DİMİCİOĞLU’ndan “ Restorasyon” talebi

Sebilci Bolu Kültür Derneği Başkanı Mimar Semih Dimicioğlu, son günlere damgasını vuran ve Süreyya Otel’in yan kısmında bulunan eski binalar için tavsiyede bulunarak; “İzzet Baysal Caddesi’nde Yıldırım Bayezıd Camisinin güneyindeki Bolu’nun 19 yy tarihi dükkan mimari özelliklerini bugüne taşıyan, dört depremden hasar almadan günümüze gelebilen arasta yapıları, bugün depremde yıkılabilir riskli bina olarak tespit ettirilerek kentsel dönüşüm kanunu adı altında yıkılmak istenmektedir.Yapı doğusundaki Süreyya

DİMİCİOĞLU’ndan “ Restorasyon” talebi
Haber albümü için resme tıklayın

YAPILAR 1800 LÜ YILLARIN SONUNDA YAPILMIŞ ve BOLU ARASTASININ BİR PARÇASIDIR.


Dimicioğlu, konu hakkında şu açıklamada bulundu; Bolu’nun en eski fotoğraflarına baktığımızda; bu dükkanların Yıldırım Bayezıd Camisi etrafında oluşmuş tarihi Bolu arastasının bir parçası olduğu görülmektedir. Arastanın ortasından Ankara İstanbul bağlantısını sağlayan Posta Caddesi (bugünkü İzzet Baysal Caddesi geçmektedir.Posta Caddesi Süreyya Oteli’ne kadar olan yapılar 3 katlı konaklama işlevi olan yığma kagir hanlardan oluşmaktaydı. Bugün bu yapıların tamamı yıkılarak yerlerine 5-6 katlı yapılar yapılmış sadece rekonstrüksyonu yapılan tescilli Süreyya Oteli kalmıştır. Süreyya Oteli’nden sonra batıya doğru ise bugün yıkılmak istenen arasta yapılarıyla devam etmektedir.

Arastanın Yukarı çarşı kısmındaki bölgesinde, orjinalleri yıkılarak betonarme olarak yeniden yapılan dükkanların arasına sıkışmış birkaç tane orjinaline uygun dükkan kalmıştır.Aşağı çarşı denilen, Posta Caddesininin kuzey kısımda ise 1970 li yıllarda yol genişletme çalışmaları sonucunda 11 arasta adası yaklaşık 110 adet orijinal arasta binası yıkılmıştır.Bugün yıkılmak istenilen dükkanlar, tescili gözden kaçtığı halde günümüze kadar gelebilen son arasta dükkanlarıdır.


YAPILAR YAPILDIĞI DÖNEMİN 19. YY BOLU ARASTASI MİMARİ ÖZELLİKLERİNE SAHİPTİR VE BU ÖZELLİKLERİ GÜNÜMÜZE TAŞIMAKTADIR


Yapılar geleneksel Osmanlı arasta mimarisinin teknik özelliklerini taşıyan klasik blok tuğla (harman tuğlası) ile 35-50 cm kalınlığıda “U” biçiminde yapılmış taşıyıcı yığma duvarlara oturan, ara döşemesi ahşap kagir iki katlı tarihi dükkan yapılarıdır. Yapı Bolu arastasının mimari özelliklerini taşıyan beş sıra kirpi saçaklı, kübik mimari yapıda, kireç harçlı tuğlanın üzeri özgün malzeme ile sıvalıdır. Yapının pencereleri Bolu arastasının genel biçimi olan basık kemerli ve sövelidir.Dükkan camekanları dövme demir kafesli ve kemerlidir. Yapılar çevresindeki yapıldığı 19.yüzyıl arasta yapılarıyla aynı mimari karakteristik özellikleri sahiptir ve bu özellikleri günümüze taşımaktadırlar.


YAPILAR BOLUNUN TARİHİ İKİ BÖLGESİNİ BİRBİRİNE BAĞLAYAN KAPI KONUMUNDADIR. ÇEVRESİNDEKİ YAPILARLA BİRLİKTE DEĞERLENDİRİLEREK RESTORASYONU YAPILMALIDIR.


Bugün bu yapıların kuzeyinde Yıldırım Bayezıd Cami, Yukarı Taşhan ve Aşağı Taşhan’ı içinde barındıran Arasta Bölgesi bulunmaktadır.

Yapıların güneyinde ise, Yıldırım Bayezıd Külliyesi’ne ait Orta Hamam, Şemsi Ahmet Paşa Külliyesi’ne ait İmaret Cami ve Sultan Hamamı , Saraçhane Camii, Süreyya Oteli, bulunan Tarih Halkası’ olarak adlandırdığımız bölge bulunmaktadır. Süreyya Oteli’nin doğusu ve bugün yıkılmak istenilen Arasta dükkanlarının batısı çok katlı yapılardan oluşmuş, bu yapılar bir duvar gibi iki bölgeyi bölmektedir. Süreyya Oteli ve Posta Caddesi Dükkanları iki tarihi bölgeyi birbirine bağlayan bir kapı konumdadır. Bu dükkanları yıkıp buraya yeni yapı yapmak iki bölgeyi birbirinden tamamen koparacaktır. Bu dükkanlar ve Süreyya oteli iki tarihi bölgeyi birbirine bağlamaktadır, çevresindeki yapılarla birlikte değerlendirilerek restorasyonu yapılmalıdır. HABER MERKEZİ



10 Mar 2016 - 17:53 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bolu Olay Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bolu Olay hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bolu Olay editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bolu Olay değil haberi geçen ajanstır.

01

YÜKSEL GÜLTEKİN - bolu tarihi yazılırken,bu güzel insan yerini mutlaka alacaktır.merak ettiğim o mimarlar odası başkanı iken onun yanında yer alan güruh şimdi nerde,içlerinden bir tane bile bir adam çıkmazmı ya

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 10 Mart 17:53