ÇAVUŞOĞLU’NA DÜELLO DAVETİ

Dün Bolu Milli Eğitim Müdürlüğü önünde bir araya gelen Türk Eğitim Sen üyeleri “okul idareci değerlendirme” süreciyle ilgili olarak müdürlük önüne siyah çelenk bıraktılar. Milli Eğitim Müdürü İbrahim Çavuşoğlu’nun basına verdiği demeçlerin gerçekleri yansıtmadığını söyleyen Hüsnü Yaman, “kendisiyle ne zaman isterse her ortamda konuşabiliriz, buradan kendisini karşılıklı oturuma davet ediyorum” dedi.

HABER: FARUK ÇİDEM

MEB Yasası ve akabinde çıkarılan Yönetici Atama Yönetmeliği ile Milli Eğitim Bakanlığının tarihindeki en büyük kadrolaşmayı gerçekleştirdiğini söyleyen Türk Eğitim Sen Bolu Şube Başkanı Hüsnü Yaman; “Sözüm ona paralel yapıyı tasfiye etmek için 4 yılını dolduran okul müdürleri, müdür başyardımcıları, müdür yardımcıları, il milli eğitim müdürleri, ilçe milli eğitim müdürleri, il milli eğitim müdür yardımcıları ve MEB’de üst düzey yöneticiler olmak üzere tam tamına 76 bin yöneticinin görevlerine son verilmiştir. Ancak bu şekilde iktidarın MEB’de kendi paralel yapısını oluşturduğu görülmektedir. Şunu söyleyebiliriz ki; okulların büyük bir kısmı ise iş bilmez, torpilli, yandaş okul müdürlerine emanet edilecektir” dedi.

“MÜDÜR KIYIMI YAŞANIYOR”

Milli Eğitim Bakanlığı’nda 4 yılını tamamlayan 7 binin üzerinde okul müdürünün neye göre puan verildiği belli olmayan bir değerlendirmeyle görev süreleri uzatılmamıştır. MEB’de müdür kıyımı yaşanmıştır. Hem de öyle bir kıyım ki; siyasi görüşü ve ideolojisi iktidara ters düşen, sendikal tercihini yandaş, candaş, sırdaş sendikadan yana kullanmayan, yalakalığıyla değil, bilgisi, becerisi, başarısı, tecrübesiyle o koltukları hak eden okul müdürleri birer birer tasfiye edilmiştir. Bu durum yönetici soykırımı olarak MEB tarihine geçecektir.

“YANDAŞA GÖREV VAR, OLMAYANA YOK”

Puanlamalarda okul müdürlerinin ne mesai arkadaşları ile ilişkileri, ne okula yaptığı katkılar, ne aldığı ödüller ve üstün başarı belgeleri, ne akademik kariyeri, ne de uluslararası düzeyde yayınlanan makaleleri bunların hiçbirisi dikkate alınmamıştır. Tek kriter yandaşlık olmuştur.

İşte böyle bir ortamda okul müdürleri güya değerlendirmeye tabi tutuldu. Öğretmenler, okul aile birliği başkan ve başkan yardımcısı, öğrencilerden tam puan alan okul müdürleri, sıra MEB yetkililerinin değerlendirmesine gelince adeta döküldü. Tabi bunun tersi de yaşandı. Başarısız bulunan ve mesai arkadaşları tarafından çok düşük puan verilen okul müdürleri, MEB yetkililerinin değerlendirmesinden tam puan aldı. Durum böyle olunca okul müdürlerinin yandaş ise görev süresi uzatıldı, yandaş değilse görevlerine son verildi.

“DARBE DÖNEMLERİNDE BİLE OLMADI”

Zaten akıl çerçevesinde düşünen herkes, görevinde vekâleten bulunan ilçe milli eğitim müdürlerinin, sadece 2-3 aydır görevde olan geçici il-ilçe milli eğitim şube müdürlerinin okul müdürleri hakkında kanaat sahibi olamayacağını, okul müdürlerini bir kere bile görmediklerini, okul müdürlerinin bilgisini, tecrübesini, başarısını ölçebilecek nitelikte olmadıklarını bilir. Hatta bu kişilerin büyük çoğunluğu okul müdürlerinin adını, hangi okulda görev yaptığını dahi bilmez. Bu yapılanlar darbe dönemlerini hatırlatmaktadır. Ancak darbe dönemlerinde, 28 Şubat’ta dahi böylesine bir kıyım yaşanmamıştı.

ÖLÜYÜ DE DİRİYİ DE DEĞERLENDİRDİLER

Vefat eden yöneticilerin dahi değerlendirmeye alınarak görev sürelerinin uzatıldığına dikkat çeken Hüsnü Yaman şu örnekleri verdi;

Karabük’te Türk Eğitim-Sen’in 1 ay önce vefat eden üyesi 75. Yıl Karabük Anadolu Lisesi Müdürü Murat Adnan Üren’e 100 tam puan verildi. Üren 4 yıl önce müdür rotasyonunda merkezden ilçeye, okuldan okula sürgün edilmişti.

Yozgat Sorgun’da da Sorgun Anadolu Lisesi Müdürü Mustafa Şahin 13.08.2014 tarihinde vefat etmesine rağmen değerlendirmeye alınmış, 75 ve üzerinde puan verilerek Şahin’in görev süresi uzatılmıştır.

Ankara’da Etimesgut Ufuk Arslan Anadolu Lisesi’nde görev yapan Ahmet Şimşek’e 75 ve üzerinde puan verildi. Ancak Ahmet Şimşek, 12 Temmuz 2014 tarihinde vefat etmişti.

