Bu müzede her şey var

Türkiye’deki 177 özel müze içerisinde en iyi ilk 8’e giren Bolu Belediyesi Bolu Araştırmaları Merkezi ve Kent Müzesini gezen Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, "Biz Bolu’yu kültürel olarak geleceğe taşımak istiyoruz. Bu konuda herkesin elinde ne varsa bizde muhafazası edilmek şartı ile bize verebilir, eşyalar bizde emanettir, istediği zaman geri alabilir. Veyahut bağışlayabilir" dedi.

Bu müzede her şey var
Haber albümü için resme tıklayın

Haber: Kasım ŞAHİN

Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Bolu ilinin sahip olduğu tarihi, edebi, kültürel, mimari mirası ortaya çıkarıp korumak ve gelecek nesillere aktarmaya dönük çalışmalar yapmak amacıyla Bolu Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından hazırlanan, Bolu Belediyesi Bolu Araştırmaları Merkezi ve Kent Müzesini ziyaret etti.

Yılmaz, kendisine eşlik eden Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu ile birlikte içeriğini "görsel eşya ve objeler, fotoğraf, dergi, kitap, gazete gibi basılı eserler ve başkanlık makamına gelen hediyeler ile milli kütüphaneden alınan dijital kayıtların" oluşturduğu Kent Müzesini dolaşarak yetkililerden bilgiler aldı. Bolu Araştırmaları Merkezi Sorumlusu İsmail Şentürk, görevli personel Murat Peçenek, gönüllü çalışan Mustafa Yüğün ve Sanat Tarihçisi Sinem Çimen’in eşliğinde burada yer alan ve belediyenin arşivleri ile bazı vatandaşların kendi çabalarıyla toplayarak biriktirdiği Osmanlı el yazmalarını ve kitap türü eserleri inceleyen Başkan Yılmaz, bazı belgeleri de okumaya çalıştı.

“OSMANLI’NIN BİRİKİMİNİ AKTARAMAMIŞ OLMANIN EKSİKLİĞİNİ YAŞIYORUZ”

Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Cumhuriyet döneminde geçmişle irtibatın birden kesildiğine dikkat çekti. Yılmaz, "Şuan elimizde dedemizin yazdığı bir kitap varsa bile onu okuyabilme şansına sahip değiliz. Şuan en ciddi kayıt Osmanlı’da olduğu söyleniyor ama bizler Osmanlıcayı bilmediğimiz için bizim kayıtlarımızı hep yabancılar almışlar, irdelemişler, okumuşlar. Şuan Osmanlıcayı yeni yeni öğrenmeye başladık biz ülke olarak. Bolu’da da Osmanlıca bilen bazı arkadaşlarımız sayesinde bu kitapları Türkçeye çeviriyoruz. Osmanlı büyük bir medeniyet ve böylesi bir medeniyeti, Osmanlı’nın birikimini aktaramamış olmanın eksikliğini yaşıyoruz" dedi.

“GEÇMİŞE SAHİP ÇIKMAK ADINA BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR”

2008 yılında kurulan Bolu Araştırmaları Merkezi ve Kent Müzesini hakkında bilgiler veren Başkan Yılmaz, "Buradaki çalışmalar ise en azından Bolu ile ilgili geçmişe sahip çıkmak adına büyük önem taşıyor. Bulabildiğimiz kadar Bolu ile ilgili kimin elinde ne varsa bunları talep ediyoruz. En sağlıklı, en güvenilir ortamı Bolu Belediyesi olarak sağlayacağız" ifadelerini kullandı.

HALKA ÇAĞRIDA BULUNDU

“Birçok evde kimisinin bir tezgâhı, kimisinin bir ev yazması, kimisinin de bir el oyası gibi birçok tarihi birikimi elbette vardır. Halkımız bunları ‘dedemden bu kaldı, atamdan bu kaldı’ diye tutuyorlar. Ancak kendi çocukları bunun değerini kavrayamayabilir” diyen Yılmaz, "Biz Bolu’yu kültürel olarak geleceğe taşımak istiyoruz. Bu konuda herkesin elinde ne varsa bizde muhafazası edilmek şartı ile bize verebilir, eşyalar bizde emanettir, istediği zaman geri alabilir. Veyahut bağışlayabilir. Bağışlamak istemeyenler de kendi evlerindeki bu değerli şeyleri burada görünmesini sağlamak durumundalar. Eğer atalarından kaldıysa biz burada onların isimlerini yazaraktan da gelenlere gösteririz. Belki kendisi için basit olan bir yazı belki Bolu’nun geleceği için çok önemli olabilir. Bunu ben bilemem ancak bunu okuyan, kavrayan ve bu bilince sahip olanlar incelediğinde çok önemli bir değer ortaya çıkabilir" dedi.

“KÖROĞLU ARŞİVİ KONUSUNDA BİR NUMARAYIZ”

Bolu Kent Müzesi ile ilgili bir takım bilgiler de paylaşan Başkan Yılmaz, "Hz. Akşemseddin’in oğlu Hamdi Çelebi’nin Yusuf ile Züleyha’nın divanı tesadüfen bir sahafta bulunuyor ve buraya getiriliyor. Yine Köroğlu arşivi konusunda bir numarayız. Köroğlu’nu anlatan çok sayıda materyal de burada bulunmakta. Dünyaca ünlü hattat sanatçısı olan Emin Barın’a ait çeşitli hat yazıları ve fotoğraflar da müze bünyesinde sergilenmektedir. Ayrıca Çerkez Ethem’in 1920’li yıllarda yapmış olduğu gizli yazışmalar da müzemizde yer alıyor. Hatta bunları ‘İsyan günlerinde Bolu’ isimli bir kitapta topladık” şeklinde konuştu.

Yılmaz, son olarak şunları söyledi:

“Ben belediye başkanı olduğumda, Adapazarı’nda Bolu ile ilgili bir kısım fotoğraf olduğunu öğrendim ve kendilerinden bunları talep ettim. O zamanlar bizden önceki belediye başkanına ‘sizin burada fotoğraflarınız var’ deyince ‘bize ne fotoğraftan’ demiş. Biz bu fotoğrafların da tamamını onlardan aldık. Şimdi bu fotoğraflarla ilgili bir arşivleme çalışması olacak. Abant gölünün de Abat gölü olduğunu ben o fotoğrafa arşivinden öğrendim. Atatürk’ün Bolu’ya geldiği zaman, şuan belediye binasında da resmi olan başkanımız bir milletvekiline Bolu ile ilgili albüm hazırlamış. O da Adapazarı Belediyesi elinden bize geçti. Benim masamdaydı o, şuan nerede bilmiyorum. Belki buralardadır. İşte direk buraya verilir ise her şey kayıtlı girdiği için burası sahip çıkacak. "

25 Ağu 2016 - 15:42 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bolu Olay Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bolu Olay hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bolu Olay editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bolu Olay değil haberi geçen ajanstır.