Ecevit Canını zor kurtarmıştı##hb_manset.gif

Bundan tam 36 yıl önce CHP Genel başkanı Bülent Ecevit konuşma yapmak için geldiği Gerede’de silahlı ve taşlı saldırıya uğramış, “Kıbrıs Fatihi” lakaplı Ecevit canını zor kurtarmıştı. 1975 yılının...

Bundan tam 36 yıl önce CHP Genel başkanı Bülent Ecevit konuşma yapmak için geldiği Gerede’de silahlı ve taşlı saldırıya uğramış, “Kıbrıs Fatihi” lakaplı Ecevit canını zor kurtarmıştı.

1975 yılının 23 Haziran’ında CHP’nin Gerede mitinginde Ecevit'in otobüsüne taşlı saldırı düzenlenmiş sonra da bir cami minaresinden kalabalığa ateş açılmıştı. CHP milletvekilleri, Ecevit'i ablukaya alarak meydandan uzaklaştırmışlardı. Saldırı sonucu Bülent Ecevit yara almazken bazı kişiler yaralanmıştı.

Solun ve yoksul kitlelerin umudu olan ve gittiği her yerde on binlerin sevgi gösterileri ile karşılanan Bülent Ecevit'i ilk saldırı bundan tam 36 yıl önce Gerede’de yapıldı. I.Milliyetçi Cephe hükümetinin kurulmasının üzerinden bir buçuk ay geçtikten sonra partisinin düzenlediği bir mitinge katılmak üzere Bolu'nun Gerede ilçesine giden Ecevit'in konvoyuna ilçe girişinde MHP ve MSP'liler saldırmaya başladı. Çıkan çatışmalarda 7 kişi yaralandı. Saldırganlar Ecevit'in bulunduğu CHP otobüsünü taşladılar. Saldırıyı tepkisiz bir şekilde izlemekle yetinen polisler daha sonra miting alanını terk etti. Konuşma yapmak için kürsüye çıkan Ecevit'e taşlarla saldıran MHP'liler, daha sonra yan sokaklara dalarak CHP'lilere taş ve sopalarla saldırılarını sürdürdüler. Başka bir grup da binaların tepesinden ve balkonlardan ateş açmaya başladı. Bülent Ecevit, hükümet konağına sığınarak kurtuldu. Saldırılar sonucunda 2 kişi açılan ateş sonucu, 40 kişi de bıçak, taş ve sopalarla yaralandı, CHP'lilere ait 20 dükkân tahrip edildi.

Faşist namluların ucundaki Ecevit
1970’li yıllarda Ecevit, ilerici-demokrat bir portre çiziyor, halkı emperyalizme ve sömürüye karşı barış için mücadeleye çağırıyordu.Birinci Milliyetçi Cephe hükümeti kurulalı iki buçuk ay olmuştu. Ecevit Bolu Gerede'de konuşma yapacaktı. Ama daha miting alanına gitmeden alanda biriken CHP'lilere MHP ve MSP'liler saldırdı. Çatışmalarda 7 kişi yaralandı. Ecevit şehre girerken otobüsünü taşladılar. Saldırının planlı olduğu apaçık belliydi; çünkü miting alanındaki polisler de saldırıyı izliyor; bir süre sonra da alandan çekiliyorlardı. Ecevit kürsüye çıkınca onu taşlamaya başladılar. Bir süre sonra kürsünün önüne bir Türk bayrağı diktiler. Ecevit konuşmaya devam ederken, yan sokaklardan fırlayan sağ görüşlü eylemciler CHP'lilere taşlar ve sopalarla saldırıya geçti. Başka bir grup da damlara çıkıp ateş açmaya başladı. Ecevit hükümet konağına sığınarak kurtuldu; ama CHP'lilere ait 20 dükkan tahrip edildi, 2 kişi tabanca ile, 40 kişi de bıçak, sopa ve taşla yaralandı.

Bozuk düzen yıkılacak / Halk iktidarı kurulacak

Ecevit'in Gerede saldırılarında hayatını kurtaran eski CHP Adıyaman Milletvekili Dr. Kemal Tabak idi...

23 Haziran 1975'te Ecevit'e öldürmek amacıyla yapılan saldırıda dönemin CHP Adıyaman Milletvekili Dr. Kemal Tabak Ecevit'i kendi silahıyla koruyup hükümet konağına sığınmasını sağlayarak Ecevit'in hayatını kurtaran kişi olarak tarihe geçti. Bu olayı Bülent ve Rahşan Ecevit çifti şu şekilde anlatırlar;

Bülent Ecevit ;”Çok ciddi bir tehlike atlattık. Şehre girerken daha önce kadın ve gençlik kolları üyelerini taşıyan parti otobüsüne çok ağır saldırılar oldu. Ardından biz gelirken de saldırılar devam etti."

Rahşan Ecevit;” "Orası çok tehlikeliydi, çünkü çok dar bir yoldan çıkıyorduk yukarıya, iki tarafı kayalık ve dar bir yoldu ve o kayaların tepesinden aşağıya çok büyük kayalar atmışlardı, otobüs ezilmişti."


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bolu Olay Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bolu Olay hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bolu Olay editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bolu Olay değil haberi geçen ajanstır.