ERCOŞKUN: “Köylümüz kazanacak, milletimiz kalkınacak”

AK Parti Milletvekili Ali Ercoşkun, Dörtdivan, Gerede, Seben ve Kıbrıscık ilçelerinde Arazi Toplulaştırma Projesi’ni hayata geçirmek üzere çalışmalara başlandığını açıkladı. 66 köyde uygulanacak projeden 18 bin çiftçinin yararlanacağını belirten Ercoşkun, Bolu’da tarımsal üretimin artmasını sağlayacak proje için, “Köylümüz kazanacak, milletimiz kalkınacak” dedi.

AK Parti Milletvekili Ali Ercoşkun, bir süredir Bolu tarımının gündeminde olan Arazi Toplulaştırma Projesi hakkında önemli bir açıklama yaptı. Ercoşkun, Dörtdivan, Gerede, Seben ve Kıbrıscık ilçelerinde tarım arazilerinde Arazi Toplulaştırma Projesi’nin hayata geçeceğini, kararın Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdiğini bildirdi.


Ercoşkun, “Dörtdivan, Gerede, Seben ve Kıbrıscık ilçelerimizdeki tarım arazilerimizde bir süredir hazırlıklarını yaptığımız Arazi Toplulaştırma Projesi’ni hayata geçiriyoruz. Projeden 4 ilçedeki 66 köyde yaşayan 18 bin hak sahibi faydalanacak. Proje 16 bin 400 hektar tarım arazisinde uygulanacak. Arazi toplulaştırma çalışmasının ihalesi bitmiş olup, yapı denetim ünitesi oluşturulmuş durumdadır” dedi.


“TARIMSAL VERİMLİLİK ARTACAK”


Toplulaştırma projesinin amaçlarını ortaya koyan Ercoşkun, “Arazi toplulaştırmasının amacı, daha az zaman, işgücü ve sermaye kullanımı ile üretim faktörlerinden en iyi biçimde yararlanarak tarımsal üretimi ve tarım işletmelerinin verimliliğini artırmak ve kırsal kesimdeki nüfusun hayat standartlarını yükseltmektir. Arazi Toplulaştırması bir yönüyle de Kadastronun yenilenmesi demektir. Bir başka anlamda ise, arazi toplulaştırma uygulaması ile kırsal alanda sosyal huzur ve işletme bütünlüğü sağlanır. Bolu’da tarımsal üretimin artmasını sağlayacak toplulaştırma projemiz ile uzun vadede köylümüz kazanacak, milletimiz kalkınacak” diye açıkladı.



“ARAZİ TOPLULAŞTIRMASIYLA KÜÇÜK TARIM ARAZİLERİ BİRLEŞTİRİLECEK”


Ercoşkun, Arazi Toplulaştırma Projesi’nin haklı gerekçelerini ortaya koyduğu açıklamalarının devamında şunları söyledi: “Tarım arazileri çeşitli nedenlerle küçülmüş, parçalara bölünmüş, verimliliği, karlılığı olması gerekenden çok aşağılarda kalmıştır. İşletme büyüklüklerinin istenen değerin altına düşmesi son yıllarda ekonomik tarım yapılmasını bu bölgelerimizde zor hale getirmiştir. Bunu önlemenin yolu da, öncelikle tarım arazilerindeki daha fazla parçalanmayı ve bozulmayı önleyici, yasal, hukuksal düzenlemeler yapmak, sonrasında da bugüne kadar oluşmuş küçülmelerin, parçalanmaların giderilmesidir. Bunu yapmanın yolu da arazi toplulaştırması dediğimiz çalışmadır. Arazi toplulaştırmasıyla küçük arazileri birbirinden ayıran, kullanılmayan arazi şeritleri azaltılarak, bunlarında tarımda kullanılması sağlanmış olur. Arazi toplulaştırması yapmak kolay değildir. Arazi toplulaştırmasını gerçekleştirebilmek bir dizi teknik, sosyal ve ekonomik çalışmaların yapılması gerekmektedir” diye söyledi.



“KIYMETLİ ARAZİLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE DEĞİŞİMİ NASIL OLACAK?”


Ercoşkun, açıklamalarının devamında, tarım faaliyeti gerçekleştiren vatandaşların sıkça yönelttiği “Kıymetli arazilerin değerlendirilmesi ve değişimi nasıl olacak?” sorusuna yanıt verdi. Ercoşkun, şöyle konuştu: “Proje alanında yapılan toprak tahlilleri ile arazinin konumu köy ve şehir merkezine uzaklığı. Asfalta uzaklığı yolunun olup olmadığı, verimliliği, toprak derinliği vb gibi durumlar göz önüne alınarak her parselin puanı belirlenecek ve yeni parseller buna göre oluşturulacak. Değişimler yapıldığı takdirde buna göre yapılacaktır” dedi.


İŞTE ARAZİ TOPLULAŞTIRMA ÇALIŞMASI YAPILACAK KÖYLER


Ercoşkun, Arazi Toplulaştırma Projesi’nin hayata geçeceği Dörtdivan, Gerede, Seben ve Kıbrıscık ilçelerine bağlı köyleri şöyle açıkladı: “Dörtdivan: Adakınık, Adaköy, Aşağıdüğer, Aşağısayık, Bayramlar, Bünüş, Cemaller, Çalköy, Çardak, Çavuşlar, Çitler, Deveciler, Doğancılar, Dülger, Göbüler, Gücükler, Hacetler, Kadılar, Kargıbayramlar, Kılıçlar, Kuruca, Ömerpaşalar, Seyitaliler, Süleler, Yağbaşlar, Yalacık, Yayalar, Yukarıdüğer, Yukarısayık. Gerede: Ahmetler, Aydınlar, Çoğullu, Dursunfakı, Geçitler, Göynükören, Hacılar, Halaçlar, Kürkçüler, Mankallar, Mircekiraz, Nuhören, Salur, Samat, Sapanlıurgancılar, Sofular, Sungurlar, Süllertoklar, Yakakaya, Yazıkara, Yazıköy, Yelkenler, Yeniyapar, Yeşilvadi. Kıbrıscık: Alanhimmetler, Balı, Borucak, Dokumacılar, Geriş, Kuzca. Seben: Gerenözü, Güneyce, Haccağız, Hocaş, Musasofular, Nimetli, Yağma” diye açıkladı. HABER MERKEZİ


05 Oca 2016 - 17:35 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bolu Olay Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bolu Olay hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bolu Olay editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bolu Olay değil haberi geçen ajanstır.

01

Ahmet - tarimda verimlilik artacaksa neden dortdivan ilcesinin sorkun koyu bu projeye dahil edilmedi

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 05 Ocak 17:35