81 ilde fahiş fiyat denetimi

Ticaret Bakanlığı, Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulunca fahiş fiyat artışı yaptığı tespit edilen 208 firmaya toplam 6 milyon 870 bin lira idari para cezası uygulandığını açıkladı.


Haber:Erdal Tanrıverdi

Ticaret Bakanlığı, son dönemde vatandaşlardan fahiş fiyat artışlarına yönelik şikayet başvuruları üzerine Türkiye genelinde başta gıda ve temel tüketim ürünlerinde olmak üzere saha denetimlerini artırdı. Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi ve İç Ticaret Genel Müdürlükleri ile Ticaret İl Müdürlükleri koordinasyonunda marketler, pazar yerleri ve toptancılarda arz-talep dengesiyle uyuşmayan fiyat artışlarının tespiti amacıyla 81 ilde denetimler gerçekleştirildi. Denetimler sonucu normalin üzerinde fiyat artışları gözlemlenen ürünler tespit edilerek, Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından incelemeye alınan firmalardan savunmaları alındı. Haksız fiyat artışı yaptığı tespit edilen firmalara 10 bin TL’den 100 bin TL’ye, stokçuluk faaliyetinde bulunanlara ise 50 bin TL’den 500 bin TL’ye varan idari para cezası uygulandı,

Ticaret Bakanlığı koordinesinde Adalet, Hazine ve Maliye, Sanayi ve Teknoloji ile Tarım ve Orman Bakanlıkları ve TOBB ile TESK temsilcileriyle üretici ve tüketici örgütleri ve perakende sektörü temsilcilerinden oluşan Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu, bugüne kadar sonuncusu 15 Ekim tarihinde olmak üzere toplam 8 toplantı gerçekleştirdi. Haksız fiyat artışlarına yönelik Ticaret İl Müdürlükleri ve Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 33 ilde yaklaşık bin 500 firma denetlenirken, söz konusu denetimlere ilişkin raporlar da Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu Sekretaryasını yürüten İç Ticaret Genel Müdürlüğüne iletildi. Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu’nun oluşturulduğu 17 Nisan tarihinden itibaren Ticaret İl Müdürlükleri, Reklam Kurulu, CİMER, e-Devlet ve Bakanlığın internet sitesi üzerinden toplam bin 625 adet başvurunun kurula intikal ettiği belirtildi. Fahiş fiyat artışına ilişkin olarak Kurul'a intikal eden şikayetlerin başında sebze ve meyveler ile temel gıda ürünleri, cerrahi maske, el dezenfektanı vb. koruyucu sağlık ürünleri, çeşitli temizlik ve hijyen ürünlerine yönelik başvurular geldi. Diğer taraftan sebze ve meyvelerde yaşanan fiyat artışlarının tespiti amacıyla Bakanlık tarafından toptancı hallerinde re’sen başlatılan denetimler kapsamında Hal Kayıt Sistemi'ne (HKS) bildirimlerinde alış ve satış fiyatları arasında fahiş farklar bulunduğu tespit edilen firmalardan da savunmaları istenildi.

Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu’ndan 208 firmaya 6,9 milyon lira ceza

Gerek gelen şikayetler, gerekse Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu'nca re’sen yapılan incelemeler kapsamında bugüne kadar bin 861 dosya karara bağlandı. Kurul tarafından fahiş fiyat artışı yaptığı tespit edilen 208 firmaya toplam 6 milyon 870 bin TL idari para cezası uygulandı. İdari yaptırıma konu uygulamaların 166’sının toptan sebze ve meyve, 20’sinin temel gıda ürünü ve diğer ürünlerle ilgili olduğu görülürken, 788 başvurunun incelemesi ve savunma sürecinin devam ettiği kaydedildi.

Diğer taraftan ürünlerin fiyatlarındaki haksız artışlar ve Covid-19 salgını kapsamında Reklam Kurulu'nca yürütülen denetimler neticesinde 303 firma/şahıs hakkında toplam 13,3 milyon TL idari para cezası uygulandı.

Bakanlığın Ticaret İl Müdürlükleri tarafından bu yılın ilk 8 ayında fiyat etiketi düzenlemeleri kapsamında 16 bin 936 firma denetlenirken, aykırılığı tespit edilen 2 bin 997 ürün etiketi için 1,2 milyon TL tutarında para cezası uygulandığı açıklandı.

12 Kas 2020 - 11:05 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bolu Olay Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bolu Olay hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bolu Olay editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bolu Olay değil haberi geçen ajanstır.