Her Çarşamba ‘’Piran’’ Günü

Türk Mutfağı Safa Bahçesi aktivitelerine sırayla başlıyor… snack-bar, paintball, at biniciliği, dart, mini futbol, voleybol, okçuluk, bisiklet, bilardo, tavla, 50 kişilik sinema, resim çalışma, alabalık tutma imkanı gibi çok zengin aktiviteler… 1938-Haşim Restaurant, Bolu Osmanlı Mutfağına ait zengin yemek çeşitleri ile hizmet yarışına 8 Mayıs 2013 tarihi itibariyle ‘’Kuzu Piran’’ ile geçiyor…

Röportaj; Mehmet Engin

Bolu Mutfak Sanat ve Aktivite Merkezi’nin işletmecisi İnan Kalaycı 8 Mayıs tarihi itibarıyla planlamış oldukları sosyal aktiviteleri gerçekleştirmenin onur ve mutluluğunu yaşadığını dile getirerek, “Tesisimiz 1952 yılında dedemiz Mehmet İnan Beyefendi tarafından kurulmuş. Diğer dedem ise Haşim Kalaycı. Namı-diğer Haşim Usta. O da Haşim Lokanta’sını 1938 de kurmuş. Ben de üçüncü nesil olarak iki dedemin hizmet mirasını Yurdaer Usta’dan devralarak çalışmaya devam ediyorum. 10 yıllık gurbet tecrübesi ile geldim ve memleketin dışında her gördüğüm yerden öğrendiklerimi burada değerli misafirlerimizin hizmetine sunuyorum. Artık bizim hizmet anlayışımız lüks, keyif, ve şımartma satmak üzerine kurulmuştur. Lüks, keyif, ve şımartma kavramları tüm personelimizin de slogan olarak benimsediği kelimelerdir; Misafirlerimizin memnuniyeti esas amacımız olup bu üç kavramı kalite tabağında en nazik tavrımızla sunuyoruz. Ümit ederim Bolu Mutfak Sanat ve Aktivite Merkezi, Bolu’nun bir sosyal aktivite merkezi olacaktır’’ dedi. İnan Kalaycı yapmak istedikleri sosyal aktivite ağırlıklı projelerin sırayla devreye girdiğini belirterek, bu konularla ilgili www.hotelyurdaer.com internet sayfalarından herkesin ulaşabileceği ve takip edebileceklerini belirtti.

Burada dört kuzu aynı anda pişirilebiliyor…

Çarşambaları ‘’kuzu piran’’ günü

Türk Mutfağı Safa Bahçesindeki ilk durak, kuyu kebabı olarak bilinen ‘’piran’’ın yapılacağı kuyu. İnan Kalaycı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Burası Piran’ın ve ekmek fırınının merkezidir. Buraya gelen misafirlerimiz Bolu’nun Mutfak Sanatları ve Aktivite Merkezi’nde Bolu’nun ve Osmanlı mutfağının Türk kültürünün mutfak sanatlarını icra etmektedirler. Ekmek fırınlarımızda misafirlerimiz kendi ekmeklerini kendileri pişirebiliyorlar. Yanındaki de Piran kuyusu ‘dur. Bu kuyu bölgenin ticari çalışan tek Piran kuyusudur. Oturmuş bir kuyudur, eski ve tecrübeli, çok iyi pişiren bir kuyudur. İçerisi antik dönemin gözyaşı şişeleri şeklindedir, Çingene tuğlası denilen tuğlayla örülüdür ve burada dört kuzu aynı anda pişirilebiliyor. Mengenli aşçılarımız dünyaca meşhur fakat Piranımız meşhur değil. Biz de buna yönelik bir çalışma yaparak, elimizin altında bir Piran kuyusu varken neden bunu değerlendirmeyelim dedik ve haftanın bir günü Çarşamba günleri Kuzu Piran yapmaya karar verdik. 8 Mayıs tarihinden itibaren ise Bolu’ nun özlenen tadı olan Kuzu Piran yemeğimiz her Çarşamba günü Haşim Restaurant‘ta hazırlanarak Safa Bahçemizde Şelalenin kenarındaki kamelyalarda itina ile sunulacaktır. Mayıs ayından itibaren her Çarşamba günü eskiden Bolu Panayırı’nda yemeye alıştığımız Kuzu Piranı özleyenleri Safa Bahçemize bekliyoruz. Saat 12.00’de taze kuyudan pişmiş olarak çıkacak Piran’ı buraya gelen müşterilerimiz o anı fotoğraflayabilirler, Piran’ın nasıl yapıldığını bizzat izleyebilirler. www.safabahcesi.com İnternet adresimizden hemşehrilerimiz detaylı olarak da bilgi edinebilirler.”

