Köroğlu Sempozyumu başladı

Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ), Bolu Belediyesi ve Bolu Valiliği iş birliği ile düzenlenen ‘6. Uluslararası Köroğlu Sempozyumu’ başladı. Sempozyumda Köroğlu araştırmacılarından oluşan 88 bilim insanı sunum yapacak.

Köroğlu Sempozyumu başladı
Haber albümü için resme tıklayın

HABER: Esra ÖZTÜRK

AİBÜ’de gerçekleştirilen sempozyumun açılışına Bolu Valisi Aydın Baruş, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Program AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun’un açış konuşması ile başladı. Böyle önemli bir konuda üniversitenin ev sahipliği yapmasının kendilerini son derece mutlu ettiğini kaydeden Rektör Coşkun, “Tüm Türk Dünyası’nın ortak kahramanı olan Köroğlu’nu hatırlatan ve Türk Devletlerinden bir çok bilim insanını Bolu’ya getiren Belediye Başkanımız Alaaddin Yılmaz’a teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

ROBİNHOOD’U ANLATTILAR

Belediye Başkanı AlaaddinYılmaz ise konuşmasında, "Dünyada kahraman diye bize hep RobinHood anlatılır. Çünkü filmlerle bizlere çok iyi anlatmışlar. Ezilenin yanında durmuş, ezene karşı dik durmuş. Zenginden alıp fakire vermiş. Bu batı medeniyetinin kahramanı. Sadece bu özellikleri var. Bizim kahramanımız biraz daha farklı. Köroğlu'nu medeniyetimizin kahramanı diye adlandırıyorum. Evet RobinHood gibi özellikleriyle ezilenin yanında durmuş, ezene karşı dik durmuş, zenginden alıp fakire vermiş. Bunun yanında elinde sazı, dilinde sözü olan bir kahraman, yani insancıl bir yapısı olan kahraman. Böyle bir kahraman dünyada yoktur. Batılıların Köroğlu gibi bir kahramanı olsa emin olun O’nu çok iyi işlerlerdi. Köroğlu Parkı yapıyoruz, Türk Dünyasının ortak parkı olacak. Diğer yandan bir diğer geleneğimiz Nevruz kutlamaları olacak. Türk Dünyasında Nevruz Tepesi yalnızca Bolu’da var. Bolu’yu Türk Dünyasına tanıtmaya çalışıyoruz. Bunun için siz bilim insanları bizim için çok önemlisiniz" dedi.

MEDENİYET HAZİNEMİZ

Köroğlu’nun sadece Bolu’nun değil tüm Türk Dünyası’nın bir kahramanı olduğunu dile getiren Vali Baruş, “Medeniyet kuran toplumlar, dünyada iz bırakan toplumlar belli bir kültür mirasına sahip olan ve onu tarih içinde sürekli yaşanır kılan milletler olmuştur. İnsanlığa ve hayatın anlamına dair söyleyecek sözü olmayan toplumlar dünyada kalıcı izler bırakamamışlardır. Bizim tarihimiz medeniyet tarihine eşsiz değerler sunmuş, mührü sökülmemiş bir hazinedir. Medeniyetimizi yaşatmak ve geleceğe taşımak, bu hazineyi keşfetmekle ve onu gelecek nesillerimize aktarmamızla mümkündür. İşte bu eşsiz kültür haznemizin çok değerli parçalarından biri de Köroğlu’dur. O sadece Bolu’nun değil bütün Türk Dünyasının, kültür coğrafyamızın ve insanlığın ortak değeridir. O’nun şiirlerinde sadece Musul’un Şam’ın, Halep’in, Gürcistan’ın değil gönül coğrafyamızın daha nice diyarlarını görürüz. Köroğlu insanlığın temel değerleri üzerine söz söyleyen bir halk bilgesidir. O’nun sade ama bilgelik yüklü şiirlerinde kendimizi ve ortak değerlerimizi buluruz. O’nu anlamak kültür dünyamızda yaşartmak ve onu gelecek nesillerimize anlatmak kültür mirasımıza olan borcumuzdur. Bu anlamda düzenlenen bu sempozyumun bu sorumluluğun yerine getirilmesinde çok önemli katkılar sağlayacağını ümit ediyorum. Sempozyumun düzenlenmesini sağlayan tüm kurumlara ve burada bildirileri, fikirleriyle katkı sağlayacak olan bilim insanlarımıza şimdiden çok teşekkür ediyorum. Sempozyum sonuçlarının Köroğlu’nun değerini daha iyi anlamamız yönünde bizleri daha bilinçli kılmasını ümit ediyorum” ifadelerini kullandı.

Sempozyuma katılan aralarında Azerbaycan, Türkmenistan, Kırgısiztan, Kazakistan, Hırvatistan, Kosova, Makedonya, Bosna Hersek, İran, Litvanya, Ukrayna, Tataristan, Polonya, Çin, Kosova, Rusya ve Irak'tan gelen akademisyenlerin de bulunduğu bilim adamları, düzenlenecek oturumlarla 3 gün boyunca Köroğlu destanını tartışacak.


11 Eki 2016 - 09:00 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bolu Olay Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bolu Olay hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bolu Olay editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bolu Olay değil haberi geçen ajanstır.