Kiralık işçi yasa tasarısına hayır!

TBMM’ye sunulan İş Kanunu ile Türkiye İş Kurumu Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısına Bolu Emek Partisi İl Yönetim Kurulundan sert tepki geldi. Yönetim Kurulu; “Kiralık işçi yasa tasarına hayır” diye tepki gösterdi.

Bolu Emek Partisi İl Yönetim Kurulu konuyla ilgili yaptığı yazılı basın açıklamasında şunları ifade etti; “ 08.02.2016 tarihinde işverenlerin Özel İstihdam Büroları (ÖİB) aracılığı ile ucuz, güvencesiz, örgütsüz işçi çalıştırmalarının önünü açan “İş Kanunu ile Türkiye İş Kurumu Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” TBMM’ye sunuldu. Tasarı yasalaştığında Yargıtay’ın “işçi çalıştırmaya aracılık” olarak nitelendirdiği ve yasadışı olduğuna karar verdiği“kiralık işçi” uygulaması meşrulaşacaktır. Özel istihdam büroları, tıpkı taşeron şirketler gibi, yüzlerce işçiyi fabrikalara kşraya verebilecek. İşçileri çalışmak üzere gönderdiği fabrikalardan "belge karşılığı" komisyon alacak. Kiralık işçiler fabrikalarda çalışıyor olsalar bile, işyerleri çalıştıkları fabrika değil, kayıtlı oldukları özel istihdam büroları olacak. İşçilerin sigortaları, ücretleri ve her türlü hakkından çalıştığı fabrikanın sahibi değil, özel istihdam bürosu sorumlu olacak. İşten atılmaları durumunda ihbar ve kıdem tazminatlarını çalıştıkları iş yerinden değil, kayıtlı oldukları özel istihdam bürolarından talep edecekler. Kiralık işçiler sendikalaşmak isterse bugün olduğu gibi fabrikada çalışan işçi sayısına göre değil, özel istihdam bürosunun kiraladığı toplam işçi sayısan göre örgütlenmek zorunda kalacak. Kiralık işçilik sisteme geçirilmesi durumunda, taşeronda çalışanlar bile, kendilerini ‘kiralanan’ işçilerden daha ‘şanslı’ sayacaklar” diye ifade ettiler.

HANGİ DURUMLARDA "KİRALIK İŞÇİ"ÇALIŞTIRILABİLECEK?

Yönetim Kurulu açıklamasının devamında hangi durumlarda kiralık işçi çalıştırılacağını açıklayarak şunları söyledi; “ 1-) Asıl işçinin doğum iznine ayrılması, 2-) Asıl işçinin askere gitmesi, 3-) Asıl işçinin hamilelik, izin, hastalık gibi iş sözleşmesinin askıya alınması halleri, 4-) Mevsimlik tarım işleri, 5-) Hasta, yaşlı ve çocuk bakımı gibi ev hizmetleri, 6-) İşletmenin günlük işlerinden sayılmayan ve aralıklı olarak sürdürülen işler, 7-) İş güvenliği bakımından acil olan işlerde veya üretimi önemli ölçüde etkileyen zorlayıcı nedenlerin ortaya çıkması, 8-) İşletmenin iş hacminin öngörülemeyen ölçüde artması, 9-) Dönemsellik arz eden iş artışları . Sermayenin ve onların hükümeti olan AKP el birliğiyle işçi-emekçi haklarını tırpanlama, işçiyi tam anlamıyla modern köle yapma girişimine karşı partimiz şu çağrıları yapmaktadır; * Kıdem tazminatı başta olmak üzere, işçilerin bütün kazanılmış hakları korunmalı ve hiçbir şekilde pazarlık konusu yapılmamalıdır. Kıdem tazminatı alma koşulları iyileştirilmeli, tazminatını herhangi bir nedenle fiilen alamayanlara devlet güvencesi getirilmelidir. Her türlü güvencesiz çalışma uygulamasına son verilmeli, taşeron, sözleşmeli ve geçici çalıştırma uygulamaları kaldırılmalıdır. Kıdem tazminatı fonu, taşeron çalışmanın yaygınlaştırılması, esnek çalışma ve kiralık işçilik düzenlemeleri derhal geri çekilmelidir. Sendikalar örgütlü-örgütsüz ayrımı yapmadan bütün işçilerin çıkarlarını birlikte savunmalı, sivil toplum örgütü olarak değil, sınıfın örgütü olarak hareket etmelidir. AKP’nin Türkiye işçi sınıfını köleleştirmeye yönelik politikalarına karşı ayağa kalktığı, köleliğe karşı “diren-işçi” olduğu yeni bir mücadele hattını örmek için partimiz tüm imkanlarını seferber edecektir” diye söylediler. HABER MERKEZİ

24 Şub 2016 - 18:03 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bolu Olay Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bolu Olay hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bolu Olay editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bolu Olay değil haberi geçen ajanstır.