“TEKRAR BU ACILARI YAŞAMAYALIM“

12 Kasım 1999 depreminin 16'ıncı anma yıldönümü kapsamında Bolu'da bir dizi etkinlik düzenlendi. Deprem Müzesinin ziyaret edildiği ve stantların gezildiği bu anlamlı günde konuşan Bolu Valisi Aydın Baruş, vatandaşlara, belediyelerin kentsel dönüşüm projelerine destek vermeleri çağrısında bulunarak "Risk taşıyan binalarını bir an önce yenilesinler ki 16 yıl önce kaybettiğimiz kardeşlerimizin acısını tekrar yaşamayalım" dedi.

“TEKRAR BU ACILARI YAŞAMAYALIM“
Haber albümü için resme tıklayın
12 Kasım 1999 depreminin yıldönümü kapsamında Bolu’da bir dizi etkinlik düzenlendi. Etkinliklere katılan Bolu Valisi Aydın Baruş, program kapsamında ilk olarak Kalıcı Konutlarda bulunan Deprem Müzesi'ni ziyaret etti.

12 Kasım 1999 Depremi anma programı etkinlikleri kapsamında yapılan ziyarete Vali Aydın Baruş, Bolu Belediye Başkan Vekili Kazım Konak, Vali Yardımcısı Ahmet Şahin Özcan, Belediye Başkan Yardımcısı İhsan Ağcan, İl Afet ve Acil Durum Müdürü Hasan Erdoğan, bazı daire müdürleri, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

Deprem Müzesinde yer alan fotoğrafları inceleyen ve bilgiler alan Vali Baruş, ziyaret sonrası Deprem Müzesi Ziyaretçi Defterine, "Bolu olarak 16 yıl önce yaşadığımız acının yıldönümünde, hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımızı rahmetle anıyoruz. 12 Kasım 1999 tarihinde meydana gelen depremin hafızalarımızda yaşatılması son derece önemli. Elem verici doğal afetlerden gerekli ibret derslerini alarak, daha sağlıklı binalarda hayatımızı sürdürmek için her türlü önlemi almak zorundayız. Yaşadığımız acılar tekrar etmesin, çocuklarımız daha güvenli evlerde, daha sağlıklı bir çevrede yaşasın. Bu sorumluluk hepimizin omuzları üzerindedir" ifadelerini yazarak imzaladı.

"CAN KAYIPLARININ ACISI HALA YÜREĞİMİZDE"

"Deprem Müzesini" ziyaretinin ardından açıklamalarda bulunan Baruş, 16 yıl önce ülkenin çok büyük iki deprem yaşadığını, binlerce kişinin hayatını kaybettiğini, 10 binlerce vatandaşın da yaralandığını anımsattı.

Vali Baruş, 12 Kasım depreminde Bolu'da 48 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatarak, "Çok şükür ki diğer illere nazaran ilimizdeki can kaybı fazla değildi. Maddi anlamda çok ciddi hasarlar oluştu binalarımızda, özellikle çok katlı binalarda. Devletimizin yardımları ve sivil toplum kuruluşlarının el birliğiyle vatandaşlarımızın acıları hafifletildi. Süratli bir şekilde mağduriyetler giderildi" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin güçlü bir devlet olduğuna dikkati çeken Vali Baruş, "Yaşanan acıları kısa bir süre içerisinde telafi edebiliriz. Eksikleri yerine getirebiliriz ama can kayıplarının acısı hala yüreğimizde, bunlar devam ediyor" ifadesini kullandı. Vali Baruş, bu acıları tekrar yaşamamak için tüm vatandaşların duyarlı hareket etmesini istedi.

Depremlerden sonra devletin, risk taşıyan binaların sağlıklı yapıya kavuşturulması için düzenlemeler yaptığını anımsatan Vali Baruş, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Türkiye Büyük Millet Meclisi yasa çıkarttı. Bu kapsamda kentsel dönüşüm projeleri hazırlanıyor ve hazırlanmakta. Belediyelerimiz bu işe öncülük ediyor. Vatandaşlarımızdan ricamız, belediyelerimizin yapmış olduğu bu kentsel dönüşüm projelerine gerekli desteği versinler. Risk taşıyan binalarını bir an önce yenilesinler ki 16 yıl önce kaybettiğimiz kardeşlerimizin acısını tekrar yaşamayalım, tekrar toplumumuz üzüntüye boğulmasın, gelecek nesillerimiz kendini güvende hissetsin. Bir daha böyle acıların yaşanmaması için cenabı hakka dua ediyorum."

GÜVENLİ YAŞAM PARKI GEZİLDİ

Daha sonra Vali Baruş ve beraberindekiler, DASK tarafından yaptırılan Güvenli Yaşam Parkı'nı ziyaret ederek burada öğrenciler ile bir araya gelindi. AFAD çalışanları tarafından tören alanında yer alan çocuklara, deprem anında neler yapılması gerektiği uygulamalı olarak anlatıldı. Bu etkinlikte Vali Baruş çocukların yanına oturarak, "16 yıl önce bugün büyükleriniz çok büyük acılar yaşadılar. Düzce ile beraber yüzlerce vatandaşımız hayatını kaybetti. Bu acıları yaşamamız için bu olaylardan ders çıkartmamız lazım. Binaları sağlam yapmadığımız için, deprem bölgelerinde yüksek katlı binalar yaptığımız için, bu binaları yaparken her an deprem olabileceğini düşünmeden yaptığımız için bu acıları yaşadık. Bu binaları sağlam yapmış olsaydık bu acıları yaşamamış olacaktık. Bunlardan gerekli dersleri çıkarttık. Şimdi artık devletimiz gerekli yasal düzenlemeleri yaptı. Her yapım işi çok dikkatli denetim altın yapılıyor ama şimdiki tehlikemiz eski binalar. Bu konuda da devletimiz çok ciddi çalışmalar yürütüyor. Bu konuda Belediyeler ciddi çalışmalar yürütüyor. Siz bilinçli olun. Deprem olayını her an yaşayabiliriz. Deprem sırasında neler yapmamız gerektiğini sizlere anlatılanları iyi dinleyin " şeklinde konuştu.

Güvenli Yaşam Parkı’ndaki program törene katılan çocuklara 'Afetlere Hazırım' isimli iki kişilik oyunlar dağıtılması ile sona erdi.

Vali Baruş ve beraberindekiler daha sonra ise Belediye Meydanında açılan stantları gezdiler. İtfaiye, Kızılay, AFAD ve UMKE stantlarını gezen Vali Baruş ve beraberindekiler bu stantlarda yer alan ürünleri incelediler. HABER MERKEZİ



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bolu Olay Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bolu Olay hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bolu Olay editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bolu Olay değil haberi geçen ajanstır.