Türk muhtarları Avrupa’ya örnek oluyor

Bolu Merkez Mahalle Muhtarlar Derneğinin düzenlediği iftar yemeğine katılan Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Hüseyin Akdeniz “184 yıllık muhtarlık tarihinde bizler önemli mesafeler kat ettik. Muhtarlık sistemini Avrupa’ya model bir demokrasi örneği olarak entegre edebiliriz. Avrupa demokrasisi içerisinde bizleri öne çıkaracak bir muhtarlık örneğimiz var. Bunu Avrupa’ya yayabilecek bir seviyeye gelmeliyiz” dedi.

Türk muhtarları Avrupa’ya örnek oluyor
Türk muhtarları Avrupa’ya örnek oluyor
+2
Haber albümü için resme tıklayın

Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Hüseyin Akdeniz, Perşembe günü gerçekleştirdiği Bolu ziyaretinde merkez ilçede görev yapan muhtarlarla buluştu. Mehmet Özbey başkanlığındaki Merkez Mahalle Muhtarlar Derneği üyeleriyle Karaçayır’da düzenlenen iftarda buluşan Akdeniz’e konfederasyon yöneticileri de eşlik etti. Bolu Ziraat Odası Başkanı İsmail Yamantürk, Karaçayır’daki lunaparkın işletmecisi Mustafa Pehlivan ve Hakkı Fidan düzenlenen iftarda muhtarlarla bir arada bulunan isimler arasında yer aldı. Birlikte yapılan iftar sonrası sofra duası okundu, ardından Bolu Merkez Mahalle Muhtarlar Derneği Başkanı Mehmet Özbey, muhtarlara seslendi. Bolu’daki muhtarların konfederasyon yöneticileri ile gerçekleştirdikleri buluşmayı bir başlangıç olarak kabul ettiğini söyleyen Özbey, “Bundan sonra daha geniş bölgelere yayılarak muhtarların bir araya gelmesinde önderlik yapmış olduğumuzun inancı içerisindeyim. Katılımlarınızdan ötürü sizlere teşekkür ediyoruz” dedi. İftar yemeğinde konuşan Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Hüseyin Akdeniz, Torba Yasa ile muhtar ödeneklerine yapılan zamdan duydukları memnuniyeti ifade ederek, zammın hükümete önerdikleri oranda yapılmasının kendileri açısından ayrıca sevindirici olduğunu kaydetti. Akdeniz, bu konuyla ilgili açıklamasında, “Sosyal güvencesi bulunmayan muhtarlara prim kesinti uygulandığında daha önce 68 TL veriliyordu. Yapılan zam sonrası ise, sonrası sosyal güvencesi bulunmayan muhtarların kesintiye rağmen ellerine 568 TL geçecek. Bu öncesine nazaran oldukça iyi bir rakam” ifadelerini kullandı. Akdeniz, açıklamalarının devamında ise, yaklaşan yerel seçimler öncesi muhtarlara çağrıda bulundu. Muhtarların hiçbir siyasi kimliğe angaje olmadan kimlikleriyle seçime girdiklerini dile getiren Akdeniz, “Muhtarlarımız seçimlerde seçilebilmek için yoğun uğraş vereceklerdir. Mutlaka siyasilerde muhtar arkadaşlarımıza yakınlık göstereceklerdir. Bu her seçimde yaşanan bir şey. Ben muhtar arkadaşlarıma bu süreçte uyumlu çalışmalarını tavsiye ederim. Beşeri ilişkileri geliştirmelerini tavsiye ederim. Beşeri ilişkilerin beraberinde getireceği kurumsallaşmayı da başarmak zorundayız. 184 yıllık muhtarlık tarihinde bizler önemli mesafeler kat ettik. Muhtarlık sistemini Avrupa’ya model bir demokrasi örneği olarak entegre edebiliriz. Avrupa demokrasisi içerisinde bizleri öne çıkaracak bir muhtarlık örneğimiz var. Bunu Avrupa’ya yayabilecek bir seviyeye gelmeliyiz” dedi.

“Kadınların muhtar olmalarını çok önemsiyoruz”

Konfederasyon olarak kadın muhtar sayısını arttırmaya yönelik bir proje hazırlığı içerisinde olduklarını aktaran Akdeniz, “Önümüzdeki günlerde projemizi devreye sokacağız. Kadınların muhtar olmalarını bizler çok önemsiyoruz. Çünkü kadının olduğu yerde, annenin olduğu yerde sevgi, saygı ve kucaklaşmak vardır. Projemizi de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesi çerçevesinde hazırlıyoruz. Önümüzdeki dönemde tüm illerde kadın muhtarların sayısının artması için mücadele edeceğiz” diye konuştu.

“İlk planda 30 kentte bu projeyi hayata geçirmeyi planlıyoruz”

Açıklamalarında konfederasyonun 4 işbirlikçi ile birlikte startını verdikleri sosyal sorumluluk projesinin ayrıntılarını aktaran Akdeniz, “Temiz Çevre ve Engelsiz Hayat Projesi ile oldukça iyi bir sosyal sorumluluk projesi hazırlığı içerisindeyiz. İlk planda 30 kentte bu projeyi hayata geçirmeyi planlıyoruz. Muhtarların sosyal sorumluluk projelerinin içerisinde yer almaları için bu projeyi hayata geçiriyoruz. Atık yağların lavaboya dökülmesi yerine ev hanımlarımız bir pet şişenin içerisine koyup, bağlı bulundukları muhtarlıklara bırakırlarsa doğayı korumaya yönelik önemli bir adım atmış olurlar. Böylece geri dönüşümü sağlanacak yağlar ile engelli vatandaşlarımıza tekerlekli sandalye yardımları gerçekleştireceğiz” dedi.






20 Tem 2013 - 21:47 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bolu Olay Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bolu Olay hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bolu Olay editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bolu Olay değil haberi geçen ajanstır.