Çok güzel bir proje…

Abant İzzet Baysal Üniversitesi ve Bolu Belediye Başkanlığı arasında “Bolu İli Endemik Bitkilerinin Tespiti ve Endemik Bitkiler Doğal Gen Bahçesi Oluşturulması” adlı proje için imzalar atıldı. Bu araştırmayla Bolu’daki tüm endemik türler tespit edilecek.

Çok güzel bir proje…
Haber albümü için resme tıklayın

Haber: Kasım ŞAHİN

Araştırmayı yapacak olan Abant İzzet Baysal Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nden Doç. Dr. İsmail Eker, bu çalışmayla, Bolu’da birinci derecede bulunan endemik bitkileri tespit etmek ve bu bitkileri gerek yerinde koruma altına almak gerekse Belediye bünyesinde oluşturulacak olan endemik bitkiler gen bahçesinde yeri dışında koruma altına almak olduğunu belirtti.

2 yıllık bir çalışma yapılacağına dikkat çeken Doç. Dr. Eker, “Bu çalışmamızın sonunda Bolu ili endemik bitkileri adıyla bir kitap hazırlanacak. Bu görsel kitap halka ulaştırılacak. Özellikle doğa bilincinin aşılanması ve halkın bilinçlendirilmesi yönünde bir eser ortaya konacaktır. Bolu’daki endemik bitki sayısı konusunda literatür çalışmalarında kesin bir rakam yok, 80-100 arasında gösteriliyor; ama bizim tespitlerimiz daha fazla olduğu şeklinde” diye konuştu.

AİBÜ Biyoloji Bölümünden Prof. Dr. Mehmet Tekin Babaç ise bu çalışmanın kendisi için öneminden bahsetti. Babaç, “Ben üniversitenin kuruluşundan bu yana, 21 seneden beri buradayım. Nihayet bugüne kısmetmiş. Biyoloji bölümü olarak Belediye ile ortak bir çalışma yapmamız, imza atmamız bugüne kısmetmiş. Yakında emekli olacağım, buı yüzden giderayak bunu gördüğüm için mutluyum” dedi. Babaç, bu çalışmayla birlikte Bolu’ya özgü endemik bitkiler; yani Bolu ili dışında başka sınırlarda bulunmayan yeni bitkilerin de keşfedilebileceğini belirtti.

Daha sonra bir konuşma yapan Belediye Başkanı Aladdin Yılmaz ise Üniversite ve şehir arasındaki ilişkileri kuvvetlendirecek, ortak olarak hareket edilecek bu tür projeleri çok önemsediklerini söyledi. Bu tür bir projenin üniversite katkısı olmadan yetersiz olacağına dikkat çeken Yılmaz, “Bu çalışma içerisinde hem Tarım İl Müdürlüğü hem Orman Genel Müdürlüğü hem belediye hem üniversite müşterek çalıştığımızda daha iyi bir netice alabiliriz, diye düşünüyoruz. Bizim Belediye olarak amacımız şu; Bolu’da yaşayan ne varsa, canlı-cansız tamamına sahip çıkmaya gayret ediyoruz. Bu, Bolu’nun hafızası olacak. Bu hafızayı oluşturmak durumundayız. Belki dünyada ilk defa Bolu’da olan, azalmış, nesli tükenmiş Bolu’ya has bitkilerin ya da her şeyin tamamına sahip çıkmak durumundayız. Üniversitemizin bizim yanımızda olması ve birlitke hareket ediyor olmamız, Bolu’nun büyük bir kazanımıdır. Biz tek başımıza yaparsak bilimsel olmaz. Üniversite çalışmada yer aldığı zaman dünya literatürünün tamamı devreye girmiş olacak” diye konuştu.

Yılmaz, Belediye olarak bu çalışmaya alt yapı açısından destek vereceklerini söyleyerek Arazi mi lazım, su mu lazım, elektrik mi lazım, bunların hepsini sağlayabilecek durumdayız” ifadelerini kullandı.

Son olarak konuşan Rektör Prof. Dr. Hayri Coşkun ise, bu projenin tüm giderlerini karşılayacağı için Belediye Başkanlığına teşekkür etti. Coşkun, Rektör Coşkun, projeye Üniversite olarak sadece bilimsel anlamda katkı vereceklerini ve 2 yıl sürecek bir çalışma olacağını ifade etti.

Belediye Başkanlığı makamında yapılan protokol törenine Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu, AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun, Biyoloji Bölümünden Prof. Dr. Mehmet Tekin Babaç ve Doç. Dr. İsmail Eker katıldı.




22 Haz 2015 - 17:48 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bolu Olay Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bolu Olay hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bolu Olay editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bolu Olay değil haberi geçen ajanstır.