İnşaat işçisi zenginlere taş çıkartıyor

Mengen’de yaşayan 70 yaşındaki Rafet Yeler, inşaat işçiliğinden kazandığı parayla satın aldığı 3 bin adet tarihi eseri gururla sergilemenin mutluluğunu yaşıyor. Mengen'e bağlı Pazarköy beldesinde yaşayan ve inşaat...

Mengen’de yaşayan 70 yaşındaki Rafet Yeler, inşaat işçiliğinden kazandığı parayla satın aldığı 3 bin adet tarihi eseri gururla sergilemenin mutluluğunu yaşıyor.


Mengen'e bağlı Pazarköy beldesinde yaşayan ve inşaat işçiliği yapan Bağ-Kur emeklisi Yeler, işçilikten kazandığı paralarla meraklısı olduğu tarihi eserleri topladı. Topladığı tarihi eserleri evinin birinci katında sergileyen Yeler'in koleksiyonunda tarihi kılıç, çeyiz sandığı, kahve makinesi, tabanca, bindallı, ütü, gramofon, gümüş para ve plaklar gibi 550 yıllık geçmişe sahip eserler de yer alıyor. Yeler, çocukluğundan beri tarihe ve kültüre meraklı olduğunu söyledi. İlkokuldan mezun olduktan sonra maddi durumları el vermediği için okula devam edemediğini anlatan Yeler, inşaat işçisi olarak bir çok yerde çalıştıktan sonra emekli olduğunu ifade etti. İnşaat işçiliği yaptığını ve gittiği yerlerde bulduğu eserleri satın aldığını anlatan Yeler, ''Yaklaşık 50 yıldır eser topluyorum. Önceleri evim ve imkânım yoktu. Şimdi evimde var, imkânım da. Bu güne kadar topladığım yaklaşık 3 bin adet tarihi eseri evimin birinci katında sergiliyorum. Eserlerin sayısı o kadar çok ki evde koyacak yer kalmadı. Komşumun evinin birinci katını da depo olarak kullanıyorum'' diye konuştu. Kendisine getirilen tarihi parçalar için bazen bütün parasını verdiğini belirten Yeler, ailesinin tarihi eser toplama konusunda kendisine yardımcı olduğunu, çevrelerinde gördükleri eşyaları alarak eve getirdiklerini kaydetti.

550 yıllık kılıç göz kamaştırıyor



Yeler, hurdacıların da satın aldıkları tarihi eserleri kendisine getirdiğini belirterek, en son bir hurdacıdan 150 yıllık bir kahve makinesi satın aldığını söyledi. Evindeki tarihi eserler arasında 550 yıllık kılıcın yanı sıra saraylarda aşçıların kullandığı bakır eşyaların da bulunduğuna dikkati çeken Yeler, ''Bulabildiğimiz kadar tarihi eseri aldık. Nesiller tarihin kıymeti bilmediği için eserler kayboldu'' şeklinde konuştu. Yeler, yıllarını harcayarak bir araya getirdiği tarihi eserlerin öldükten sonra da bakımının sağlanması için Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nin (AİBÜ) himayesine vermek istediğini dile getirerek, ''Eserlerin AİBÜ'ne devri için geçen dönemin rektörü ile görüşmemiz oldu. Burayı 'Mengen evi' olarak restore etmek istedik. Eserleri devredecektik ve ben de ölene kadar başlarında duracaktım ama böyle bir 'Mengen evi' bulunamadı'' ifadesini kullandı. Şu anda bütün eserleri üst üste düzensiz bir şekilde muhafaza etmeye çalıştığını anlatan Yeler, ''Eserler, çok fazla olduğu için hepsini sergileyemiyoruz. Komşumun evinin de birinci katında 100 yıllık tarihi top ve itfaiyecilerin o dönemlerde kullandığı tulumbalar bulunuyor. Eğer uygun bir yer bulabilirsek, üniversitenin de desteği ile o evi eserlerin sergilemesi için kullanabiliriz'' şeklinde konuştu.

Burada tarihle birlikte yaşıyorum''

Yeler, topladığı eserlerin manevi değerinin kendisi için önemli olduğunu vurgulayarak, ''Eserleri görmek için eve gelenlerle vakit geçiriyoruz ve bildiğimiz kadarıyla da tarihi anlatıyoruz. Burada tarihle birlikte yaşıyorum'' diye konuştu. Yetkililerden teknik bilgi konusunda destek isteyen Yeler, birçok yere müracaat ettiği halde yardım alamadığını, yıllarını vererek bir araya getirdiği eserlerin kendisi için ailesinden bile daha değerli olduğunu ifade etti. Eserleri görmek için çok sayıda ziyaretçinin geldiğini kaydeden Yeler, üniversitelerden tarih araştırması yapanların gelerek, bu eserler üzerinde araştırma yaptıklarını bildirdi.

07 Eki 2012 - 20:48 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bolu Olay Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bolu Olay hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bolu Olay editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bolu Olay değil haberi geçen ajanstır.