Taşkesti Türkiye’nin gündemine oturmuştu

30 Eylül 1978 yılında Başbakan Bülent Ecevit tarafından Mudurnu Taşkesti’de Türkiye’nin ilk köy-kent projesi yaşama geçirilmişti. Köykent projesinin uygulandığı Taşkesti beldesinde kurulan fabrikada 23 kişi çalışırken, kooperatif sayesinde orman köylüsü ürünlerini değerlendirmişti.

Taşkesti Türkiye’nin gündemine oturmuştu
Taşkesti Türkiye’nin gündemine oturmuştu
+2
Haber albümü için resme tıklayın

Boşluğa bulut buluta yağmur

yağmura toprak ne güzel uymuş

Gündüze güneş güneşe tarla
tarlaya başak ne güzel uymuş

Başağa buğday buğdaya insan
insana emek ne güzel uymuş

Emeğe eylem eyleme yürek
yüreğe sevgi ne güzel uymuş

Bülent Ecevit/1976

35 Yıl önce Başbakan Bülent Ecevit tarafından Mudurnu Taşkesti’de ilk köy-kent projesi yaşama geçirilmişti.30 Eylül 1978 yılında yapılan açılışta dönemin başbakanıBülent Ecevit “k öykentle köyler değil, köylülerin gücü birleşecektir. Yeni köykentler oluştukça şehre göçmeye gerek kalmayacak.” Demişti. ‘Köykent uygulaması kısa sürede dalga dalga bütün yurda yayılacaktır’’ diyen Ecevit, görevlilere ‘‘Köyde elektrik var mı?’’ diye sordu. ‘‘Ormanın jeneratörü günde birkaç saat elektrik verebiliyor. O da bütün evlere yetmiyor’’ yanıtı aldı. Köylülere, bu sorunu da çözme sözü veren Ecevit bir aya kalmadan ilçeye elektrik verilmesini sağladı.

Toprak işleyenin, su kullananındır”

Köykent , Türkiye Cumhuriyeti 'nin Köy Ensitüleri Projesi'nden sonraki en kapsamlı kırsal kalkınma projesinin adı olmuştu. Cumhuriyet Halk Partisi 'nin 1969 yılı seçim bildirgesinde yer almış, daha sonra da bu dönemde kurulan Köy İşleri Bakanlığı tarafından benimsenerek geliştirilmişti. CHP genel başkanı Bülent Ecevit Köykentlerde köylerin değil, hizmetlerin, okulların ve sağlık ocaklarının birleştirileceğini, bir köyün kendi başına fabrika kuramayacağını ama birbirine yakın konumda olan ve emekleri, bilgileri ve maddi olanakları birleşen köykentler sayesinde, köylülerin, verimli tarım işletmelerinin yanı sıra, ortaklaşa sanayi işletmeleri de kurabileceklerini, kültür ve spor tesislerinden ortaklaşa yararlanabileceklerini, böylelikle kentlerin tüm olanaklarının köylere de ulaşmış olacağını belirtmişti. Köykentler ile, köylünün kalkınması ve kırsal alanların sınaileşmesi için zorunlu olan altyapı ve hizmetlerin köylülere daha kısa sürede ve daha düşük maliyetle sunulabilmesi, böylece, tarımsal sınaileşmenin altyapısının da hazırlanması amaçlanmıştı. Cumhuriyet Halk Partisi tarafından geliştirilerek ve ‘Köykent’ olarak ilk kez 1969 seçim bildirgesiyle kamuoyuna açıklanan Toprak işleyenin, su kullananındır” vurgusunun yapıldığı seçim bildirgesinde köykentlerin amacı köylünün kendi şehrini yaratması olarak ortaya konmuştu. Proje, 1978 - 1979 'da Ecevit başkanlığında, CHP iktidarı döneminde Van ve Bolu'da birer köyde uygulanmaya başlamış ama 1979 'da yapılan ara seçim sonrasında CHP'nin iktidardan ayrılması ile sonuçlanmamıştı. 2002 yılında Ordu`nun Mesudiye İlçesi`ni ziyaret eden ve buradaki pilot projeyi inceleyen Dünya Bankası Türkiye Temsilcisi olan Ajay Chibber, “Köykent Projesi`ne başlangıç olarak 300 milyon dolarlık yatırımla başlama konusunda bir karar almış bulunuyoruz” demiş ve bu projenin Türkiye açısından çok yenilikçi ve çok önemli bir proje olduğunu düşündüklerini, özellikle kırsal kesimlerde köylülere daha iyi hizmetler getirilmeye çalışılacağını belirtmişti. 1978 yılında ilk köykent projesinin uygulandığı Taşkesti beldesinde kurulan fabrikada 23 kişi çalışırken, kooperatif sayesinde orman köylüsü ürünlerini değerlendirilmişti.







01 Eki 2013 - 21:30 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bolu Olay Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bolu Olay hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bolu Olay editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bolu Olay değil haberi geçen ajanstır.