Hidayet Arık; “Bizim tek amacımız gölü korumaktır”

Yeniçağa Su Ürünler Kooperatifi Başkanı Hidayet Arık son dönemde Yeniçağa’da büyük bir sorun haline gelen gölden su alınması konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu. Sorunun gölden alınan balıklar olmadığının altını çizerek Arık, dünya susuzluğa doğru giderken, Yeniçağa Gölü gelecek neslimizin su ihtiyacını karşılayacak. Bu gidişle göl kuruyacak ve su en büyük sorunumuz olacak. Bu gün önlem almazsak yarınlarda torunlarımıza bırakacak bir şeyimiz olmayacak, dedi.

Haber:Volkan Yılmaz

Yeniçağa Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hidayet Arık gölden su alınması ile ilgili açıklamalarda bulundu. Kooperatif olarak bu gölden sadece avlanma değil bu gölün korunmasının da kendilerinde ait olduğunu ve bunun da sözleşme de yazdığını dile getiren Arık; “Bizim anlaşmamızda Yeniçağa gölü 5 sene boyunca Yeniçağa Su Ürünleri Kooperatifine kiralanmıştır. Yeniçağa gölünde doğacak her türlü zarar, ziyan kooperatife aittir. Yeniçağa gölünün korunması tamamıyla kooperatife verilmiştir. Gölden su alınması, gölden torf alınması gibi her türlü faaliyette bizim bilgilendirilmemiz gerekmektedir. Abant İzzet Baysal Üniversitesinden gelen ve su sporlarıyla ilgilenen sporcular gelip bizden izin alarak gölü kullanmaktadırlar. Çünkü bu gölün her türlü korunması kullanılması hakkı sözleşme dahilinde bizim elimizdedir. Bizim burada su bitti, balık tutamıyoruz gibi şikâyetlerde bulunma hakkımız yok. İhale günü ben de parayı ödemek mecburiyetindeyim” dedi.

“Kıyı Kenar Çizgisini yenilemek mi istiyorlar?”

Sözleşme ile ilgili maddelerden kısaca bahseden Arık tankerlerle buradan su alınması konusunda değinirken “Buradan her gün 15-20 tanker su alınmaktadır. Bizde bu konuda gerekli tüm mercilere müracaatlarda bulunduk. Bizim gölümüzün derinliği 4-5 metre civarındadır. Gölden su alınmaya başladığından bu yana gölün derinliği 3 metrelere kadar düştü ve gölde adacıklar çıkmaya başladı. Kamışlardan su çekildi ve kamışlardan su çekildikten sonra balığın yaşama şansı kalıyor demektir. Çünkü balıkların saklanma alanları ve üreme alanları kamışların olduğu alanlardır. Şu an Türkiye’de mevcut olan tüm göl ve göletler aynı durumda. Biz gölümüzün kurtulması için bu çabayı sarf ediyoruz. Orman bölge müdürlüğü bize sormadan buradan su almamalı ve alamaz. Tarım il Müdürlüğü’ne talimat verilmeden buradan su alınamaz. Buradaki suyu alıp bitirdikten sonra biz Tarım İl Müdürlüğü’ne ne diyeceğiz. Bize niye haber vermediniz diyecekler doğal olarak, Tarım İl Müdürlüğü’nden.

Yeniçağa’nın gölü Yeniçağa’nın sigortasıdır. Su çekildikçe burada yollar ve evlerde kaymalar oluyor. Kim gelirse gelsin biz bunları bizzat tespitte edebiliriz. Normal olarak dünyada sulak alanları koruma adı altında bir proje var. Bunun üzerine gölün suyunun çekilmesi kıyı kenar çizgisini geri çekmek için mi yapılıyor? Çünkü kıyı kenar çizgisi torf alanlarını da kapsamaktadır. Burada kıyı kenar çizgisini geri çekmeye mi çalışılıyor. Bu çizgi tekrar çizilse bile buradan su alanlar hiçbir kimsenin haberi yokken kendi bildiklerine gelip buradan su alıyorlar. Eğer kıyı kenar çizgisi tekrar çizilmek istense bu konuda Tarım İl Müdürlüğünün haberi dahilinde olması gerekir. Ama suyu çekenler hiçbir yerden izin almadan böyle bir işe girişmişlerdir. Biz onlara şunu söyledik siz su alacaksanız, 2 km ilerde bu gölden akan ve göl çevresinde kuyu gibi yerler var, gidip oralardan alın! dedik ama kantardan dolayı oraya gidemeyeceklerini söylediler. Oradan su alınsa göle hiçbir zarar verilmeyecektir. Bizim gölümüzü besleyen 5 adet kanal var ama şu an hepsi kurumuş durumdalar. Bu şekilde su alınmaya devam edildiğinde gölde su kalmaz. Bizim tek derdimiz Yeniçağa’nın sigortası olan bu gölü korumaktır. Hiçbir yerde bu şekilde gölü ayağının altında olan bir yerleşim yeri yok. Biz Yeniçağa’nın hayatı olan gölün korunması derdindeyiz. Bu göl bundan on sene evvel kamışların olduğu yerlerde gezinir hale geldi. Biz gölün ayaklarına bent yaptık ve suyu çoğalttık. Buradan her gün 10 tanker su çekildiğinde burada su çekilmeye başladı. Biz balıkçıyız suyun kamışların dibine gelmesi bizim menfaatimize çünkü biz bu şekilde daha rahat balık yakalarız ama bu gölde su kalmayınca burası giderse Yeniçağa kaybeder. Biz Yeniçağa Su Ürünleri kooperatifi olarak bu gölü kimseden zorla almıyoruz. İhale usulüyle biz burayı kiralıyoruz ve kullanımı tamamen bize aittir. Gölde avlanma konusunda daha Cumartesi Pazar günleri bir olta üç iğne ile avlanma yapılacaktır diğer günlerde avlanmak yasaktır denildi fakat bir türlü bu uygulamaya geçemedi. Hala günlerdir burada bekleyenler ve günlerdir avlananlar vardır” dedi.

“Gölümüzü koruyalım”

Son olarak yarınlarda su sıkıntısı yaşanacağını dile getirerek bu göle her zaman ihtiyaçlarını olduğunu vurgulayan Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hidayet Arık; “Şu an Türkiye’nin bazı bölgelerinde zaman zaman su sıkıntısı yaşanıyor. Bu göl yarınlarımızda içme suyu olarak da kullanılabilir. Buraya bir arıtma tesisi kurularak bu gölden içme suyu elde edilebilir. Bu göl bize her dakika lazımdır o yüzden gölümüze sahip çıkmamız gerekmektedir” diyerek sözlerine son verdi.

03 Eyl 2014 - 18:33 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bolu Olay Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bolu Olay hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bolu Olay editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bolu Olay değil haberi geçen ajanstır.