Akıllı Telefonlar Aklımızı Aldı

Avrupa’nın en çok telefonla konuşan ülkesi yine Türkiye oldu. Halkımız özellikle mobil telefonlarla konuşmayı çok seviyor. Bizde bu durumu telefonla en çok konuşan kesim olan gençlere sorduk. Ortaya oldukça ilginç cevaplar çıktı.

Haber; Duygu Kaya

Türkiye mobil telefon kullanımında abone başı 299 dakikayla, ortalama aylık mobil telefon konuşma süresiyle Avrupa’da ilk sıralarda yer alıyor. Bir yandan uluslararası alanda boy gösteren dev firmaların piyasaya sürdükleri akıllı telefonlar başta gençler olmak üzere her yaş grubunu kendisine bağlıyor. Akıllı telefonlar üzerinden bir tıkla ulaştığımız sosyal medya da bu telefonların kullanımını cazip hale getiriyor. Toplum olarak telefonda konuşmaya ayırdığımız süre her geçen gün fazlalaşıyor. Bu durum bir yandan hızlanan yaşama adapte olmamızı sağlarken bir yandan da sağlığımızı tehdit ediyor. Bolu Olay gazetesi olarak bu konuda en çok fikir sahibi olacağını düşündüğümüz gençlere telefon çılgınlığını sorduk.

Telefonda Konuşmak Artık Daha Cazip Geliyor

Mehmet Fırat Kaya\Öğrenci

İnsanların haberleşme ihtiyaçları en doğal ihtiyaçtır. Mecburen kitle iletişim araçlarını kullanmak zorundayız. Cep telefonlarının yaygınlaşmasıyla kurulan baz istasyonları bildiğiniz üzere insan sağlığına oldukça zararlıdır. Baz istasyonlarının çoğalmasıyla kanser hastalığı da arttı. Fakat şöyle de bir durum var. İnsanlar aynı mekânlarda bir arada her zaman bulunamıyorlar. Gelişen ve değişen çağ ile gerek Türkiye’nin her noktasında, gerekse dünya üzerinde her hangi bir yerde iletişim kuracağımız insanlar var. Cep telefonları ve internet sosyal medyayla da bağlantılı olarak hayatımız içinde yer alıyor. Akıllı telefonlar çıktı, artık konuşmak çok daha cazip. Bütün bu etkenler insanları telefonları daha fazla kullanmaya itiyor.

Operatörler Yerli Sermayeye Hizmet Etmeli

Ergin Yönet\Öğrenci

Küreselleşen dünyada insanlar artık makineleşmeye başladı. İnsanlar küçük zaman dilimlerinde büyük işler yapmaya çalışıyor. Dolayısıyla cep telefonları çoğumuz için insanlara en hızlı ve en kolay ulaşılabilir araç haline geldi. Ülkemizde maalesef modernleşme dalgası yanlış anlaşılıyor. Cep telefonu kültürü yanlış şekilde entegre edildi. Bu konuda başarılı oldular. Artık herkesin cebinde 2 telefon,2 sim kart bulunuyor. Operatörler insanları önce bedava dakika veriyormuş gibi kandırıyor fakat bunu kullanmaya başladıktan sonra anlıyoruz. İstenilen oldu öğrencisinden, işçisine herkes aylık ortalama 30 TL fatura ödüyor. Operatörler bu durumdan ciddi şekilde pay alıyorlar. Fakat insanların bu sürece bağımlı kalmaması lazım. Operatör firmaların yerli sermayeye hizmet etmesi lazım. Biz modernleşmeyi Avrupa’dan farklı algıladık. Akıllı telefonların ülkemizde yaygınlaşmasıyla beraber, sosyal medya kullanımı da arttı. Göründüğü gibi her şey birbirine bağımlı olarak ilerliyor. Artık insanlar sosyal mecralarda iletişimini daha kitlesel boyutlarda kullanıyor. Bu durum basın aracılığı ile ulaşamadığımız kitlelere, bir alternatif oluşturuyor.

Arza Karşı Talep Meselesi

Gökhan Uysal \Öğrenci

Her toplumun farklı yaygın kültürü vardır. Bizim de farklı kültürümüz var ve bu bazen bazı şeyleri ya çabuk tüketmemize ya da değer biçmemize yol açıyor. Biliyorsunuz uzun saatler telefonda konuşmak bizim kültürümüzün bir parçasıdır. Bu yüzden çok konuşan bir toplumuz zaten. Akıllı telefonların yaygınlaşmasının nedeni telefonların bir statü göstergesi gibi algılanmasıdır. Bugün simit satan adamın cebinde iphone var. Simit satan kişi simitin Hong Kong borsasındaki değerine mi bakıyor. Toplumda farklılık yaratmak için kullanılıyor bu telefonlar. Bu yanlışa hepimiz düşüyoruz. Konuşma sürelerinin uzun olma sebebi, firmaların rekabete açılmasıdır. Cazip avantajlar sunuyorlar insanlara. Uzun konuşma sürelerini bedavaymış gibi sunuyorlar. 4-5 sene öncesine kadar 100 sms’i bitiremiyorduk. Şimdi 1000 sms yetmiyor. Ben bu meseleyi arza karşı talep diye tanımlıyorum. Bunun da bir üst sınırı maalesef ki yok.

25 Nis 2013 - 20:55 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bolu Olay Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bolu Olay hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bolu Olay editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bolu Olay değil haberi geçen ajanstır.