12 kasım deprem yıldönümü KARADERE SUYU ve D-100 YENI GÜZERGAHI

12 kasım ve büyük depremin üzerinden tam 18 yıl geçmiş bulunuyor fakat bakıyorum bırakın geçmişi adeta herkes hiç yaşanmamış gibi hayatına devam ediyor. Sn .Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yüksek yapıların hızla yaygın olduğu ülkemizde artık bu tip yapılaşmaların yavaşlatılması konusunda uyarılarda bulundu .Bir inşaat müh. olarak bunlar mahzurlu demek benim için yanlış olabilir ancak şehirleşme planları daha yaşanabilir bir şehir olabilme ve tarihi geçmişimizle barışık insana yönelik olan Osmanlı-Türk mimarisinin de çok önemli bir yeri olan ülkemizde ve şehrimizde şimdide gözardı edilmemesi kanaatindeyim .Dışarıdan aldığımız günümüzde yaygın olarak kullandığımız mimarinin de kendi öz benliğimize doğru yol alması da dileğimizdir.Şehrimiz tarihi bir şehirdir ve geçirdiği uzun yılların hatta yüzyılların günümüze kadar direnen eserlerine sahiptir. BUNLARI KORUMAK VE SONRAKI KUŞAKLARA BIRAKABİLMEK TE ÖNEMLİ BIR OLGUDUR.

Bu yazıyı tamamlamadan evvel yukarda başlangıçta bahsettiğim ve yazarken bugün kendini hatırlatır mı diye düşündüğümü saklamayacağım ve işte Irakta 7.3 şiddetinde deprem oldu.Aslında sürpriz olmamalı aşağıdan AFRİKA kıtasının ve ARAP yarım adasının sıkıştırdığı Anadolu yarımadası ve çevresi her zaman böyle durumlarla yanı depremle karşılaşma şartlarına haiz üstelik defalarca yazdığım gibi Himalayalardan başlayarak Afganistan -Pakistan-İran dan geçerek yurdumuza giren ve iki kola ayrılarak devam eden dünyanın en büyük deprem kuşaklarından biri olan NORTH ANATOLIAN FAULT yanı KUZEY ANADOLU FAYI ülkemizdedir ve bu fay aktif bir faydır.Hal böyle iken ve şehrimiz bu fayın üzerinde yer almasına ve yine pek çok uyarılarda bulunmama rağmen modern bir AKOM merkezine kavuşamadık hatta yukarda dediğim gibi unuttuk bile.Meşhur deprem müzesine harcanan paralara hep çok üzüldüm ve çok SAÇMA bulmuşumdur. Benim anlamadığım bu acizlik gösteri merkezine neden ihtiyaç duyulduğudur. Halbuki içi bilgisayarla takviyeli tüm şehir haritaları ile donatılmış ve deprem sismograflarının verilerini de alabilen ve ilk uyarıları yapabilecek bir acil arama ve kurtarma merkezi olsaydı çok daha iyi olacaktı ve olması gerekende budur. Bu arada 12 kasım 1999 depremi ile ilişkin rahmetli Prof. AYKUT BARKA ile olan bir anımı anlatacağım bu tarihte ben Vehbi Koç VAKFI elemanı ve sn Hocada Arçelik’in danışmanı idi depremden sonra Bolu’ya geldiğinde kendisini şehrimizin kuzeyinde At yaylasından Çukur viran köyüne kadar olan kırık üzerinde ben gezdirmiştim ve bu vesileyle sorduğum bir soru ise kırığın ASAR suyu altında kaldığının iddia edildiğini belirterek buralardaki kırılmalar nedir demiştim kendileri buna 3 ay sonra verdiği konferansta 12 kasım 1999 depreminde BOLU’daki hareketin tamamlandığını ve deprem fayının kuzeyde kızılağıl köyü civarında 3 kola ayrılarak devam ettiğini belirtmiş ancak 1.sınıf deprem bölgesinde her an 6 şiddetinde deprem olabileceğini belirtmişti. Yine benim ana fay b güneyde ise bunlar ne fayı soruma karşılık bazen fayların genişliğinin 10 km bile olabileceğini belirterek ara boşluğun sonradan dolabileceğini de anlatmıştı yanı BOLU böyle bir basen ovadır .

