Yeniçağa gölü turizme kazandırılacak

Bolu'nun Yeniçağa ilçesinde bulunan, her yıl göç döneminde 200'ün üzerinde kuş türünün konakladığı Yeniçağa Gölü'nün, yapılan çalışmalarla kuş gözlemcileri ve doğaseverlerin uğrak noktalarından biri haline getirilmesi planlanıyor.

Haber: Birol Ertunç

D-100 kara yolunda, İstanbul ve Ankara'nın orta noktasında bulunan Yeniçağa Gölü'nün turizmden hak ettiği payı alması için çalışmalar yürütülüyor. Kapsadığı 2 bin 780 dekarda birçok kuş türüne ev sahipliği yapan çanak gölün korunması ve tanınırlığının daha da artırılması amacıyla Yeniçağa Belediyesi öncülüğünde çalışma gerçekleştirildi. Özellikle arı şahini, balık kartalı ve angut gibi kuş türleri için önemli konumda bulunan gölün korunması ve çevresinin daha doğal hale getirilerek geliştirilmesi için 2016'da Sulak Alan Yönetim Planı ve Yeniçağa Gölü Yönetim Planı oluşturuldu. Planla, gölün hangi bölümüne neler yapılacağı ve bölgedeki bitkiler ile kuş türlerinin korunup Yeniçağa Gölü'nün turizme kazandırılması amacıyla gerçekleştirilecek çalışmaların kapsamı belirlendi.

İskele ve Gözlem Kuleleri kurulacak

Plan kapsamında, göl çevresine ilk etapta 2 yüzer iskele ve kuş gözlem kuleleri kurularak, turistlerin gezinti yapabilmesi için tekne alındı. Yönetim planında belirlenen çalışmaların gelecek günlerde tamamlanarak Yeniçağa Gölü'nün kendine has yapısı ve özellikleriyle hem kuş gözlemcileri hem de doğaseverlerin ziyaret edebileceği bir turizm cenneti haline dönüştürülmesi amaçlanıyor.

Yeniçağa Gölü'nün taşıdığı özelliklerle eşsiz olduğunu belirten Yeniçağa Belediye Başkanı Recayi Çağlar, "Yeniçağa'da 200'ü aşkın kuş türünün olduğu bilimsel çalışmalar sonucunda belirlenmiş. Göl çevresinde endemik bitkiler ve korunan alanlar da bulunuyor. Kuşlar buraları üreme alanı olarak kullanıyor. Bunların hepsi tespit edilmiş durumda. Haritalar üzerine işlenmiş durumda. Allah nasip ederse bu alandaki çalışmalarımız devam edecek. Yeniçağa Gölü'nü hem kuş cenneti olarak kullanacağız hem de turizme kazandırabilmek için çalışmalarımız sürecek" şeklinde konuştu.

Karavan alanları oluşturulacak

Bolu'da nadide doğal göllerden Yeniçağa Gölü'nü ikinci Abant yapma yolunda mücadele ettiklerini ifade eden Çağlar “Yeniçağa Gölü'nün Abant ve Gölcük'ten aşağı kalır yanı yok. Hatta daha da güzel özellikleri var. Bunun için uğraşıyoruz. Türkiye'de bu güzergahta olmayan karavan turizmini burada yaygınlaştırmayı düşünüyoruz. Karavan alanları oluşturacağız. İnsanlar araçlarıyla buraya gelip konaklayacak, suyunu, temizliğini yapacağı alanları oluşturacağız. Hem ilçemizi tanıtacağız hem de ilçemize gelir kaynağı olacak” ifadelerini kullandı.

15 Tem 2019 - 13:32 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bolu Olay Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bolu Olay hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bolu Olay editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bolu Olay değil haberi geçen ajanstır.