Beşparmak’ın fatihi Üstügen vefat etti

1974 Yılında yürütülen Kıbrıs Barış Harekâtına,Bolu Komando Tugayı’na bağlı bir bölüğün komutanı olarak katılan ve çıkartmada savaşın kaderini değiştiren komutanlardan biri olarak anılan Binbaşı Üstügen vefat etti.


Haber:Erdal Tanrıverdi

Kıbrıs Barış Harekâtı kahramanlarından, emekli Binbaşı Haluk Üstügen (76), önceki gün İstanbul’da yaşamını yitirdi. Beşparmak Dağları’nın fatihlerinden Üstügen, Kıbrıs çıkarmasında, savaşın kaderini değiştiren Doğruyol Tepesi’ni Rumlar’ın elinden almıştı. Harekâta üsteğmen rütbesiyle katılan Üstügen, Bolu Komando Tugayı’na bağlı 1. Tabur 2. Bölük Komutanı olarak görev yaptı.

OLAYIN GEÇMİŞİ;

21 Temmuz 1974 günü, St. Hilarion çevresinde, Türk mücahitlerin kontrolünde bulunan Doğruyol ve Atak Tepeleri, Rumlar tarafından baskınla ele geçirildi. Girne-Lefkoşa yoluna hakim bu stratejik tepelerin tekrar alınması için, Tabur Komutanı Cemal Eruç; Üsteğmenler Haluk Üstügen ve Oğuz Yener’e taarruz emri verdi. İki üsteğmenin bölüğünün toplam mevcudu 280 iken, Rum komando taburu ise yaklaşık 700 kişiden oluşuyordu. Hakim tepelere, yoğun ateş altında ilerleyen Üstügen ve Yener’in bölükleri, şiddetli çatışmaların ardından iki tepeyi de aldı. O gece Üsteğmen Yener şehit oldu. Gösterilen başarı nedeniyle Doğruyol Tepesi’ne “Haluk Üstügen”, Atak Tepe’ye “Oğuz Yener”, Keskinsırt Tepesine de “Cemal Eruç”un ismi verildi.

İNSANLIK DERSİ VERDİ

Üstügen ayrıca, savaş sırasında esir aldığı Rum askerleri bulmak için 2003’te harekete geçti. Hazırladığı el ilanını KKTC’de elden dağıttıran Üstügen, o askerlerden Hristo Konstanti’yi buldu. Üstügen, 31 yıl sonra, 2005’te Geçitkale köyünde gizlice bir araya gelerek, esir askerin üzerinden aldığı şahsi eşyaları (kimlik, fotoğraf, sırt çantası) iade etti. Üstügen, “Bunu Rumlara insanlık dersi vermek ve barışa katkıda bulunmak için yaptım” demişti.

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, yayımladığı taziye mesajında, “Ailesinin, sevenlerinin ve milletimizin başı sağ olsun. Seni unutmayacağız kahraman komutanım. Mekanın cennet olsun” ifadelerini kullandı.

20 Ara 2020 - 12:03 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bolu Olay Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bolu Olay hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bolu Olay editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bolu Olay değil haberi geçen ajanstır.

01

Murat PEÇENEK - Nur içersinde yat dosttum.Seni Bolu'da konferansta Kıbrıs'la ilgili anılarını anlatmanı bekliyordum.Nasip olmadı.Mekanın cennet olsun.Kitabın Müzemizde baş köşe de...Güzel insan

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 20 Aralık 12:03