AĞAÇLARDAKİ LÂLELER

Nisan ayında caddelerdeki rengarenk laleler.

Bakmaya doyamadan terk edip gittiler.

Ama sanmayın Bolu’ da “ Lale dönemi” bitmiş ..!

Belki rengarenk değil , hepsi tek düze sarımtırak yeşil, yaklaşık 15 yıldır 3-10 metre yükseklerden bizlere tepeden bakmaktalar.

Mayıs başında lalelerini açan ,toputopu 5 adet Amerikan lale ağaçları (Liriodendrontulipifera L).

İhtişamlı ve zarif manolya ağacı ile yakın akraba ,ama o kışın yapraklarını döküyor.Lalelerini ise bir ay süreli canlı, haziran başlarına doğru solmuş,fakat dökülmemiş üzerinde taşıyor.

Dikiminden sonra otuz beş yıldır Bolu iklim koşullarına adapte olmuş gözükmekte.

ANEKDOT

1983—1984 yıllarında Hendek Orman Fidanlığında ülke bazında uygulanan ve FAO ile Orman Bakanlığı’nın ortak projesi “Yapraklı Tür Adaptasyon Denemeleri TUR.-82”ekimlerinde görevlendirilmiştim.

Bu ağaç türünde FAO’ dan çok az miktarda gönderilmiş tohumlardan yalnız 45 adet fidan elde edilebilmişti. Yetersiz olduğundan denemenin dışında kalan 40 fidanı yine de Zonguldak-Yayla ağaçlandırma çalışmasına diktik. Kalan beş adedinden üç adedi, Bolu Ormancılık Araştırma Enstitüsü Bahçesinde ,iki adedini ise Sağlık Mahallesinde Ormancıların kurduğu kooperatif evinin bahçesinde gözlem için dikmiştim. 35 yılda hiç bir yıl ,don,fırtına,,böcek zararı oluşmadan bundan 17-18 yıl öncesi lalelerini sergilemeye başladılar.

Bu bireyleri gören Bolu Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğünden Mühendisler, boyları 2-3metre olan boylu 150-200 adet lale ağacı fidanlarını (sanırım 2012 yılında), Bolu dışından getirttiler. Ve Migros yakınına, City

Park civarı, Nüfus Müdürlüğü önü, Belediye önü, Abant Talebe Yurdu kavşağına ve daha bir çok caddeye serpiştirilmiş.

Şimdiler de gayet sıhhatli gelişen bu ağaçların en az 10-12 yıl sonra lalelerini açmalarını sabırla beklememiz gerekecek…

LALE AĞACI ÖZELLİKLERİ

Doğada 35-45 metreye kadar boylanabilir. Yurt dışında eski saray bahçelerinde veya katedral bahçelerinde 300 yaşlarında en yaşlı örneklerine rastlanabilir.

Görkemli tepe çatısı nedeniyle küçük bahçelere asla önerilmez.

Amerika ve Avrupa’da park-bahçe ve yol ağacı olarak kullanılıyor.

Drenaj yönünden hassas olup, fazla su kökleri öldürebilir. Kireçli topraktan hoşlanmaz. İlk baharda açık yeşil yapraklar sonbaharda altın sarısı renge dönüşür.

Gölgeyi pek sevmez . Tepe tacı yaprakları daima açıklıkta, bol güneşte olmalıdır.

Lale büyüklüğündeki açık sarımsı yeşil çiçekler en az 18-20 yaşlarında sergilenir.

Lale ağacı çiçeklerinden sonra oluşan tahta görünümlü kozalaklardan çıkan tohumlar ile yetiştirilebilinir. Katlama işlemi gereklidir.

Ağacın odunu açık yeşil olup marangozluk, mobilyacılık ,gemi yapımında kullanılır.

Akrabası olan mor çiçekli manolyalar, bırakın koparmayı, dokununca bile küsüp darılırlar (Murat Plevneli 1998-Milliyet).

Bolu’da yaşlandıkça, nisan ayından mayıs ve haziran ayına uzanan laleli dönemlere erişmeniz dileklerimle.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Suat Tosun - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bolu Olay Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bolu Olay hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bolu Olay editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bolu Olay değil haberi geçen ajanstır.