“İnsanca Yaşam ve Eşitlik”

Türkiye Sakatlar Derneği Bolu Şubesi, 10-16 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen Engelliler haftası nedeniyle basın açıklaması yaptı. TSD Bolu Şubesi yaptığı basın açıklamasında sorunlarını ve çözüm önerilerini dile getirdi.

Haber: Semih BAYKAL

TSD Bolu Şubesi yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi; “ Bu yılda, yaşadığımız sorunları ve çözüm önerilerimizi paylaşmak için siz basının ve kamuoyunun huzurundayız.
Öncelikle, engellilerin sorunlarının çözümüne katkı sunmaya çalışan tüm kişi ve kurumlara teşekkürlerimizi tekrar ederiz. 2016 yılı 10-16 Mayıs engelliler haftası çeşitli etkinliklerle kutlanıyor veya protesto ediliyor. Engelliler, yaşadıkları özel sorunların üzerine ülkemizdeki genel sorunlardan da daha ciddi etkilenmekteler. Birkaç sorunumuza değinmek gerekirse;
1-) Erişim, 5378 sayılı kanun ile 2005 yılında 7 yıl içinde fiziksel erişim sorunlarının çözülmesi kanunca düzenlendi. 7 yıllık süre dolduğunda erişim sorununun çözülmediği görüldü. Ve adeta sorumlu kamu yetkililerinin cezalandırılması yerine engelliler cezalandırıldı. Erişim hala en temel problemler arasında. Ayrıca erişim mevzusunun sadece fiziksel erişim olarak algılanması, bilgi ve hizmete erişim hususunda çalışma yapılmaması bir diğer sorun olarak ortalıkta durmaktadır. 2-) Sosyal Yardım ve Destekler
Engellilerin Eğitim ve Özellikle istihdam hakkından eşit bir şekilde yararlanamadığı açık bir gerçektir. Dolayısıyla, engellilerin bağımsız yaşamlarını idame ettirebilmeleri oldukça zordur. Bireyin iş bulmasını sağlayamayan Devletlerin, işsiz bireye insan onuruna yaraşır bir yaşam sürdürecek imkanı sağlaması ANAYASAL görevidir. Ancak 2022 sayılı kanun kapsamında alınan engelli aylığı çok düşük olmakla birlikte, engelli birey dışında akrabalarının gelirine bakılması Anayasa ve temel insan haklarına aykırı bir düzenlemedir. 2013 yılında kanunda yapılan değişiklikle birey yok sayılmış ve engelli aileleri ile birlikte yoksulluğa ve açlığa mahkum edilmiştir. Engellilerin tüm taleplerine rağmen sosyal yardımda birey esasına geçilememiştir. 3-) Dayanışma, Engellilerin sorunlarının çözümünde dayanışma temel çözüm yöntemi olarak kullanılmaktadır. Halkımızın dayanışma duygularıyla yaptığı yardımları çok önemli buluyor ve halkımıza teşekkür ediyoruz. Ancak devlet ile vatandaş arasındaki ilişkide de yardımlaşma perspektifi ile hareket edilmektedir. Bu durum kabul edilemez. Çünkü devlet ve vatandaş arasındaki ilişki hak - ödev olarak tanımlanır. Ayrıca yardımlaşma ile zorunlu ihtiyaçlarda ki sorunlar çözülememektedir. Çözülmesi de mümkün değildir. Bu yaklaşım nedeniyle engelliler başta olmak üzere dezavantajlı gruplar mağdur olmaktadır. Zorunlu ihtiyaçların karşılanmasında (gıda, barınma, sağlık vb.) yardımlaşma yerine DEVLETİMİZİN Anayasal ödevi olarak çözüm üretilmesi gerekir. 4-) Ayrımcılık ve Eşitlik, Engellilerin eşit hak ve İNSAN ONURUNA YARAŞIR bir yaşam talebinden başka bir talepleri yoktur. Sağlanan veya sağlanması gereken tüm destekler eşitliği sağlamaya yöneliktir. Örneğin engellilerin üniversiteli oranı %3 ‘tür ve işsizlik oranı %70 ‘in üzerindedir. Bu iki istatistiki veri dahi eşitsizliği açık bir şekilde ortaya koymaktadır. Bu eşitliğin sağlanamaması nedeniyle engelliler ayrımcılığa maruz kalmaktadırlar. Bu itibarla engelli sorunu insan hakları sorunudur. Ve engellilerin temel insan hakları ihlal edilmektedir. Bu ihlallerin ivedi bir şekilde son bulmasını diliyoruz” diye söyledi.

“ACİL OLARAK BEKLİYORUZ”

Son olarak TSD Bolu şubesi şunları dile getirdi; “Engelliği doğuran bazı nedenler önlenebilir olmasına rağmen, bu husus da önemli bir gelişme sağlanamamıştır. Trafik kazaları, iş kazaları ve savaş, terör ve şiddet yeni engelliler üretmeye hızla devam etmektedir.
Yaşanan sorunlar, burada ifade edilenin yüzlerce kat fazlasıdır. Başta Başbakanımız olmak üzere, Bakanlar ve tüm yöneticilerden sorunlarımıza duyarlı olmalarını ve çözüm üretmelerini ACİL OLARAK BEKLİYORUZ” dedi.

10 May 2016 - 16:58 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bolu Olay Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bolu Olay hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bolu Olay editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bolu Olay değil haberi geçen ajanstır.