Müşterilerimiz kendi ‘’alabalıklarını’’ tutacaklar” İnan Kalaycı; “Burada bulunan havuzumuzdan müşterilerimiz kendileri gelip çoluk - çocuk alabalıklarını tutacaklar, balık tutabilmenin heyecanı ve hazzını yaşayacaklar ve balıkları uttuktan sonra burada ızgarasını yaparak ya da tavası yapılarak personelimizce servis edilecektir. Kamelyalarımızda odun sobaları bulunmaktadır ve bunlar sadece kış ayları içinde değil daha sonraları serin akşamlarda da yakılarak tamamen doğal bir ortamda müşterilerimizin Türk Mutfağı Safa Bahçesi’nden en keyifli şekilde istifade etmelerini sağlıyoruz.” Diye konuştu.

“İngilizce pratiği yapmaktayız

Sinemamızda orijinal filmler…”

Kalaycı; “Ayrıca biz şu anda burada yabancı dilimizi geliştirmek için veterinerlerimizle, doktorlarımızla, üniversiteden hocalarımızla haftada bir buluşup İngilizce pratiği yapmaktayız ve kendileriyle bir araya geldiğimizde kesinlikle Türkçe konuşmuyoruz ve İngilizceyi ders havasında değil sohbet havasında geliştiriyoruz. Çünkü lisan bir kültür öznesidir. Kültürü kültür yapan en önemli unsurlardan birisi lisandır. Yazın havaların ısınmasıyla birlikte biz bu projeyi biraz daha genişletip İngilizce filmler oynatmayı planlıyoruz. Bu filmler için bütün meraklıları buraya bekliyoruz. Mesela Film bittikten sonra İngilizce bir şarkıyı ele alırız, anlamına bakarız ve güle oynaya İngilizceyi hayatımızın bir parçası durumuna getiririz. 10 yılımızı verdiğimiz gurbet elleri hakkında sohbetler ederiz. İngilizce öğrenmek demek, gramer kuralları bütünü ezberlemek demek değildir. Hayatımızın içine girmediği sürece İngilizce çalışmak çok yorucu ve az verimli oluyor. Oysa hayatımızın içine İngilizceyi keyifle yerleştirebilirsek o zaman İngilizce bizim için daha kolay öğrenilir ve kalıcı olur diyoruz.” Şeklinde konuştu.

Gençlerimizi bekliyoruz, burası onlarda tiryakilik yapacak…

İnan Kalaycı; “Elbette ki öğrenci arkadaşlarımız da gelip burada istedikleri gibi eğlenebilirler. Çünkü buraya gelen herkes illaki Osmanlı mutfağından, zengin menümüzdeki Başbakanımızın, Bürokratlarımızın yediklerinden yemek zorunda değiller. Tost, gözleme gibi aperatif yiyeceklerimiz de mevcut ve ayrıca semaverlerimiz ve nargilelerimiz var. Yani öğrenci arkadaşlarımız buraya gelip çok uygun fiyatlarla istedikleri gibi eğlenebilirler. Tesisimizin her karışında kesintisiz wireless internet bağlantısı üstelik ücretsiz olarak mevcuttur.” Dedi.

Ağaç evimiz ve şömineli yayla evimiz var

Kalaycı; “Ayrıca özel günlerde, toplantılarda kullanmak üzere ağaç evimiz ve şömineli yayla evimiz vardır. Özel mekânlarımız olmaları hasebiyle toplantılarda ücreti mukabilinde kullanılabilmektedir. Örneğin; çiftlerimizin gelip ağaç evimizde kendilerine özel bu alanda mum ışığında romantik bir ortamda akşam yemeği yemeleri Safa Bahçesinin sunduğu bir hizmet olarak benzersizdir. Aynı ortamda isteyen gruplarımız yer sofrası kurabilirler. Şömineli yayla evimiz derseniz gruplar için, rutin toplantılar yapan dernekler için ve bilumum toplantılar için değerlendirilecek ve içerden kilitlenebilir özel ve mahrem bir mekandır. Ayrıca ses yalıtımı çok iyidir.

