BİR BAŞKA CEVİZ : AMERİKAN KARA CEVİZİ


Yürüdüğümüz caddelerde kimi yol ağaçlarının yaprak,meyva ve gövdelerine bakar, tanıyarak veya tanıyamadan geçer gideriz.

Son yıllarda Bolu’da 5-10 ‘lu sıralar halinde mahalle yol kenarlarına dikilmiş, henüz meyvesi oluşmadığından (10 yaşından sonra meyve verir) cevizden ziyade yapraklarının görünüşüyle “Kokar ağaca (Ailantus altissima ) ‘ya benzeyen bir ağaç türü var ki adı; Amerikan Kara Cevizi (Juglans nigra .L).

Anayurdu K.Amerika’da ABD ve Kanada olan bu ceviz, kerestelik odunuyla ön plana çıkıyor. Meyvesinin ise; Anadolu cevizi (Juglans regia.L) yanında hiç mi hiç lezzet değeri yok..! Kısacası meyvesi de var ama taşlanası değil..!

Türkiye’ye çok önceleri İstanbul Gülhane Parkına getirilmiş bir örneği dışında pek bilinmeyen bir ceviz türü. Bolu’ya getirilişi ise,1965 ‘li yıllarda D-100 Karayolunun Sağlık Mahallesi YSE kavşağında bitişik Batı Karadeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü bahçesinde dikilmiş olmasından. Ankara’dan gelen park ve bahçeler uzmanı tarafından planı hazırlananarak getirtilmiş 7-8 adet dikilmiş ve şimdiki yaşları yaklaşık 50 yaşlarında olan kara ceviz fidanları.

1980’li yıllardan sonrada meyveleri görülmeye başlamış, şimdilere kadar don, kuraklık,rüzgar kırığı,böcek rahatsızlığı gibi dış tesirlerden etkilenmemiş,sonbaharda bizim yerli cevizimize göre daha farklı estetik görünüşle sararan bir peyzaj köşesi yaratmıştır.

2000’li yıllarda Bolu Orman fidanlığı ve Belediye Park ve Bahçeler Müdürlüğü Mühendislerince bir tohum kaynağı olarak yararlanılmıştır.

Kara ceviz hem cinsi, Anadolu cevizine nazaran soğuğa daha dayanıklı oluşuyla da kerestelik odun amaçları için uzun süreli ağaçlamalarda düşünülmesi gereken bir türdür.

Meyvesinin Amerika’da dondurma imalatında ve boyacılıkta kullanılmasının yanısıra pek çok tıbbi ilaçlarda kullanıldığına ilişkin araştırma sonuçları vardır.

Ceviz yaprakları havaya fitonsidin adlı maddeyi bırakır (Ceviz çevresinde mikroplar, böcekler ve hatta sivrisinekler barınamaz.).

Olumsuz yönü; komşu bitkilere saldığı kimyasal maddelerle zararlı etki yapan ceviz ağacının(alletropik etki),yakınındaki elma ağaçlarının gelişememesi, ceviz yapraklarındaki kimyasal bir maddenin (juglan) yağmur suları ile elma ağacının köklerine geçip öldürmesindendir (N.Çelik.2012.,A.Kadıoğlu.1999).

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Suat Tosun - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bolu Olay Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bolu Olay hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bolu Olay editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bolu Olay değil haberi geçen ajanstır.