Şimdi en baştaki konuya dönüyorum Bolumuzda da yüksek yapılar yapılmasına geçiliyor ancak bu yapıların farklı bir teknolojisi vardır. Bu yapılarda depremle ortaya çıkan kuvvetler bu tip yapıların temellerinde sönümlenmek zorundadır yanı üst yapıya bu yıkıcı güçler tesir etmemeli yanı minimuma indirilmelidir ve bu nedenle temeller üst yapının en az 2 kat daha geniş bir alanda ve çok katlı bodrumlarda yapılarak absorbe edilebilmelidir. Merak ediyorum bizim ilimizde de böylemi yapılmaya başlanıldı mı. Biz mühendisler 12 kasım 1999 depreminde 1974 deprem şartnamesi uygulanıyor olmasına ve bu şartname 2008 yılında son şekline ulaşan yeni deprem şartnamesine göre daha az yeterli olmasına rağmen başarılı olduğumuza inanıyorum.Bu başarıda İMO olarak 1986 yılından beri belediye ile yaptığımız ortak çalışmalarında payı büyüktür. Şimdi bunlar 8-10 senedir bitirildi maalesef.Devletin yanı belediyenin imar müdürlüğünün kapıları halka ve mühendis odasına dolayısıyla mühendislere kapatılmıştır. HALBU Kİ BURADA ORTAK ÇALIŞMALAR YAPILMALIYDI.

devlet dairesinin kapısı kilitli olur mu soruyorum .

KARADERE SULARI

25 ŞUBAT 2013 tarihli Bolu Gündem gazetesinde bu konuyu yazmıştım ve bu yazıda Karadere suyunun Bolu’ya getirilmesi konusunda Belediyenin elini çabuk tutmasını işlemiştim şimdi ise bu konunun hemen hemen çözüldüğünü görüyoruz. AĞUSTOS 2017 TARİHİNDE SUYUN ARITMA TESİSİNE GELMESİNİ SAĞLIYACAK TÜNELİN 1 KM DEN DAHA AZ bir bölümünün kaldığını bizzat yerine gidip görmüş bulunuyoruz. Bu projenin gerçekleşmesi ve evlerdeki çeşmelerimizden akacak olabilmesi BOLUNUN HAVASI VE SUYU İLE ÜNLÜ BİR KENT OLMASININ EN BÜYÜK VE ÖNEMLİ BİR KOŞULU OLACAKTIR.

D-100 YENİ GÜZERGAHI

Bolumuzun imar planında yer alan ve d100 karayolunun ihalesinin yapıldığını ve güzergahının güneye alınacağı haberi gazetelerde yer almış bulunuyor. Ben bu konuya sıcak bakmıyorum bu kara yolunun bir yay çizerek güneyden geçirilmesi bana çok uygun gelmiyor. Nedenlerine gelince sırayla :

1-GUNEYDEKI BÜYÜKSUHAVZASININ suya doygun zemini bu yolun yükünü taşımakta çok zorlanacaktır. Ve ağır maliyetler getirecektir.

2-Bolunun güneyi FAY ZONUDUR biliniyor ki ANAFAY BU BÖLGEDEN GEÇER kaldı ki kaplıcalarında burada olması magmanın da yakınlarda bir yerlerde olduğunun bir göstergesidir. Bu bölgede bir zaman karbondioksit gazının da fışkırdığını da biliyoruz.

3-Yukarıda belirttiğim gibi Büyük su havzası suya doygundur ve çok verimli TARIM TOPRAKLARI da bu bölgededir.

Yukarıda yazdığım nedenlerden dolayı D-100’ün buradan geçirilmesi uygun değildir vazgeçilmelidir bu proje yerine mevcut D-100 BARİLLA MAKARNA FAB. Civarın da bir viyadükle yukarıya alınıp Dağkent’in ilersinde tekrar yere indirilebilinir MALİYET diğer güney yolundan çok daha az olacaktır.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Şenda Aksungur - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bolu Olay Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bolu Olay hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bolu Olay editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bolu Olay değil haberi geçen ajanstır.