Şahin; “Hasar tespit çalışmalarına başladık”

Son iki gündür Bolu şehir Merkezini ve çevresini etkisi alan şiddetli lodos nedeniyle özellikle Gölcük ve Gölcük çevresindeki ormanlık alanlarda bir çok çam ağacı köklerinden sökülerek devrildi. Konu hakkında kendisinden görüş aldığımız Bolu Orman Bölge Müdürü Yusuf Şahin, olaydan dolayı çok özgün olduklarını belirterek, “Hasar tespit çalışmalarına başladık. En kısa sürede sonuç ortaya çıkacaktır. İnşallah fazla ağaç kaybımız ortaya çıkmaz” diye konuştu.

Haber: Kasım ŞAHİN

Bolu etkisi altına alan ve hızı zaman zaman 100 kilometreye kadar çıkan şiddetli lodos nedeniyle Gölcük ve çevresinde çam ağaçlarının köklerinden devrilmesine neden olması üzerine Bölge Müdürü Yusuf Şahin şu açıklamalarda bulundu; “Son iki gündür sizlerinde malumu üzere lodosla birlikte ilimizdeki orman ağaçları da olumsuz etkilendi. Bölgemizde bulunan ağaçlar, yapraklı ve iğneli olmak üzere iki kısma ayrılıyor. Kuzeye bakan yamaçlarda yer alan köknar gibi sığ köklü ağaçlar yani kökleri yere dikey değil paralel olarak uzanan bu ağaçlar, geçtiğimiz haftalardaki aşırı kar yağışıyla birlikte toprağın gevşemesi ve gevşemeyle birlikte, ağaçların üzerindeki kar yükü ve rüzgarın da etkisiyle bir miktar ağaç devrilmiştir. Toprağın ıslak ve gevşek olması nedeniyle, kuzey bakılarda olan köknar ağaçlarının bir kısmı devrildi. Bunların sayısı konusunda bir rakam vermek çok mümkün değil, alan olarak da bilgi vermek çok mümkün değil. Ancak müdürlüğümüzün görev alanı itibarıyla yapılan tespitlerde ağırlıklı olarak merkezi ilgilendiren bölümlerde yani Gölcük Tabiat Parkının bulunmuş olduğu hat, doğu-batı istikametinde kuzeye bakan yamaçlarda kırılmalar, devrilmeler oldu”

Şahin, ekiplerin bölgede sürekli çalışma halinde bulunduğunu da belirterek, “Dün ve bugün ekiplerimiz bölgelerinde gerekli çalışmaları yapıyorlar ancak takdir edersiniz rüzgar devam ettiği için o bölgede çalışmalarda çok hızla sürdürülememekte. Gerekli olan iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri alınarak şimdilik yol güzergahı üzerinde tıkanmalar önleniyor. Önümüzdeki günlerde tüm devrilen kırılan ağaçlar tespit edilerek, kaç metreküpe tekabül ettiği ortaya çıkacaktır. Deneyim ve tecrübelerimize bağlı olarak çok ağaç devrildi dememiz mümkün değil. Geçmiş yıllarda yaşananlarla bu kıyas yaptığımız zaman bu sonuç ortaya çıkar. Geçtiğimiz yıl, Kastamonu’da 1,5 milyon metreküp ağaç devrildi. Bu kıyası yaparsak bizde bir şey devrilmedi diyebiliriz. Ancak doğru olan ifade ettiğim gibi tespit ve kesim çalışmalarıyla ortaya net rakamlar çıkacaktır. Gölcük çevresinde yaptığımız tespitlerde, Bolu Belediyesinin ekipleri de yıkım alanlarına geldi. Valimiz Sayın Ahmet Zahteroğulları’da bizlere İl Özel İdaresinin araç gereç ve ekipmanlarını kullanabileceğimiz yönünde izin ve talimatlar verdiler. Ancak bu araçların düşünüldüğü tarzda kullanmanın mümkün olmadığını gördük. Çünkü rüzgar devam ediyor. Bu yıkılmaları normal olarak değerlendirmek lazım. En önemli husus yol güzergahlarında kazı ve dolgu şevi dediğimiz bölgelerde tohumla gelen ağaç ve ağaççıklar, toprağın gevşemesiyle sığ kök yapan ağaçlar devrilebilir. Biz devrilen ve devrilmeye aday olan ağaçları kesip temizleyerek bölgeden en kısa sürede uzaklaştıracağız” diye konuştu.

02 Şub 2015 - 19:52 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bolu Olay Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bolu Olay hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bolu Olay editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bolu Olay değil haberi geçen ajanstır.