“ELEKTRİKTE EMNİYET MESAFESİ”

SEDAŞ özellikle inşaatlarda çalışanların elektrik şebekesi ile çalışma alanı arasındaki güvenlik mesafesine dikkat etmeleri konusunda bilgilendirilmeleri ve mutlakaönlem alınması gerektiğini bildirdi.


HABER: ESRA ÖZTÜRK

SEDAŞ (Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş.) Bolu, Düzce, Kocaeli ve Sakarya illerinde elektrik dağıtım faaliyetlerini yürütürken, kullanıcılarında bilgilenmeleri ve elektriğin güvenli kullanımı için bilgilendirmeler yapıyor. SEDAŞ tarafından özellikle iş kazalarının yoğunlukla yaşandığı iş alanlarından biri olan inşaat yapım işlerinde dikkatsizlik ya da bu çalışma alanlarında gerekli önlemlerin alınmadığı yerlerde, emniyet mesafelerine uyulmamasının kazaları da beraberinde getirdiği belirtildi.SEDAŞ yetkililerince, hayatımızda hava ve su kadar önem taşıyan elektrik enerjisinin gözle görülmediği için mutlaka gerekli önlemler alınarak kullanılması gerektiğine dikkat çekildi.

ŞEBEKE YAKININDA YAPILAN BİNALAR

SEDAŞ yetkilileri, Belediyelerin elektrik şebekesi altında yapılacak ya da elektrik şebekesine yaklaşma durumu olan tüm inşaatlarla ilgili çalışma ruhsatı verilirken, SEDAŞ’ın ve TEİAŞ gibi kurumların görüşünün alınması gerektiğine dikkat çektiler. SEDAŞ yetkilileri, 1/1000 ölçekli imar planı uygulama hükümleri içinde orta ve yüksek gerilim taşıyıcı direkleri ve iletken enerji nakil hatları bulunan parsellerde, kurumların görüşü alınmadan proje tanzim edilemez hükmüne yer verildiğine işaret ettiler.Belediyelerin sorumlulukları sahasında bulunan alanlarda, enerji nakil hatları altında ve yakınında yapılacak inşaat çalışmalarında SEDAŞ’ın ve elektrik iletim ile doğalgaz gibi ilgili diğer kurumların görüşünün alınarak çalışma ruhsatı verilmesinin iş kazası risklerini önlediği belirtildi.

İNŞAAT İSKELELERİ

İnşaatlarda kurulan iskelelerin üzerinin kaplanmaması ve burada çalışan işçilerin ellerindeki materyalleri, su borusu, merdiven veya inşaat demiri, televizyon anteni gibi malzemeleri inşaatlarınyakınından geçen şebekeye temas ettirmeleri sonucunda elektrik çarpılmalarına bağlı çok üzücü iş kazaları yaşanabildiği belirtildi. Sıva, dış cephe yalıtımı, boya ya da restorasyon amaçlı binaların dışına kurulan iskelelerin elektrik şebekesine yakınlığı ve güvenlik mesafesine dikkat edilmesi ile çalışanlarında bilgilendirilmesi gerektiği bildirildi.

BETON MİKSERLER

Ayrıca inşaatlara beton taşıyan mikserlerin elektrik şebekesinin üzerinden hortumlarını aşırtmak isterkenhatta elektrik kesintisi uygulanmadığında iş kazalarınınyaşanabildiğine dikkat çekildi. Bazı beton mikserlerinin SEDAŞ’a haber vermeden, şebeke üzerinden hortumlarını geçirme anında, elektrik kesintisi önlemi almadıkları için iş kazalarına da yol açtıkları ve geçmişte bu üzücü olaylara örnek teşkil edecek kazaların arşivlerde yerini aldığı ifade edildi.

SEDAŞ EĞİTİMLERE DEVAM EDİYOR

SEDAŞ her yönü ile bu türde üzücü olayların yaşanmaması için sosyal sorumluluk gereği elektrik kullanıcılarının bilgilenmesi ve bilinçlenmesi, iş kazalarının da yaşandığı alanlarda daha dikkatli bir şekilde elektriğin kullanılması amacıyla bilgilendirme çalışmalarına devam ediyor. SEDAŞ bu eğitim çalışmalarını “ağaç yaşken eğilir” atasözüne uygun bir şekilde ilk okullarda ve orta okullarda da öğrencilerle paylaşarak sürdürüyor.

10 Eki 2018 - 10:53 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bolu Olay Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bolu Olay hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bolu Olay editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bolu Olay değil haberi geçen ajanstır.