Göynük’te katliam…

Göynük Himmetoğlu köyünde 2000 dönüm arazi ve evler için acele kamulaştırma kararı çıktı. Çıkan kararla köy yerleşim yerlerinin de kaldırılacağını öğrenen köylüler feryat ediyor. Doğanın katlediliyor olması da köylülerin ve çevre bölgede yaşayan insanların en büyük kaygısı…

Göynük’te katliam…
Haber albümü için resme tıklayın

ÖZEL HABER: FARUK ÇİDEM

Göynük’ün Himmetoğlu köyünde bulunan kömür rezervi için 8 Ağustos 2014 tarihinde Bakanlar Kurulu kararı ile çıkan acele kamulaştırma kararından sonra şu sıralar araziler istimlak ediliyor. İddialara göre köylüler gerçekleştirilen bu istimlaktan dolayı mağdur. Köy yerleşim yerinin kaldırılmasının söz konusu olduğu kamulaştırmada köylüler kendilerine bir yerleşim yerinin gösterilmediğini ve bu yüzden ne yapacaklarını bilmediklerini söylüyorlar.

30 yıllığına Kazancı Holdinge bağlı Aksa Enerji AŞ’nin kiraladığı bölgede termik santral yapmak için ihaleyi alan şirketin doğanın korunmasını göz ardı ederek gerçekleştirdiği çalışmalar çevrede büyük tahribatlara yol açıyor. Patlayıcılarla yapılan çalışmalardan dolayı evlerinin duvarlarının çatladığını, habersiz yapılan patlamalarla insanların her an panik yaşadığının söylendiği Himmetoğlu köyünün suları da bu durumdan nasibini alıyor. Arıtılmadan derelere salınan pis sulardan kaynaklı bitki örtüsü dahil, yaşayan canlıların da zarar gördüğü Himmetoğlu köyü’nde binlerce ağaç iş makinalarınn altında kömür çıkarmak ve hafriyat sahası için tahrip edildi.

Konuyla ilgili görüştüğümüz köylülerin Avukatı Yusuf Tuna; “Bölgede yapılan acele kamulaştırmaya karşı Danıştay’da karşı dava açtık. Acele kamulaştırma tespitleri itiraz hakkı vermeden 7 gün içinde sonuçlandırılan bir süreç. İdari yargıda da ivedi yargılama usulü uygulanıyor. Bu nedenle savunma hakkı kısıtlanıyor. Oysa 2002 yılından bu yana bölgede kamulaştırma yapılıyor. Bu davada DANIŞTAY tarafından verilecek yürütme durdurma sürecinin önümüzdeki günlerde sonuçlanmasını bekliyoruz. Köy üç mahalleden oluşuyor. Aşağı Mahalle, Orta Mahalle ve Yukarı Mahalle. Aşağı mahalle en çok etkilenen ve insanların evlerinden ve tarlalarından olduğu yer. Orta mahallenin ise bir kısmı bu durumdan etkileniyor. Diğer mahalle şimdilik etkilenmese bile onlar içinde zaman içinde termik santral faaliyeti nedeniyle bir yaşam alanı kalmayacak. Ülkemizde YATAĞAN’la adını duyduğumuz son günlerde KOLİN şirketler grubunun Soma’nın YIRCA köyünde zeytinlikleri bir gecede yok etmesiyle örneğini gördüğümüz gibi doğayı koruma adına hiçbir önlemin alınmadığı bu tür yerlerde yıllar boyunca çeşitli bitkiler yetişmiyor. Çevreye çok yüksek miktarlarda kükürt dioksit, azot oksitler, karbonmonoksit, ozon, hidrokarbonlar, partiküler madde ve kül saçmaktadır. Bu atıklar, çevre sağlığına çok çeşitli biçimlerde etki eder. Bu gazlar asit yağmurlarından sorumludur. İnsanlar akciğer hastalıkları ve kanserden dolayı yaşamlarından oluyorlar. Bölgede yaygın olan kümes hayvanlarının verimleri düşer, yabani hayvanların sayısı azalır. Her türlü bitki, ormanlar olumsuz etkilenir. Milyonlarca yılda oluşan tarım toprağı ve yüzyıllardır bu bölgede yaşayan insanların geçimini sağladıkları, yaşamlarını sürdürdükleri, klima iklime sahip, her türlü meyve se bzenin yetiştiği bu araziler çok hızlı bir biçimde ellerinden alınıyor.” şeklinde konuştu.



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bolu Olay Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bolu Olay hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bolu Olay editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bolu Olay değil haberi geçen ajanstır.

02

Davut UYSAL - bu haberin yapılmasında emeği geçen herkese sonsun hürmet ve teşekkürlerimi sunarım.

gerçek gündem gerçek haber budur işte.

yaşanan dramı haber yaptığınız için tekrar teşekkürler.

dileğim bu konunun takipçisi olmanız.

saygılar.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 05 Ocak 19:36
01

ZEKAİ ALTINÖZ - duyarli davranip böyle bir haber yaptiğiniz için teşekkürler...

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 05 Ocak 19:36