Irak pazarının açılması Sektörü rahatlattı

Ak Piliç sahibi ve CHP Bolu Belediye Meclis Üyesi Mustafa Aksoy Türkiye’de tavukçuluk sektörü ile ilgili bilgiler verdi. Irak’ın 6 aydır süren ihracat yasağının 1 Temmuz’da kalktığını söyleyen Aksoy, bu dönem boyunca tavukçuluk sektörünün ciddi sıkıntılar yaşadığını belirtti.

HABER: FARUK ÇİDEM

Türkiye’de beyaz et sektörünün son 5 yılda yüzde 15 oranında büyüme kaydettiğini belirten Aksoy; “Bu sektör Türkiye’deki mevcut sektörler içerisinde AB standartlarını yakalamış belki de tek sektördür. Avrupa pazarıyla kalite olarak rekabet edebilecek seviyededir. Ancak politik sebeplerden dolayı Avrupa’ya mal satamamaktayız. Avrupalının kullandığı en son makineleri kullanmamıza rağmen Avrupalı bizden mal almamaktadır. Dolayısıyla artan üretim iç pazardaki tüketimin üstünde olduğu için üretim fazlasında başka pazarlar arayan bir sektör. Bu pazarlardan bizim için en uygun olanı Irak pazarı ve en yoğun ürün sattığımız en yakın pazarımız. Ama son 6 aydır Irak çeşitli sebeplerle bu pazarı durdurmayı tercih etti. Bir dönem Irak Bölgesel Kürt Yönetimi gümrük vergilerini artırdı, daha sonra Merkezi Irak Hükümeti farklı kurallar koydu. Son 6 aydır devam eden bu tutarsızlığa son olarak da kuş gribi eklendi. Kuş gribinde Azerbaycan bölgesel yasak getirmesine rağmen, diğer Türki cumhuriyetlerin hiç yasak koymamasına rağmen, Rusya koymuş olduğu yasağı hemen kaldırmasına rağmen Irak yönetimi 1 Temmuz’a kadar bu yasağı devam ettirdi” dedi.

“ARTIK KUŞ GRİBİNİ İYİ TANIYORUZ”

Biz Irakla komşu iki ülkeyiz, kardeş halkların olduğunu söylüyoruz ama Irak yönetimi olaya bu yönüyle bakmadı. Bunu politik bir karar olduğunu düşünüyorum. Çünkü kuş gribi yüz yıllardır var olan bir virüs ama medyaya yansıdığı derecede tepki alıyor. Türkiye’de de 1996 yılında ilk vaka çıktığında Türk toplumu da aşırı hassasiyet göstermişti. Daha sonraki programlarda insanlar bilinçlendirilerek bunun önemli bir hastalık olmadığını, her ortamda olabileceğini, göçmen kuşlar vasıtasıyla ülkemize geldiğini öğrendikten sonra bir tedirginlik kalmadı. 45 gün önce çıkan olayda da Türk halkının büyük bir tepkisi olmadı çünkü virüsün özelliklerini artık biliyoruz. Kuş gribi virüsü 70 derecede ölen bir virüs. Çiğ et yemeyen vatandaşlarımız artık bir tedirginlik yaşamıyor. Ama bunu bahane eden ülkeler var. Irak da bu oyuna uydu. İran burada en büyük etken. Irak yönetimini de yönlendiren bana göre İran’dır. Şimdi İran’da da kuş gribi var. Onlar bu konuda farklı bir tarz belirlediler, transit geçişleri de yasakladılar. Biz ülke olarak böyle bir şey yapmadık. Biz de kuş gribi vardı mal satamadık ama diğer ülkelerden gelen malların geçişine bir yasak koymadık.

“IRAK PAZARININ KAPANMASI ÜRETİCİYİ VURDU”

Üreticiler Irak pazarının açılmayacağını düşünerek üretimlerini kıstılar. Çünkü Irak pazarı son 5-6 aydır tutarsız bir çizgi belirliyordu. Bunun yanında farklı uygulamalar getiriyorlardı, her fırsatta Türk tavuğunun Irak pazarına girmesini engellemeye çalışıyorlardı. Bu yüzden firmalar Irak için üretim programlarını azalttılar. Irak yönetiminin koyduğu yasağın 1 Temmuz itibariyle sona ermesi sıkıntılı günler geçiren tavukçuluk sektörünün bir nebze olsa rahatlamasını sağlayacaktır. Bundan sonrası ne olur tam olarak bilemiyorum. Çünkü tavukçuluk sektöründe olaylar çok hızlı gelişir.

“RAMAZAN AYI’NIN YAZ AYLARINA GELMESİ ŞANSSIZLIK”

Ramazan ayları eskiden tavukçuluk sektörünün iyi dönemleriydi ama ramazan’ın yaz ayına denk gelmesi bu olumlu yönü kaldırdı. Tavuk, yaz aylarında mangallarda fazlasıyla tüketilen bir ürün olduğu için ramazan ayında mangal yapılmadığından bir durgunluk yaşıyoruz.

“PARASI OLAN KÜMES AÇIYOR...”

Kümes sayısının artması üretim yapan fabrikalar açısından büyük bir avantaj. Çünkü fabrika olarak üretiminizi artırmak istiyorsanız kümes bulmak zorundasınız. Üretim kümeslerinin fazla olması üretim yapan fabrikalar için bir avantaj. Ancak devlet kredi uygulamasını yaparken koymuş olduğu kurallar parası olan insanın faydalanabileceği şekilde. Sen kümesini ve üretimini yap ben sana ondan sonra para vereceğim diyor. Aksi takdirde kredi alamıyorsun. Daha önceki destek böyle değildi ama şimdi bu şekilde değiştirildi. Dolayısıyla parası olan herkes bu destekten yararlanmak için, sektörle hiç alakası olmayan kişiler de tavukçuluk sektörüne giriyor. Sonrasında bunlar ya el değiştiriyorlar ya da sektörü bilmedikleri için sağlıksız üretim yapıyorlar. Dolayısıyla daha sonraki yıllarda belki bunlar sorun olacak. Ama yapılmış olan yapılar kalıcı olacaktır. Sahiplerinin kim olduğu biz firma sahipleri için önemli değil, yeter ki sağlıklı bir üretim yapılsın.

“SEKTÖRDE DEĞİL GENELDE SIKINTI VAR”

7 Haziran seçimlerinden sonra hükümetin kurulamamış olmasının sektörü çok fazla etkilemediğini söyleyen Aksoy; “Hükümetin kurulamayışının genelde sıkıntısı var. Tarım bakanımız oy derdiyle olsa gerek 5 Haziran’da Irak kapısının açılacağını söylemişti ama 1 Temmuz’da açıldı. Hükümetin kurulamaması insanları etkilemiyor. Ticaret de etkilenmiyor. Mevcut hükümet devam ediyor ve devlette süreklilik esas olandır” dedi.

02 Tem 2015 - 18:56 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bolu Olay Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bolu Olay hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bolu Olay editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bolu Olay değil haberi geçen ajanstır.