“ANADOLU’NUN AHŞAP CAMİLERİ”nden...

Elimizde bugün büyük boy evladiyelik renkli bir albüm-kitap var... Tam 440 sayfa... Gazeteci “HÜSEYİN TUNÇAY”ın Editörlüğünde “Türk Telekom”un katkılarıyla hazırlanmış... “ÖN SÖZ” de ;” Zaman içerisinde yüzyıllara meydan okuyan bazı camiler yıpranıyor ya da yangın,sel ,deprem gibi doğal afetler sonucu hasar görüyor. Bu durumlarda köylülerin veya ilgili kuruluşların camileri onarması ve restore etmesi her zaman yeterli olmuyor. Ulusal yadigarımız olan bu ahşap camilerin korunmasına ve bilinçsizce yapılan modernleşme çabalarına bu kitabın ışık tutarak farkındalık yaratacağına inanıyoruz.” ... “GİRİŞ” de de ; “AHŞAP İNSANLIĞIN KULLANDIĞI İLK YAPI MALZEMELERİNDEN BİRİDİR VE GEÇMİŞTE KULLANILAN BİRÇOK YAPIM TEKNİĞİ BUGÜN HALA MODERN MİMERİDE KULLANILMAKTADIR.”da denilmiş... “ 31 “İlimizdeki, 240 ahşap ve ahşap direkli nadide eserlerimizin çok güzel fotoğraflarının yanında tarihi ve sanatsal özelliklerinin yanında bu camilerimizi de görmek için ulaşım bilgileri de kitaba konulmuş... Teşekkürler... Bu önemli çalışma, ahşap camiler konusunda dar kapsamlı akademik çalışmalar ve yerel bazlı kitaplar yapılmış olsa da bu çalışmaların büyük bölümünü de kendi bünyesinde barındıran ilk kitapmış...Kitabın yayınlanma amacı ise Editörü tarafından şöyle ifade edilmiş...”OKUYORUZ”... “Kitap ile; saklı kalmış bu hazineleri gün yüzüne çıkarmak, illere yeni tanıtım unsurları ve simgeler kazandırmak, ata yadigarı eserleri görmek isteyen insanımıza yol göstermek ve en önemlisi bu eserlerin gelecek kuşaklara aktarılmasında küçük de olsa bir katkı sunmakta amacımız.” Da denilmiş...Bu önemli yayının amacına ulaşabilmesi de bizlerin de dileğidir efendim... Bu “AHŞAP CAMİLERİ” miz den kitapta da”BOLU GÖYNÜK DEMİRHANLAR KÖYÜ CAMİİ”...”BOLU GEREDE YILDIRIM BEYAZIT CAMİİ”...”BOLU GEREDE HACI EMİN EFENDİ CAMİİ”...”BOLU DÖRTDİVAN MERKEZ ÇAVUŞ CAMİİ”...”BOLU KARAKÖY CUMA CAMİİ”de Cennet İlimizden eserler olarak yayınlanmış, kayıt altına alınmış... Biz İlimizdeki bu ahşap camilerimizden Bolu’nun inanç turizmine de bir katkı anlamında Gerede İlçemizdeki “HACI EMİN EFENDİ CAMİİ” ni de bu değerli kitabımızın dört yüz birinci sayfasından aynen aktararak tanıtıyoruz efendim... “Gerede merkezindeki Demirciler Mahallesi,Ankara Caddesi üzerinde bulunan cami dikdörtgen planlıdır.Son devir Osmanlı alimlerinden Hacı Emin Efendi’nin adını taşıyan cami 1944 Bolu depreminde yıkılınca 1957 tarihinde yeniden inşa edilmiştir. Harim kısmı kareye yakın planlı olup kuzey-güney yönünde ikişer sıra ahşapla desteklenmiştir.Kuzey-güney yönünde atılan kirişler ahşap yastıklarla ayaklara bağlanmıştır.Tavanı ahşaptır ve sekizgen göbeği bulunmaktadır.Mihrap nişi yarım daire şeklinde, düz silmelere sahiptir.”... SAYGILARIMIZLA.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Mustafa Cop - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bolu Olay Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bolu Olay hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bolu Olay editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bolu Olay değil haberi geçen ajanstır.