Din eğitimi dersleri seçmeli olmalı

26. Abant Toplantısının sonuç bildirisinde, Din eğitimi derslerinin seçmeli olması ve farklı içeriklerde eleştirel düşünceyi ve çoğulculuğu geliştiren seçmeli din kültürü ve ahlak bilgisi...

26. Abant Toplantısının sonuç bildirisinde,Din eğitimi derslerinin seçmeli olması ve farklı içeriklerde eleştirel düşünceyi ve çoğulculuğu geliştiren seçmeli din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinin de alternatifler arasında yer alması gerektiği vurgulandı. Yayınlanan bildirgede''Yeni anayasada parlamenter sistem korunmalı, cumhurbaşkanının yetkileri daraltılarak devletin temsili görevleri demokratik klasik parlamenter sistemlerdeki konumuna kavuşturulmalıdır'' denildi.

Abant Palace Otel'de 9 Martta başlayan ''26. Abant Toplantısı'' sona erdi. Toplantıda, ''Vatandaşlık ve Kimlikler'', ''Ana Dilde Eğitim'', ''Üniter Devlet-Özerklik Dengesinde Yerel Yönetimler'', ''Yeni Anayasada Cumhurbaşkanının konumu'', ''İnanç Özgürlüğü, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Din dersleri'' başlıklı oturumlar yapıldı. Toplantının sonuç bildirisi ise ''İnanç Özgürlüğü ve Diyanet İşleri Başkanlığı ve Din Dersleri'' başlıklı son oturumda yayımlandı. Sonuç bildirisinde şöyle denildi:''İnsan hakları, hukukun üstünlüğü, demokrasi ve insan onuruna saygı dışında, anayasanın dibacesinde herhangi bir ifade olmamalıdır. Anayasada vatandaşlığı tanımlamaya gerek yoktur. Türkiye Cumhuriyeti'nin hükümran olduğu mahallerde doğan herkes Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıdır. Türkiye Cumhuriyeti'nin hükümran olmadığı mahallerde vatandaş anne ya da babadan olanların vatandaşlığı kanunla düzenlenir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı anne ya da babadan olan herkes Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıdır. Ana dilde eğitim temel bir insan hakkıdır. Anayasada ana dilde eğitimle ilgili herhangi bir kısıtlayıcı hüküm olmamalıdır. Anayasada farklı ana dillerde eğitim yapılma hakkı tanınmalıdır. Resmi dilin öğrenilmesi ve öğretilmesi şartı ile herkes eğitimde ana dilini kullanma hakkına sahiptir. Türkiye'nin idari yapısı yerinden yönetim (adem-i merkeziyet) esasına dayanır. Yerel yönetimler üzerindeki her türlü idari vesayet kaldırılmalıdır. Resmi dil mecburi olmak kaydı ile kamusal iletişimde farklı dillerin kullanılması serbesttir. Kamu hizmetlerinin belirlenmesi ve örgütlenmesi yerinde ifa edilir. Merkezden yönetim istisna, yerinden yönetim esastır. Merkezde üretilecek kamu hizmetleri açıkça sayılır. Geri kalan tüm kamu hizmetleri yerinde ifa edilir. Bu yetkiler arasında yerel yönetimin yerel hizmetlerle ilgili vergi salma yetkisi saklıdır. Yeni anayasada parlamenter sistem korunmalı, cumhurbaşkanının yetkileri daraltılarak devletin temsili görevleri ve demokratik klasik parlamenter sistemlerdeki konumuna kavuşturulmalıdır. Cumhurbaşkanı halkoyu ile bir dönem için yedi yıllığına seçilmelidir. Cumhurbaşkanınıbir kereliğine yedi yıllığına Meclis nitelikli çoğunluğu ile seçer.'' Hiç kimsenin dini inançlarından ve ifadesinden dolayı eğitimde, çalışma hayatında ve kamusal alanda ayrımcılığa uğratılamayacağı kaydedilen bildiride, şu ifadeler yer aldı: ''Diyanet tamamen bağımsız vakıf statüsünde olmalı, diğer inanç grupları da devlet katkısı ile de aynı şekilde vakıflar kurmalıdır. Diyanet isteğe bağlı inanç vergisi ile finanse edilmelidir. Farklı inanç grupları için de benzer kurumlar kurulmalıdır. Diyanetin mevcut durumu devam etmeli, diğer inanç gruplarına da hizmet verilmelidir. Anayasada din dersleri konusunda hiçbir madde olmamalıdır. Nesnel ve Çoğulcu din kültürü ve ahlak dersleri zorunlu olmalıdır. Din eğitimi dersleri seçmeli olmalıdır. Farklı içeriklerde eleştirel düşünceyi ve çoğulculuğu geliştiren seçmeli din kültürü ve ahlak bilgisi ders alternatifleri olmalıdır.''

12 Mar 2012 - 20:30 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bolu Olay Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bolu Olay hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bolu Olay editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bolu Olay değil haberi geçen ajanstır.