VALİ AYAK ALTINDA DOLAŞMASIN

Bolu Valisi Aydın Baruş CHP Bolu milletvekili Tanju Özcan'a 100 bin TL'lik tazminat davası açtı. Dün parti binasında kendisine açılan dava ile ilgili açıklama yapan Özcan; "valinin bu hamlesini hukuki değil siyasi olarak değerlendiriyorum" dedi.

HABER: FARUK ÇİDEM

Dün parti binasında Bolu Valisi Aydın Baruş'un kendisine tazminat davası açmasıyla ilgili bir basın açıklaması gerçekleştiren CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan, vali Baruşa sert sözlerle cevap verdi.

BİRİLERİNE MESAJ VERİYOR

Çok partili hayatla birlikte valiler her zaman tartışma konusu olmuştur. Ama bugünkü kadar, valilerin tartışıldığı bir dönem yaşanmamıştır. Bolu valisinin seçime günler kala yaptığı bu hamleyi biz hukuki değil siyasi bir hamle olarak görüyoruz. Seçim öncesinde, ben sizin yanınızdayım mesajı veriyor birilerine. Sayın vali devlet memurudur, atanmış bir insandır. Ben halk tarafından seçilmiş birisiyim. Dolayısıyla vali bey benim siyasi muhatabım olamaz. Siyasi olarak da şu son 17 günde ayak altında dolaşmamasını tavsiye ediyorum.

VALİLERDEN TEK İSTEĞİMİZ TARAFSIZ OLMALARIDIR

Biz Cumhuriyet Halk Partililer olarak valilierimizi herzaman özel bir yerde değerlendirdik. Valiler ve Cumhurbaşkanları bizim için son derece önemlidir. Valilerden ve Cumhurbaşkanlarından herkesin valisi ve cumhurbaşkanı olmasını bekleriz. Hangi siyasi görüşte olurlarsa olsunlar bulundıukları konumlar siyaset üstüdür. Özellikle son tayin olan 3 valinin siyasal olarak bize uzak olduğunu biliyoruz. Mevcut vali de dahil göreve başladıklarında ziyarette bulunduk ve bizim üstümüze düşen birşey olduğunda söylemelerini istedik. Onlardan tek isteğimiz ise tarafsız olmaları veya tarafsızmış gibi görünmeleriydi. Son giden 3 vali ile siyasi görüşlerimiz ayrı olsa da bir polemik yaşamadığımızı herkes biliyordur. Ancak şu anki Bolu valisi enterasan bir adam. Kendisine bir kaç kez Bolu'nun sorunları ve çözüm önerilerimizle ilgili ziyarette bulunduk. Vali beyde ilk dikkatimi çeken şey konuşurken karşısındaki insanın gözünün içine bakmamasıydı. Bir insanın karşısındaki muhatabı ile konuşurken başka taraflara bakması nasıl değerlendirilir. İkincisi; Aydın Baruş diğer valiler gibi en azından tarafsızmış gibi görünmeye bile çalışmadı. Sürekli olarak AKP'ye parmak kaldırdı; "aman beni unutmayın, ben buradayım, ben sizden biriyim" imajını yarattı.

VALİ İLE SORUNLAR GEÇMİŞE DAYANIYOR

Davanın konusu 30 Ağustos Zafer Bayramı günü partimiz tarafından düzenlenen fener alayı ile ilgili. Bu davanın biraz öncesi de var. 19 Mayıs'ta bir fener alayı düzenleyeceğimizi ilan etmiştik ve valiliğe de ilgili yazılarda bulunduk. Daha sonra aynı gün AKP Genel Başkanının miting yapacağı söylendi. Vali bey bunun üzerine bize, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı kutlamamızı bir gün önceye almamızı söyledi. Çünkü AKP'nin mitingi olacakmış. Bunun üzerine biz kutlamanın saatini değiştirelim diye bir öneride bulunduk. Fener alayının saatini ve güzergahını değiştirdik. Bütün bu değişikliklerden sonra sayın emniyet müdürü ile kutlamanın biteceği ve otobüsümüzün yanaşacağı yerde keşif çalışmamızı yaptık. Ama son dakikada valinin talimatıyla otobüsün girmesi dahi engellendi.

Her milli bayram kutlamasında sıkıntı yaşar hale geldik. Geldik 30 Ağustos'a ve davanın konusuna. Seçimler bitmiş, seçim sonrasında terör azmış, ilimize şehitler gelir olmuş. Biz o gün hem milli bayramımızı kutlayacağz hem de terör örgütünü lanetledik. Yine valiliğe bir bildirimde bulunduk ama sayın vali her nedense PKK terör örgütünü lanetleyen bir yürüyüş yapılmasını istemedi. Sivil memurlarla yürüyüşün yapılmaması için telkinlerde bulundu. Türkiye Cumhuriyeti için önemli olan 30 Ağustos'u kutladık ve arkasından terör örgütünü lanetledik. Sonra vali Baruş'a; sen ilin valisi olarak neden bizim PKK terör örgtünü telin etmemizden rahatsız oluyorsun? Bize göre PKK terör örgütüdür. Biz elimize bayraklarımızı alıp bu terör örgütünü protesto edeceğiz. Sen vali olarak neden bunu engellemek istersin?" dedik. Bir mülki amirin, PKK terör örgütünü protestoyu engellemesi, o terör örgütüne adeta yardımcı olması demektir dedik.

DAVAYI SADECE ŞAHŞIMA AÇILMIŞ KABUL ETMİYORUM

30 Ağustos'un üzerinden 1 aydan fazla bir zaman geçmesinin ardından sayın vali muhtemelen biryerlerden talimat alarak bu davayı şahsıma açtı. Sayın vali aynı zamanda suç duyurusunda da bulunmuş. Anladığım kadarı ile Bolu'da valilik önünde terör örgütü PKK'yı telin etmek suçmuş. Ben son seçimde oy vermiş 46 bin kişinin iradesini temsil ediyorum. Ben atanmış bir milletvekili değilim. Bu davayı da şahsıma açılmış bir dava olarak değil bana ve partime oy vermiş 46 bin kişiye açılmış sayıyorum.

KONUYU BAKANLIĞA İLETTİM

Dün konuyu anlatmak için sayın bakanı aradım ama toplantıda olduğu için sayın müsteşarla görüştüm. Müsteşar bey çok şaşırdığını ifade etti. Her milli bayram kutlamasında engel çıkaran, her attığımız adımda karşımıza çıkan ve seçime günler kala böyle bir dava açan sayın valinin bu aşamadan sonra tarafsızlığını kaybettiğini ve Bolu'da kalmasının yanlış olduğunu ifade ettim. Gerekirse bu düşüncelerimi yazılı olarak bakanlıkla paylaşacağmı söyledim. Artık Aydın Baruş'un Bolu'da devleti temsil eden bir vali olarak kalabilmesi mümkün değildir.

ÖNÜMÜZDE 29 EKİM VAR

Özcan konuşmasının son bölümünde 29 Ekim kutlamalarına değinerek şunları söyledi; "Sayın vali şunu iyi bilsin. Önümüzde 29 Ekim var. Cumhuriyetimizin 92. yıldönümü. 29 Ekim'de ellerimize Türk bayraklarımızı alarak, bugüne kadar olmamış bir kalabalıkla kutlama yapacağız. Vali bey beğense de beğenmese de biz bu cumhuriyete sahip çıkmaya, terör örgütünü protesto etmeye devam edeceğiz."

13 Eki 2015 - 19:20 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bolu Olay Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bolu Olay hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bolu Olay editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bolu Olay değil haberi geçen ajanstır.