540 eve dedektör takılacak

Bolu Valiliğinden yapılan açıklamaya göre ilimizdeki 540 haneye radon seviyesinin ölçümse için dedektör takılacağı açıklandı.

540 eve dedektör takılacak
Haber albümü için resme tıklayın

Haber: Kasım ŞAHİN

Bolu Valiliğinden konu hakkında şu açıklama yapıldı; Ulusal Radon Kontrol Programı kapsamında 2016-2017 yılları içerisinde ilimizde ‘Ev içerisinde radon seviyesi haritası’ oluşturulması ve sonrasında ‘Ulusal Radon Kontrol Programı’ geliştirilmesi için Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu arasında protokol imzalanmıştır. Yapılacak olan çalışmaya 12 Aralık 2016 tarihinde başlanacaktır.

Konu ile ilgili İl Halk Sağlığı Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verilmiştir:

EVLERDE RADON GAZI ÖLÇÜM ÇALIŞMASI

İnsan sağlığını olumsuz etkilediği düşünülen kapalı ortamlardaki radon gazı miktarının belirlenmesi ve değerlendirilmesine yönelik 81 ilde ölçümler yapılacaktır. “Türkiye Ev İçerisinde Radon Seviyesi Haritası” oluşturulması ve sonrasında “Ulusal Radon Kontrol Programı” geliştirilmesi için Sağlık Bakanlığı ve Türkiye Atom Enerji Kurumu arasında bir protokol imzalanmıştır.

Radon gazı renksiz, kokusuz, gözle görülmeyen, topraktan gelen doğal radyasyon türlerinden biridir. Ev içerisindeki radon kaynağının büyük kısmını (%90), binanın temelinde bulunan toprak ve kayalar oluşturmakla birlikte radon gazı bina yapımlarında kullanılan malzemelerden de ev içerisine sızabilmektedir. Ev, işyeri, okul gibi insanların yaşadığı kapalı ortamlarda bulunabilir. Radon gazı miktarı bulunduğumuz bölgenin toprak yapısına, evin kaçıncı katta olduğuna, ne sıklıkta havalandırıldığına ve kullanılan yapı malzemelerine göre farklılık gösterir.

Türkiye İstatistik Kurumu tarafınca bilimsel yöntemlerle seçilmiş ve ülkenin genelini temsil eden, 81 ilde 62320 hanede dedektörler ile ev içerinde radon gazı miktarı 2 ay boyunca ölçülecektir. Bu çalışma kapsamında hazırlanan bir anket formu ile yaşanılan ev ile ilgili birtakım temel bilgiler kaydedilecektir. Yerleştirilen dedektör kaplarının yerleştirildiği yerde 2 ay boyunca muhafaza edilmesi sağlıklı bir ölçüm yapılması açısından önemlidir. 2. ayını dolduran dedektör kapları evlerden toplanacaktır.

Proje, dedektörün gerektiği gibi yerleştirilip korunması dışında ek bir yük getirmemekle beraber dedektör kaplarının ev halkına ve çevreye herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Ölçümlerin doğru yapılabilmesi için dedektör kaplarının kapaklarının açılmaması gerekmekle birlikte kaza ile açılsa bile herhangi bir zararı da bulunmamaktadır.

12.12.2016 tarihinde İlimiz merkez ve ilçelerinde başlayacak olan çalışma, toplam 540 hanede yapılacak olup, Valilik onayı olan Halk Sağlığı Müdürlüğü çalışanları tarafından yürütülecektir.

Halk Sağlığı Müdürlüğü kimliği ile TUİK tarafından belirlenen adreslere gidecek sağlık görevlileri, ev halkına çalışma hakkında bilgi vererek ve broşür ile bilgilendirme yapacak ve yazılı onaylarını alacaktır. Çalışmada toplanan bilgiler kesinlikle gizli kalacaktır.

Yerleştirilecek Radon Gazı Ölçüm dedektörleri aşağıdaki resimde görülmektedir.


Vatandaşlarımız konu ile ilgili ayrıntılı bilgiyi Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Toplum Sağlığı merkezlerimizden alabilirler.

11 Ara 2016 - 15:48 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bolu Olay Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bolu Olay hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bolu Olay editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bolu Olay değil haberi geçen ajanstır.