Yozgat’ın Sorgun ilçesinde daha önce Atatürk İlkokulu müdürü olan Hüseyin Ekinci daha sonra ilçe milli eğitim müdürü oldu. Buna rağmen Hüseyin Ekinci yönetici değerlendirme listesinde 93.77 puan almış olarak görülüyor. Yani şu anda ilçe milli eğitim müdürü olan Hüseyin Ekinci kendisine puan vermiş.

Kayseri’nin Melikgazi ilçesinde de daha önce Hasan Polatkan Ortaokulu Müdürü olan Tuncay Demir, daha sonra ilçe milli eğitim müdürü oldu. Buna rağmen Demir, yönetici değerlendirme listesinde tam 100 puan almış olarak görülüyor.

Kilis’te yönetici değerlendirme işlemleri sonucunda 75 ve üzeri puan alan kurum müdürleri listesinin 7’inci sırasında Metin Yıldız’ın görev yaptığı Kilis-Musabeyli’de Hüseyinoğlu Ortaokulu’nda görev süresi uzatılmıştır. Ancak Metin Yıldız, okul müdürü değil, öğretmendir.

Yine aynı listede yer alan Cuma Özdemir’in de 75 ve üzerinde puan aldığı görülmektedir. Ancak Cuma Özdemir Kilis Belediye Başkan Yardımcısıdır.

Artvin yönetici değerlendirme işlemleri sonucunda 75 ve üzeri puan alan kurum müdürleri listesinin 26’ıncı sırasında Oğushan Pehlivan yer almaktadır. Oğushan Pehlivan’ın görev yaptığı Artvin Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi Okulundaki görev süresi uzatılmıştır. Ancak Oğushan Pehlivan Artvin Belediyesi’nde İnsan Kaynakları ve Eğitimi Müdürlüğü’nde çalışmaktadır.

Gümüşhane’nin Şiran ilçesinde Türk Eğitim-Sen üyesi bir okul müdürüne ilçe milli eğitim müdürlüğü tarafından 59 puan verilmiş, ancak daha sonra baskı kurularak bu puanın 22.5’e düşürülmesi sağlanmıştır.

“MEMURU SATAN SENDİKA TEHDİT SAVURUYOR”

Malum sendika da bu süreci o kadar ahlaksızca kullandı ki, tehdit savurmaktan da geri kalmadı. “Bana üye ol seni müdür yapacağım”, “Bana üye olmazsan görev sürenin uzatılmasına engel olurum” şeklinde gayri ahlaki yollara başvuran bu yapı, adeta hile ile, şantaj ile üye kaydetti. Siyasi iktidarın desteğiyle büyüyen, iktidara göbekten bağlı olan, toplu sözleşme masasında memuru satan, iktidara yalakalık söz konusu olduğunda kurt postuna bürünen, çalışanların haklarını savunmada ise kuzu haline gelen, dini değerleri diline pelesenk yapan ancak din ile, iman ile uzaktan yakından olmayan uygulamalara imza atan bu yapı, ahlaksızlığı şiar edindiğini bir kez daha göstermiştir.

“TERCİHLER İDEOLOJİK OLACAKTIR”

Okul müdürlerinin yardımcılarını da kendilerinin seçebileceğini söyleyerek bunun da müdürün dünya görüşü yada bağlı olduğu sendikaya yakın olanlardan oluşacağını belirten Yaman; “MEB Yasasıyla ilgili sıkıntılar sadece görev süresi uzatılan müdürler konusunda değildir. MEB Yasasının ardından çıkarılan Yönetici Atama Yönetmeliğiyle müdür başyardımcısı ile müdür yardımcılarının müdür tarafından belirlenecek olması da büyük bir handikaptır. Bu kez okul müdürleri ayrımcılık yapacak, istediği kişileri yakın çalışma arkadaşı olarak seçecektir. Okul müdürleri tercihlerini yaparken, başarıya, bilgiyle, tecrübeye değil, başka unsurları göz önüne alabilecektir. Mesela okul müdürü ile aynı sendikaya üye olanlar ya da okul müdürü ile iyi ilişki kuranlar, okul müdürü ile aynı dünya görüşünü paylaşanlar tercih nedeni olacaktır” dedi.

“YANLIŞLARA GÖZ YUMMAYACAĞIZ”

Açıklamasının sonunda hiçbir hukuksuzluğa sessiz kalmayacaklarını belirten Türk Eğitim Sen Bolu Şube Başkanı Hüsnü Yaman; “Türk Eğitim-Sen olarak hukuku çiğneyen Yusuf Tekin hakkında suç duyurusunda bulunduk. Mülakatla iktidara yakın kişilerin şube müdürü yapılmasına, emek, alın teri, liyakat, kul hakkının hiçe sayılmasına hiçbir şekilde tahammülümüz yoktur.

Kendisini yüce mahkemelerin üzerinde görenler yargı kararlarını yok saysalar da, A, B, C planları olduğunu deklare etseler de ilahi adaletten kaçamayacaklardır. 28 Şubat’ta ya da ihtilal dönemlerinde bile demokrasi bu kadar iğdiş edilmemiş, yargı kararları bu kadar by-pass edilmemişti. Hukuksuzlukla mücadeleyi merkezine alan sendikamız, yanlışlara asla göz yummayacaktır” şeklinde konuştu.

02 Eyl 2014 - 18:32 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bolu Olay Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bolu Olay hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bolu Olay editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bolu Olay değil haberi geçen ajanstır.