Dimicioğlu, konu hakkında şu açıklamada bulundu; Bolu’nun en eski fotoğraflarına baktığımızda; bu dükkanların Yıldırım Bayezıd Camisi etrafında oluşmuş tarihi Bolu arastasının bir parçası olduğu görülmektedir. Arastanın ortasından Ankara İstanbul bağlantısını sağlayan Posta Caddesi (bugünkü İzzet Baysal Caddesi geçmektedir.Posta Caddesi Süreyya Oteli’ne kadar olan yapılar 3 katlı konaklama işlevi olan yığma kagir hanlardan oluşmaktaydı. Bugün bu yapıların tamamı yıkılarak yerlerine 5-6 katlı yapılar yapılmış sadece rekonstrüksyonu yapılan tescilli Süreyya Oteli kalmıştır. Süreyya Oteli’nden sonra batıya doğru ise bugün yıkılmak istenen arasta yapılarıyla devam etmektedir.
YAPILAR YAPILDIĞI DÖNEMİN 19. YY BOLU ARASTASI MİMARİ ÖZELLİKLERİNE SAHİPTİR VE BU ÖZELLİKLERİ GÜNÜMÜZE TAŞIMAKTADIR
Yapılar geleneksel Osmanlı arasta mimarisinin teknik özelliklerini taşıyan klasik blok tuğla (harman tuğlası) ile 35-50 cm kalınlığıda “U” biçiminde yapılmış taşıyıcı yığma duvarlara oturan, ara döşemesi ahşap kagir iki katlı tarihi dükkan yapılarıdır. Yapı Bolu arastasının mimari özelliklerini taşıyan beş sıra kirpi saçaklı, kübik mimari yapıda, kireç harçlı tuğlanın üzeri özgün malzeme ile sıvalıdır. Yapının pencereleri Bolu arastasının genel biçimi olan basık kemerli ve sövelidir.Dükkan camekanları dövme demir kafesli ve kemerlidir. Yapılar çevresindeki yapıldığı 19.yüzyıl arasta yapılarıyla aynı mimari karakteristik özellikleri sahiptir ve bu özellikleri günümüze taşımaktadırlar.
YAPILAR BOLUNUN TARİHİ İKİ BÖLGESİNİ BİRBİRİNE BAĞLAYAN KAPI KONUMUNDADIR. ÇEVRESİNDEKİ YAPILARLA BİRLİKTE DEĞERLENDİRİLEREK RESTORASYONU YAPILMALIDIR.
Bugün bu yapıların kuzeyinde Yıldırım Bayezıd Cami, Yukarı Taşhan ve Aşağı Taşhan’ı içinde barındıran Arasta Bölgesi bulunmaktadır.

Güncelleme Tarihi: 11 Mart 2016, 18:24
bolu tarihi yazılırken,bu güzel insan yerini mutlaka alacaktır.merak ettiğim o mimarlar odası başkanı iken onun yanında yer alan güruh şimdi nerde,içlerinden bir tane bile bir adam çıkmazmı ya