Bolu halkı 'Sivil İtaatsizlik'e soğuk bakıyor

Haber; Duygu Kaya   Memur-Sen Konfederasyonu tarafından 18 Mart Pazartesi gününden itibaren memurların kılık kıyafet yönetmeliğine karşı 'sivil itaatsizlik' eylemi başlatıldı. Bolu Olay gazetesi olarak konuyu emekli...

Haber; Duygu Kaya

Memur-Sen Konfederasyonu tarafından 18 Mart Pazartesi gününden itibaren memurların kılık kıyafet yönetmeliğine karşı 'sivil itaatsizlik' eylemi başlatıldı. Bolu Olay gazetesi olarak konuyu emekli kamu çalışanlarına sorarak konu hakkındaki görüşlerini aldık.

İsmail ÖzcanEmekli İdareci

Kamuda Kılık Kıyafet serbestîsi konusunda emekli bir eğitim idarecisi olarak ne düşünüyorsunuz?

Öğrencilerinde herkesinde belli bir kılık kıyafet yönetmeliğinin olması lazım. Hele ki öğrenciler için bu önemlidir çünkü zengin-fakir ayırımını ortadan kaldırır. Bence kılık kıyafet serbestîsini gündeme getirmekle yanlış yapıyorlar. Her öğretmenin giyeceği kıyafet vardır. Bir öğretmen idol olandır, modeldir, giyiminin ölçülerinin olmayışı telaffuz bile edilemez. Tabiî ki herkeste aynı kalitede giymek zorunda değildir. Bazı okullarda kaliteli malzeme kullanılmış önlükleri aldırıyorlar velilere. Bunu da yanlış buluyorum, insanların gelirlerine bakmak ve bir orta yol bulmak lazım. Herkes en güzelini giymek ister çünkü insanlarda aşırı bir tüketim ihtirası vardır. Eğer herkes ne giyeceği konusunda serbest bırakılırsa anarşi ortamı oluşur. Biz okuldayken saçımız ensemizin altına uzayınca kestirmemiz gerekirdi. Fakat şimdiki değer yargıları bizim zamanımızdan çok farklı. O zaman bütün kurumlarda bir disiplin anlayışı vardı. Fakat her devrin ayrı bir kuralı vardır. Dejenere olmadan yaşamak ayak uydurmak lazım.

Çağa uygun giyinmek her istediğimizi giyinmek anlamına mı geliyor, kıyafetin bir sınırı olmalı mı, çağdaşlığın ölçütü serbest giyinmek midir?

Çağa uygun giyinmek benim devrime uygun giyinmektir dersem yanlış olur, Her şey hızla değişiyor ben sadece buna ayak uydurmak gerekiyor diyorum. Şimdiki gençler tabiî ki bizim dönemimizden farklı olmalı, önde olmalı, bilgi anlamında da bizi geçmelidir. Şöyle de bir şey var bir yandan ayak uydurmak zorundasınız, bir yandan da bu bizim değer yargılarımıza uyuyor mu diye düşünmeden edemiyorsunuz. Toplumun yapısına uyan şeyler var uymayan şeyler var, gelenekler görenekler örfler adetler var. Milletler bunlarla ayakta kalıyor. Bunları da göz ardı etmemek lazım.

Nurettin BilginEmekli Öğretmen

Memur-Sen Konfederasyonu pazartesi gününden itibaren okullardaki devlet memurları için uygulanan kılık-kıyafet yönetmeliğini topladığı 12 milyon imzayı örnek göstererek uymayacağını açıkladı. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Milli eğitimle oyun oynuyorlar. Bütün okulları şuan İmam Hatip yapıyorlar. Tabi insanları bir kalıba sokmanın anlamı yok fakat öğrenciysen gereği ne ise onu giyinirsin. Serbest bırakırsanız bazı şeyleri sıkıntılar olur. İyi bir eğitim, çağdaş eğitim gereklidir. İmam Hatiplerle bu iş olmaz. Eğer bu okullarda eğitim görmek isteyen öğrenciler de varsa eğitimlerini var olan okullarda alırlar. Öğrenmek isteyen her şekilde öğrenir.

Metin ErenEmekli Astsubay

Emekli bir asker olarak kamu çalışanlarının işe serbestçe gidip gelmelerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Biz askerler sıkı disiplinle eğitilmiş ve görev yaptığımız için o disipline tepki olacak şeyler söyleyebiliriz. Yani biraz daha serbestlik isteyebiliriz. Mesela benden her askerden istendiği gibi günaşırı traş olmam isteniyordu. Ben bir Ordu emeklisiyim ve 2 günlük Traşla Orduevi’ne girmeliyim. Bir noktada serbestlik iyi ama tek tipte iyi değildir. 24 sene askerlik yaptım disiplini iyi bilirim. Bence insanlar kimseyi rahatsız etmemek koşuluyla belirli standartlar ölçüsünde istediklerini giyebilirler.

Bolu halkı 'Sivil İtaatsizlik'e soğuk bakıyor

Bolu halkı 'Sivil İtaatsizlik'e soğuk bakıyor

Bolu halkı 'Sivil İtaatsizlik'e soğuk bakıyor

18 Mar 2013 - 19:47 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bolu Olay Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bolu Olay hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bolu Olay editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bolu Olay değil haberi geçen ajanstır.