Akşamları bahçemizde eğlence fırsatları da sunmaktayız. Bolu’lu veya yoldan geçen müşterilerimiz de, otelimizin misafirleri de arka bahçedeki snack-barımıza gelebilirler. Burada tüm kafeterya tarzı yiyecek ve içecekler de mevcut durumdadır.

Okçuluk, paint ball, at binmeyi öğrenme, bisiklet turları, mini futbol, voleybol, bilardo, okey, tavla, nargile keyfi hepsi aktivitelerimiz içindedir.” Biçiminde konuştu.

Paintball oyna , Ata bin, futbol ve voleybol oyna, bilardo ve tavla oyna…

İnan Kalaycı; “Tesisimizin arkasındaki Safa Bahçesi bir nevi Saklı Bahçedir. Ben Bolu’ya yaklaşık bir yıl önce geldim. Gözlemlerime göre Bolu’lu hemşerilerimiz bu bahçeyi tanımıyor. Tesisin önünden gelip geçiyorlar fakat bahçeye hiç gelmemişler. Oysa bu bahçe aileler için biçilmiş kaftandır. Bolu Merkezde istediğimiz gibi geziyoruz, eğleniyoruz belki ama şunu diyemiyoruz “yavrucuğum git istediğin gibi eğlen, koş, yuvarlan, oyna, tırman, hayvanlarla tanış, yaşının gerektirdiği gibi davran. Oysa Safa Bahçemize geldiğinizde her tarafı çitlerle çevrili, ana yol ile arasında kocaman bir otel binası olan güvenli Safa Bahçemizde istediğimiz gibi serbest gezebiliyoruz. Burada çocuğumuza istediği gibi oyna, git, koş, yuvarlan, ata bin, futbol oyna, voleybol oyna diyebiliyoruz. Çocuklar bir yanda oynarken ebeveynler de onlara bir şey olacak korkusunu düşünmeden istedikleri gibi, ister kamelyalarımızda oturup, ister hamaklara uzanıp dinlenebilirler ya da balık tutabilirler, daha bir sürü şekilde vakit geçirebilirler. Yani kısacası aktivitelerle mutlu olurken çocuklarını düşünmek zorunda kalmayacaklar. Benim de 1,5 yaşında bir oğlum ve 4,5 yaşında bir kızım var. Onlar Safa Bahçemizde güvenli bir şekilde oynarken ben ve eşim rahat rahat yemek yiyebiliyoruz. Çocuklarımız mutlu, biz mutlu oluyoruz.”dedi.

Burada her türlü alkolsüz ve alkollü içecek var

Kalaycı; “Burada alkol var mı? Var. Turistik bir tesis olması hasebiyle alkol satışı vardır ama biz bu alkol satışını kontrollü yapmak zorundayız, yani buraya yakışır bir seviyede tutmak zorundayız. Yoksa istenmeyen ortamlar ortaya çıkabilir. Çünkü derler ya hani alkol şişede durduğu gibi durmaz, her kötülüğün anasıdır diye, bizde bu kötülüğün anasıyla ona göre mücadele ediyoruz. Siz yine de bu tesisin özenle yaptığı yüzyıllarca Osmanlı ordusuna enerji vermiş şifa kaynağı Osmanlı Şerbetlerimizden şaşmayın derim! Bize yakışanı da budur kanaatindeyim.” Biçiminde konuştu.

Asla piyasa fiyatlarının üstüne çıkmak gibi bir iddiamız yok

İnan Kalaycı;” Restaurantımızın pahalı olduğu lafına hayret ediyorum. Zira nice lokantaları, restoranları gezdim ve gördüm ki Bolu’da bizim menümüzden çok daha pahalı menüler var. Bizim menümüzde ki en meşhur yemeğimiz 24 TL’dir. Asla piyasa fiyatlarının üstüne çıkmak gibi bir iddiamız yok. Biz istiyoruz ki herkes burada istediği rahatlığı yaşayabilsin ve bunun sonucunda da kimsenin cebi yanmasın. 18 ila 40 TL arasında bir harcama ile hem lezzetli hem seçkin hem de kaliteli yemeklerle karnınızı doyurabilirsiniz. Değerli misafirlerinizi üstün hizmet kalitemiz ile şımartabilirsiniz.www. hasimrestaurant.com adresinden yemeklerimiz hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.” Şeklinde konuştu.

