Bolu tarımı buğday verimliliğiyle gelişecek

Bolu Valisi Aydın Baruş, Bolu Ziraat Odası ve MARKA işbirliği ile yapılan 'Bolu Tarımını Buğday Verimliliğiyle Geliştirme' projesinin tanıtım ve kapanış toplantısına katıldı. Vali Baruş toplantıda projenin Bolu tarımı için önemine değindi.

Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonunda düzenlenen ve Bolu Ziraat Odası ile MARKA'nın birlikte yürüttüğü 'Bolu Tarımını Buğday Verimliliğiyle Geliştirme' projesinin tanıtım ve kapanış programına Bolu Valisi Aydın Baruş, Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Türker Ateş, İl Genel Meclis Başkanı Yaşar Yüceer, MARKA Genel Sekreteri Mustafa Ayhan, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, daire müdürleri ve çiftçiler katıldı.

Program Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlarken açılış konuşmasını yapan Bolu Ziraat Odası Başkanı Hakkı Fidan, göreve geldikleri günden itibaren çiftçiler ile beraber olduklarını ve böyle yararlı projelerle çiftçilere destek sağlayacaklarını belirtti.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İsmail Taş, Bolu'da buğdayın hububat ve patatesten sonra en büyük gelir elde edilen ürün olduğuna dikkati çekerek projenin Bolu için hayırlı olması temennisinde bulundu.

MARKA Genel Sekreteri Mustafa Ayhan ise bu projeye ajansın doğrudan destek faaliyeti ile yardımcı olduklarını ifade ederek, proje kapsamında hem çiftçileri eğiteceklerini hem de bazı ekipmanların alınmasına yardımcı olacaklarını ifade etti.

Bugün Bolu'da onur duydukları bir günü yaşadıklarını ifade eden Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, "Kalkınma ajansımıza desteklerinden ötürü teşekkür ediyorum. Bolu ajanstan destek alma, proje üretme konusunda biraz ağır hareket ediyor ama ben projelerin ve dolayısı ile desteklerin artacağına inanıyorum" ifadelerini kullandı.

"TARIM ALANLARINI EN VERİMLİ ŞEKİLDE KULLANMALIYIZ"

Bolu'da iki cepheli bir sevinç yaşadıklarını aktararak konuşmasına başlayan Vali Baruş, bu cephelerden birisinin sanayi birisinin ise tarım olduğunu ifade ederek, "Bolu Türkiye'de çok az şehre nasip olacak bir doğal çevreye ve üretim çeşitliliğine sahip bir il. İlimiz için dört tane önemli sektör var. Orman varlığımız ilimizin yaklaşık % 65'ini kapsamaktadır.Ormancılık geçmiş tarihlerden beri yöremizin geçim kaynağı. İkinci sektörümüz tarım. Tarımda Anadolu'da yüzyıllardır yapılan, ülkemize katma değer kazandıran bir sektör. Biraz önce belirttiğim rakamlarla beraber ilimizin tarım alanı pek fazla değil. Ancak birim başına üretim olarak çok iyi bir durumda olduğumuzu söyleyebiliriz. Tarım alanımızın sınırlı olması nedeniyle bu tarım alanlarını en verimli şekilde değerlendirmek durumundayız. Bu anlamda da Doğu Marmara Kalkınma Ajansı tarafından desteklenenilimiz çiftçisine yönelik gerek toprak analizlerinin yapılması, gerekse kaliteli tohumluk elde ederek birim başına üretimi artırmaya yönelik bu proje, çiftçimize çok değerli katkılar sağlayacaktır. Bu anlamda da bu projenin sahibi olan Ziraat Odası Başkanlığı'na, değerli çalışanlarına veDoğu Marmara Kalkınma Ajansı'nın çok değerli çalışanlarına vermiş oldukları emeklerden dolayı çok teşekkür ediyorum. İlimizin ekonomisi ile ilgili iki alanı söyledik. Üçüncü alanımız, son zamanlarda çok büyük önem kazanan turizm sektörü, hizmet sektörüdür. Bunda da Bolu çok önemli mesafeler almaya aday bir ildir. Umarız ki önümüzdeki dönemde gerekli planlama süreçlerinin tamamlanması ile birlikte turizm yatırımlarının da hareketleneceğini söyleyebiliriz. Dördüncü alanımız ise sanayi sektörümüz. Organize Sanayi Bölgelerimiz çerçevesinde ilimiz ekonomisi açısından önemli değerler üretiliyor. Yaklaşık 20 bin kişi sanayi tesislerimizde çalışıyor. 20 bin haneye bu tesislerden ekmek götürülüyor. Bu sanayi tesislerimizin ürettiği malların tamamı ülke içine gitmiyor. Önemli bir kısmı da diğer ülkelere ihracat olarak gönderiliyor ve ilimiz de Organize Sanayi Bölgesi bakımından çok ciddi anlamda rakamlara ulaşan bir ihracat yapıyor. Bu miktar yaklaşık 640 milyon dolar civarında. Bu anlamda MARKA'nın desteklemiş olduğu güdümlü proje çerçevesinde gerçekleştirilecek olan geçici depolama tesisi ile bu işlemleri daha kolay hale getirmiş olacağız. Dolayısıyla ilimiz açısından en önemli dört sektör alanının ikisinde MARKA'nın desteği ile güzel projelerin başlangıcını ve bitimini burada hep beraber gerçekleştiriyoruz. Bu iki projenin de ilimize hayırlı olmasını diliyorum. Tüm çiftçilerimize Allah'tan bol kazançlar, bereketli yıllar, bereketli mahsul elde etmelerini diliyorum. Hep birlikte el ele Bolumuzu daha iyi yerlere getirmek için çalışmak dileğiyle" şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından ise proje ile ilgili sunum gerçekleştirildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bolu Olay Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bolu Olay hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bolu Olay editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bolu Olay değil haberi geçen ajanstır.