SEDAŞ’tan Önemli Bilgilendirmeler

Doğu Marmara Bölgesi’ndeki dört ilde 9 yıldır özel şirket statüsünde ve 2013 yılından bu yana elektrik satışı ve ödeme noktası hizmetleri dışında, sadece elektrik dağıtım faaliyetlerini gerçekleştiren SEDAŞ, bölgede yaşayan tüm vatandaşlara hava ve su kadar önem taşıyan elektrik enerjisinin bilinçli ve emniyetli bir şekilde kullanılması konusunda açıklayıcı bilgiler vererek uyarılarda bulundu.

Haber: ESRA ÖZTÜRK

SEDAŞ (Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş.) tarafından yapılan açıklamada, hava ve su kadar hayati değeri olan elektrik enerjisinin standartlara ve yönetmeliklere uygun,emniyetli bir şekildekullanılmasının altı çizilerek, tüketicilerin bilgili ve bilinçli kullanımının büyük önem taşıdığına değinildi.

İNŞAATTA MALZEME ÇEKİLMESİNE VE MONTAJINA DİKKAT

Yapılan açıklamada şunlar ifade edildi;“Elektrik enerjisi taşıyan hatlara yapılan yanlış müdahalelerden veya ihmallerden dolayı ülkemizde istenmeyen kazalar yaşanabilmektedir. Bu nedenle elektrik enerjisi kullanılırken, Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliğinde belirtilen yasal güvenlik mesafelerinin ihlal edilmemesine mutlaka uyulmalıdır. Elektrik direklerinde yer alan iletkenlere olan yaklaşma mesafeleri ihlal edilmemelidir. İnşaat iskeleleri kurulurken bu mesafelere dikkat edilmelidir.

YAKLAŞMA VE DOKUNMA UYARISI

Bazı materyallerle enerji hatlarına kesinlikle dokunulmaması gerekir bu tür müdahaleler can kaybına dahi yol açabilir. İş kazası türünde olumsuz olaylarla karşılaşmamak adına inşaatlarda mutlaka hatlara yaklaşılmaması, inşaat çalışanlarının inşaata malzeme çekerken enerji hattına temas edecek uzunluktaki malzemeleri yukarılara almak için mutlaka bölgede enerji kesintisi talebiyle planlı kesintiyle eş zamanlı çalışma yapmaları gerekir. SEDAŞ’a başvurulmadan, enerji kesme protokolü ile izin alınmadan, enerji hattının üzerinden veya altından inşaata malzemelerin taşınması, beton mikserlerinin borularının enerji hattının üzerinden inşaatlara uzatılması çok büyük risk doğurmaktadır.

KULLANICILAR HATLARIN GÜVENLİK MESAFESİNE DİKKAT EDECEK

Elektrik direği iletkenlerinin gerilim seviyelerine göre yapılara en fazla yaklaşabileceği yatay ve düşey mesafeler yönetmeliklerde belirtilmiştir. Bu mesafeler normal şartlar altında güvenli mesafelerdir. Fakat inşaat, tadilat vb. işler esnasında veya mesken içerisinden iletkenlere eldeki materyallerle, yapılan bilinçsiz müdahaleler ile birlikte güvenlik mesafesi önemli ölçüde ihlal edilebilmekte, bunun sonucunda hayati tehlike yaratan olumsuz olaylar yaşanabilmektedir” ifadeleri kullanıldı.

“YAPI İŞLERİ SINIFINDAKİ TÜM FİRMALARIN DİKKATİNE”

Elektrik dağıtımı tesisi yapan tüm firmaların yapacakları tesis öncesinde SEDAŞ’ın uyarılarını dikkate almalarının önemli olduğu belirtilen açıklamada; “Elektrik dağıtım tesislerinin bulunduğu alanlarda yapılacak yapı işleri öncesinde ‘’Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği’’ içerisinde belirtilen özel asgari şartlar, yapı işlerinde faaliyet gösteren firmalar tarafından dikkate alınmalıdır. Firmalar yönetmelik içerisinde belirtilen önlemleri yerine getirmeleri durumunda, elektrik kaynaklı yaşayabilecekleri iş kazalarının veya diğer istenmeyen durumların da önüne geçebileceklerdir.

KAÇAK AKIM RÖLESİ HAYAT KURTARIR

Vatandaşlarımız, havai hat iletkenli elektrik şebekesine herhangi bir cisim vasıtasıyla yaklaşılmaması gerektiğini bilmesi gerekmektedir. Diğer taraftan vatandaşlar, elektrik iç tesisatlarının güvenli tesis edildiğinden emin olmalıdır. Elektrik sigorta kutusunda bulunan kaçak akım rölesinin hayat kurtardığı çok iyi bilinmeli ve bu teçhizat kesinlikle devre dışı bırakılmamalı,kaçak akım rölesi ile sigortaların çalışır durumda olması, yeterli topraklama tesisatının bulunması da dikkat edilmesi gereken konular arasında yer almaktadır” açıklaması yapıldı.

16 Tem 2018 - 12:19 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bolu Olay Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bolu Olay hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bolu Olay editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bolu Olay değil haberi geçen ajanstır.