Cumartesi canlı müziğimiz, Pazar günleri açık büfe kahvaltımız vardır

Bolu Mutfak Sanat ve Aktivite Merkezi’nin işletmecisi İnan Kalaycı;”Cumartesi canlı müziğimiz var, Pazar günleri açık büfe kahvaltımız vardır ve bu kahvaltıda tam 88 çeşit ürün vardır. Bütün bu ürünlerimiz ise Mutfak Sanat Merkezi kalitesindedir çünkü biz kurabiyelerimizi bile dışarıdan almayıp burada Mutfak Sanat Merkezimizde kendimiz pişiriyoruz. Reçellerimiz, ekmeklerimiz, poğaçalar, çorbalar, börekler, daha neler neler hepsi de Mutfak Sanat ve Aktivite Merkezi mutfağında işinin ehli Bolulu aşçılarımız tarafından hazırlanıyor. Ayrıca açık büfe kahvaltımıza gelenler akşama kadar burada oturup çaylarını içip dinlenebiliyorlar. www.hotelyurdaer.com adresimizde bulunan ‘’kır düğünü, sünnet düğünü, kuzu piran’’ın pişirilmesi ve sunumunun kısa filmleri çekildi ve sitemizde izlenebilir durumdadır.” Dedi.

Çocuklarımız için arkeoloji bahçemiz var

Kalaycı; “Zaman oldukça, sırası geldikçe bütün aktivitelerin uygulamaya geçtiğini herkes görecektir. Yeter ki artık safa bahçesinin pahalı olmadığını Bolu’dan çok uzak olmadığı anlaşılsın. Ayrıca burada çocuklarımız için arkeoloji bahçemizde bulunmaktadır. Bizim kültürümüze ait değerleri arkeoloji bilimini öğrenebilecekleri, daha çocukken arkeoloji bilinci aşılayabileceğimiz bir alanımız bulunmaktadır. Bu nerden çıktı derseniz Örneğin Amerika da yer altında bir değer yok orada en fazla dedenizin gömdüğü kola şişesini bulabilirsiniz ama ülkemiz topraklarında bir sürü uygarlık yaşamış ve bunlara ait bir sürü kültür değerleri bulunmakta ve biz de bunları çocuklarımıza uygulamalı bir şekilde öğretelim istedik.” Biçiminde konuştu.

Mini konserler; Pop müziği, klasik müzik gibi…

Bolu Mutfak Sanat ve Aktivite Merkezi’nin işletmecisi İnan Kalaycı sözlerini şu şekilde tamamladı; “Son olarak burada havaların ısınmasıyla güzel bir yaz akşamında sanat olarak ‘’müzik’’ de mevcut olacaktır. Üniversitemizin müzik bölümü öğrencileri ve hocalarıyla temas halindeyiz. Üniversite müzik bölümü hocalarının veya öğrencilerinin pop müziği klasik müzik gibi mini konserler vermesi planlanıyor. Gelelim plastik sanatlara; plastik sanatlar çerçevesinde modellerle, büstlerle, kara kalem çalışmaları, yağlıboya ve guaj çalışmaları yapılabilir. Biz şövaleleri temin ediyoruz ve burada resim çalışması yapmak isteyenlerin resimlerini tamamlamadan gittikten sonra tekrar geldiğinde kaldığı yerden devam etmesi için tuvalini saklıyoruz ve geldiğinde kaldığı yerden devam edebiliyorlar. Acun Ilıcalı da otelimize geldi ve burada bulunduğu dönemde Acun Bey bize bir fikir verdi. Biz de bu doğrultuda yerel TV kanallarımızda yayınlanmak üzere yöremize lokal olarak çevre illerin de katılımıyla ‘’Kabiliyet Sizsiniz’’ gibi bir yarışma düzenlemeyi düşünüyoruz. Mesela; “Yetenek Sizsiniz” de bize ne yakışır? Tabii ki yemek yarışması, folklor yarışması, müzik yarışması, dans yarışması, stand-up yarışması, ve daha neler neler yaparız ve bunları mükemmel bir fon olan yemyeşil bahçemizde yapabiliriz. Bolu‘nun Kültürel mirası ile alakalı yarışma ve çalışmaları keyifle yapacağımız için bunu Bolu Kültür Sağlık Turizm Derneğimiz ile organize edelim diye de düşündük. Bununla ilgili internetten takip edilebilecek adres www.bolukusatuder.org sitesidir.”

07 May 2013 - 19:26 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bolu Olay Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bolu Olay hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bolu Olay editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bolu Olay değil haberi geçen ajanstır.