Dünya Bolulu Edison’u konuşuyor

Dünya, New York'taki küresel araştırma merkezinde çalışan Doç. Dr. Mehmet Arık'ın buluşunu konuşuyor. Arık'ın jet motorlarındaki soğutma sistemlerinden esinlenerek gerçekleştirdiği, aydınlatmada geleceğin...

Dünya, New York'taki küresel araştırma merkezinde çalışan Doç. Dr. Mehmet Arık'ın buluşunu konuşuyor.Arık'ın jet motorlarındaki soğutma sistemlerinden esinlenerek gerçekleştirdiği, aydınlatmada geleceğin teknolojisi olarak nitelendirilen yeni nesil LED ampül, Edison'ın ampulü buluşunu açıkladığı günün 131'nci yıldönümünde basına tanıtıldı.

"Yeni nesil LED ampul " aydınlatmada " devrim" olarak nitelendiriliyor.Devrimi gerçekleştiren ise Bolu'lu bir Türk Bilim adamı.. Doçent Doktor Mehmet Arık, artık "21'inci Yüzyılın Edison'u" olarak anılıyor. Arık'ın jet motorlarında uygulanan soğutma prensiplerinden yola çıkarak gerçekleştirdiği buluş, LED ampullerde uygulanmasının ardından, yakında ısınma problemlerinin yaşandığı cep telefonları, laptop gibi bir çok teknolojik üründe de kullanılabilecek. Aydınlatma teknolojisinde LED ampuller 1960 yılında bulundu ancak verimlilikleri oldukça düşüktü.1997 yılında ise çok daha parlak ışık veren LED Ampul teknolojisi ortaya çıktı ancak bu ampuller ebatlarının çok büyük oluşu, çok çabuk ısınması ve tükettiği elektrik nedeniyle tüketiciye verimli gelmedi. 2012 yılından itibaren yaygın olarak dünya pazarına çıkacak yeni teknoloji LED ampuller çok hafif ve büyük enerji tasarrufu sağlıyor. New York'taki küresel araştırma merkezinde ekibinde bulunan on bilim adamı ile birlikte çalıştıklarını belirten Arık" Burada sağlanan imkânlar bana Türkiye'de de verilse aynı başarı çizgisini yakalayıp buluşumu Türkiye'de gerçekleştirebilirdim" diye konuştu.

12 Ara 2011 - 18:58 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bolu Olay Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bolu Olay hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bolu Olay editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bolu Olay değil haberi geçen ajanstır.