İka “Helal kan” konusuna açıklık getirdi

Türk Kızılayı Bolu şube başkanı Dr. Hüseyin İka Türk Kızılayı’nın kan üretmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını vurgulayarak; “ Türk Kızılayı, sadece gönüllü kan bağışçılarından aldığı kan bağışlarını, gerekli süreçlerden geçirerek ihtiyaç sahiplerinin kullanımına sunmaktadır” dedi.

Türk Kızılayı Bolu şube başkanı Dr. Hüseyin İka bazı basın organlarında ‘Türk Kızılayı Helal Kan Üretecek’ şeklinde haberler yapıldığına dikkat çekti. İka; “Öncelikle kan yapay olarak üretilmeyen kaynağı insan olan bir maddedir. Dolayısıyla Türk Kızılayı’nın kan üretmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Türk Kızılayı, sadece gönüllü kan bağışçılarından aldığı kan bağışlarını, gerekli süreçlerden geçirerek ihtiyaç sahiplerinin kullanımına sunmaktadır. Plazma Fraksinasyonu Projesi ile ülkemizde de kullanılan ve yurt dışından ithal edilen kan ilaçları, toplumumuzun kendi kanından elde edilecek bileşenlerle üretilebilecektir. Böylece yurt dışında bağlılık ortadan kalkacak. Elde edilecek kan ilaçları ihraç edilebilecek nitelikte olacaktır. Kamuoyunda oluşabilecek soru işaretlerinin önlenebilmesi adına Plazma Fraksinasyonu ile ilgili teknik bilgiler vermek istiyorum.” Dedi.

“Tam kan bağışı ihtiyacı halen devam etmektedir”

“Türk Kızılayı olarak 2005 yılından beri ‘Güvenli Kan Temini’ programı adı altında yürütülen başarılı çalışmalar neticesinde gönüllü kan bağışı sayısı 305.324 üniteden 2012 yılında 1.469.807 üniteye çıkartılmıştır.” Diyen İka; “ Ülkemizin 2 milyonun üzerinde kan bağışına ihtiyacı olduğu düşünülmektedir. Kan bağışları toplanan tam kanlar, eritrosit, trombosit ve plazma olarak bileşenlerine ayrılarak kullanılmaktadır. Tam kan bağışı ihtiyacı halen devam etmektedir. ‘Güvenli Kan Temini Programı’ kapsamında çalışmalar Avrupa Birliği Kan Bankacılığı standartları esas alınarak sürdürülmektedir. Son yıllarda Avrupa Birliği Kan Tedarik Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi ile bu alandaki yatırım ve ilerleme daha da hız kazanmıştır.” Şeklinde konuştu.

“Ülkemiz bu ilaçlar açısından yurt dışına bağımlı durumdadır”

Türk Kızılayı Bolu şube başkanı Dr.Hüseyin İka sözlerini şu şekilde tamamladı; “Bu bileşenlerden plazma, hastanelerde tedavi gören hastalarda kullanılmakla birlikte, dünyada, plazma işleyen tesisler aracılığı ile ilaç hammaddesi olarak da kullanılmaktadır. Plazmadan; bağışıklık sistemleri desteklenmesi veya düzenlenmesi gereken hastalar için kullanılan ‘İmmünglobuliner’, kalıtsal eksiklik nedeni ile kanaması durmayan hastalar için kullanılan ‘Pıhtılaşma Faktörleri’, çok kan kaybedilen ağır yaralanmalar ve karaciğer yetmezliği gibi durumlarda kullanılan ‘Albümin’ ve benzeri ilaçlar elde edilebilmektedir. Bu ilaçların büyük çoğunluğunun da tek kaynağı insan plazmasıdır. Ülkemiz bu ilaçlar açısından yurt dışına bağımlı durumdadır. Plazma Fraksiyonasyon sanayi olarak isimlendirilen bu alanın kendine has katı kuralları vardır. Tam kandan elde edilerek hastanelerde hali hazırda kullanılan plazmalar göre daha katı ve farklılık gösterebilen standartlar uygulanmaktadır. Dünyada insan plazmasını işleme yoluyla ilaç elde etme teknolojisine sahip kuruluş sayısı sınırlıdır. Türk Kızılayı olarak tam kanlardan elde ettiğimiz plazmaların, Plazma Fraksiyonasyon sanayinde kullanılabilecek kalite standartlarında olmasına yönelik hazırlık içerisindeyiz. Bu alanda yapılacak yatırımlar sonucunda, plazma işleme tesisinde hammadde olarak kullanılmaya uygun nitelikte plazma hazır olacağı için hızla ilaç üretimine geçilebilmesi mümkün olabilecektir.”

24 Tem 2013 - 21:48 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bolu Olay Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bolu Olay hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bolu Olay editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bolu Olay değil haberi geçen ajanstır.

02

Mehmet Gündoğdu - maşallah hüseyin ika kardeşim bu konu suya sabuna dokunmadan ancak böyle anlatılabilir.esas konu helal kan, helal ilaç bunları anlatıvermeni beklerdik. biz şimdiye kadar kullandığımız kan ve ilaçlarla domuz eti mi yemiş olduk, bunları anlatıvermeliydin, esas konu buydu.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 24 Temmuz 21:48
01

Mehmet Gündoğdu - maşallah hüseyin ika kardeşim bu konu suya sabuna dokunmadan ancak böyle anlatılabilir.esas konu helal kan, helal ilaç bunları anlatıvermeni beklerdik. biz şimdiye kadar kullandığımız kan ve ilaçlarla domuz eti mi yemiş olduk, bunları anlatıvermeliydin, esas konu buydu.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 24 Temmuz 21:48