Kent Dönüşürken Gürültü Yükseliyor

Türkiye genelinde şehirleşme oranı yükseliyor, kentsel dönüşüm projeleri belediyeler tarafından hayata geçiriliyor. Bu projelerin yapım aşamasında merkezi yerlerde oluşan çevre kirliliği, gürültü...

Türkiye genelinde şehirleşme oranı yükseliyor, kentsel dönüşüm projeleri belediyeler tarafından hayata geçiriliyor. Bu projelerin yapım aşamasında merkezi yerlerde oluşan çevre kirliliği, gürültü gibi konular kimi zaman vatandaş açısından bıktıracak düzeye geliyor.

Şehir merkezinde veya şehre yakın lokasyonlarda projelerin birbiri ardına yükselmeye başlaması, inşaatlara komşu yaşam alanlarında ‘gürültü’ sorununu çıkarırken, kentsel dönüşümün bu sıkıntıyı hangi boyuta taşıyacağı düşünülür oldu. Konuyla ilgili yasal düzenlemelerden habersiz vatandaşların şikâyetçi oluyor ve kimse kiminle nasıl muhatap olacağını bilmiyor. 2872 sayılı Çevre Kanunu Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği’nin 23’üncü maddesine göre, şantiye alanlarından çevreye yayılan gürültü seviyesi ve gürültünün önlenmesine ilişkin kriterleri belirlenmiş. İlgili maddede konut bölgelerinde ve yakın çevrelerde gerçekleştirilen faaliyetlerin gündüz zaman dilimi dışında sürdürülemeyeceği belirtiliyor. İnşaat yapılacak zaman dilimi sabah saat 07.00’den akşam 19.00’ a kadar. Mevzuatta hafta sonu inşaat çalışmaları yapılması belirli saatlere bağlanmadığı için, inşaata komşu insanlar hafta sonu da gürültü çekmek zorunda kalıyorlar.
Mevzuatta, hafta sonu ve resmi tatil günlerinde gerçekleştirilecek şantiye faaliyetlerine, konut bölgeleri ve yakın çevresinden gelen şikâyetlerin yoğunluğu dikkate alınarak, İl Mahalli Çevre Kurulu Kararı ile yasaklama getirilebileceği de belirtiliyor. Belediyelerin çevre koruma birimlerinin ve kontrol müdürlerinin bölgeye gelip gürültüyü ölçme, yasalara aykırı bir durum varsa İl Mahalli Çevre Kurulu Kararı ile yasaklama imkânı bulunuyor . Kamu yararı gerektiren baraj, köprü, tünel, otoyol, şehir içi anayol, toplu konut gibi projelerin inşaat faaliyetleri ile şehir içinde gündüz trafiği engelleyecek inşaat faaliyetleri gündüz zaman diliminde çalışmamak koşuluyla İl Mahalli Çevre Kurulu Kararı ile sürdürülebiliyor .

14 Nis 2013 - 21:06 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bolu Olay Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bolu Olay hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bolu Olay editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bolu Olay değil haberi geçen ajanstır.