Bu kafalarla Türkiye nereye varabilir?##hb_manset.gif

Eğitim Sen Bolu şube başkanı Dursun Yenin YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan’ın Atatürk stadyumunda sarfettiği sözleri kabul etmenin mümkün olmadığını vurgulayarak; “Sayın YÖK Başkanının açıklamalarına...

Eğitim Sen Bolu şube başkanı Dursun Yenin YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan’ın Atatürk stadyumunda sarfettiği sözleri kabul etmenin mümkün olmadığını vurgulayarak; “Sayın YÖK Başkanının açıklamalarına maalesef hiç şaşırmadım. Bu sözler Öğrencisini para makinesi gibi gören Türkiye’deki eğitim sisteminin en açık itirafından başka bir şey değildir.”dedi.

Abant İzzet Baysal Üniversitesi 'nin önceki gün Atatürk stadyumunda düzenlenen mezuniyet törenine katılan Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan Yükseköğretim'in amacının üniversitelerden mezun olanlara iş bulmak olmadığını söyleyerek; “ Bizim amacımız insanlarımızı eğitmektir. Kim bizden yükseköğretim isterse bizim vazifemiz ona yükseköğretim hakkını vermektir.” Demişti. Konu hakkında açıklamalar yapan Eğitim Sen Bolu şube başkanı Dursun Yenin YÖK başkanının açıklamalarının sosyal devlet ilkesiyle büyük bir tezatlık gösterdiğini belirterek; “Sayın YÖK Başkanının açıklamalarına maalesef hiç şaşırmadım. Bu sözler Öğrencisini para makinesi gibi gören Türkiye’deki eğitim sisteminin en açık itirafından başka bir şey değildir. Türkiye’de devlet üniversitelerinde verilen eğitimin niteliğini tartışmamız gerekirken YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan gibiler olayı farklı boyutlara çekerek bir kavram karmaşası yaratıyorlar” dedi. Okumanın en temel insan haklarından biri olduğunu ve parasız olarak nitelikli bir şekilde verilmesi gerektiğinin altını çizen Yenin;”Biz, Eğitim Sen ve KESK olarak yıllardan beri bunun mücadelesini veriyoruz. Hükümet gibi YÖK’te Türkiye’nin 81 ilinde üniversite açmakla görevlerini yaptıklarını düşünüyorlar. Ama asıl sorun burada başlıyor. Bu üniversitelerde öğrencilere nasıl bir eğitim verilmektedir. Sayın Yusuf Ziya Özcan ‘biz eğitim veririz, gerisine karışmayız’ diyerek bu işin içinden sıyrılamaz. Türkiye’de devlet üniversitelerinde verilen eğitimin ne kadar teori ağırlıklı olduğu ortadadır. Bu yüzden okulu bitiren öğrenciler işyerlerine gittiklerinde yeterli ölçüde pratik yapmadıkları için büyük sıkıntılarla karşılaşıyorlar. YÖK bunlarla ilgilenip “iş içinde eğitim” yolunda çaba göstereceğine ‘ben eğitim veririm, gerisine karışmam’ diyerek işin kolaycılığına kaçmaktadır.” Şeklinde konuştu.

Eğitimin üretime yönelik olarak verilmesi gerekir

Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan’ın iş bulunmayacak alanlarda fakülte ve bölüm açmadıkları yönündeki sözlerinin de düşündürücü olduğunu vurgulayan Yenin;”Türkiye’de bugün Ziraat mühendisliği, gıda mühendisliği, veteriner hekimlik gibi bölümleri bitiren öğrencilerin çoğu bu dalda çalışamadıkları için asgari ücretle meslek alanları dışındaki işletmelerde çalışmaktadırlar. İnsanların iş hayatını kolaylaştırmayan ve pratik bazda büyük çelişkileri içersinde barındıran bir eğitim sistemi ile Türkiye nereye varabilir? Eğitimin üretime yönelik olarak verilmesi gerekir. Bu yüzden biz 12 Eylül Kurumu olan YÖK’ün bir an önce kaldırılmasını, Üniversitelerin Özerkleştirilmesini ve Üniversitelerden Polis, güvenlik ve kamera gibi unsurların kaldırılmasını istiyoruz. Bolu’da çok fazla olmasa da Türkiye’nin bazı illerinde üniversitelerde polis baskıları giderek artmaktadır. Polis nerdeyse istediği öğrenciyi okula alıp istemediğini almamaktadır. İşte biz Eğitim-Sen olarak bunun da mücadelesini vermekteyiz. Ama YÖK biz özerk dedikçe bu lafı özel olarak algılamakta ısrar etmektedir. Geçmişte ‘Komünist yetiştirdiği’ iddiasıyla kapatılan Köy Enstitülerinde verilen eğitimin kalitesi bugün dünyada örnek olarak gösterilmektedir. O okullarda okuyan öğretmen adayları ‘iş içinde eğitim’ yaptıkları için gittikleri köylerde hiçbir zorluk çekmiyorlardı. Bugünse 4 senelik bir eğitimden geçen öğretmen adayları yalnızca son senelerinde pratik yapma şansı bulmaktadırlar. Bu bile eğitim sistemimizin içinde olduğu açmazları göstermek için yeterli bir örnektir” diye konuştu.

Özcan ne demişti?

Abant İzzet Baysal Üniversitesi 'nin önceki gün Atatürk stadyumunda düzenlenen mezuniyet törenine katılan Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, zaman zaman YÖK'e 'Bu kadar niye mezun veriyorsunuz, sanki bu öğrenciler iş mi buluyor?' eleştirilerin yöneltildiğini kaydederek, "Bu eleştirilerin yükseköğretim ile hiçbir alakası yoktur. Yükseköğretim'in amacı üniversitelerden mezun olanlara iş bulmak değildir. Bizim amacımız insanlarımızı eğitmektir. Kim bizden yükseköğretim isterse bizim vazifemiz ona yükseköğretim hakkını vermektir. Onunla sınırlıyız. Ama yükseköğretim şunu yapmalıdır. Hiç iş bulunmayacak alanlarda fakülteler, bölümler açmak bize yakışmaz ve de yanlış bir davranış olur. Biz ondan uzak durmalıyız. Bile bile hiçbir öğrencimizi işsizlik gibi çok ciddi bir problemle karşı karşıya getirmemeliyiz." Şeklinde konuşmuştu.

30 Haz 2011 - 01:24 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bolu Olay Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bolu Olay hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bolu Olay editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bolu Olay değil haberi geçen ajanstır.