YÖK Hangi Kriteri Belirlerse Belirlesin ÖYP’liler Hukuksuzluğa Maruz Kalmaktadır!

Eğitim Sen Bolu Şube Başkanı Erkan Korkmaz, yaptığı yazılı açıklamada; “YÖK hangi kriteri belirlerse belirlesin ÖYP’liler hkuksuzluğa maruz kalmaktadır!” dedi.

Korkmaz yazılı açıklamasını şöyle sürdürdü; YÖK, ÖYP Usul ve Esasları’nda 04.02.2016 tarihinde yaptığı değişikliklerle binlerce ÖYP’li araştırma görevlisine ciddi mağduriyet yaşatacak bir düzenleme yapılmıştır. ÖYP Usul ve Esasları’nın 11. maddesinin 3. fıkrasında yapılan düzenleme ile lisansüstü öğreniminde derslerini başarı ile tamamlayan binlerce ÖYP’li araştırma görevlisi, öğrenimlerini bitirmeden kadrolarının bulunduğu yükseköğretim kurumlarına dönmek zorunda bırakılmıştır. Üstelik hali hazırda ders alan üyelerimiz dahi söz konusu kapsama alınarak, kadrolarının bulunduğu üniversitelerce çağrılabilmektedir!

Sendikamızın yargıya taşıdığı söz konusu düzenleme sonrasında ise YÖK, araştırma görevlilerinin kadrolarının bulunduğu üniversiteye dönmeleri konusunda bazı kriterler getirmek zorunda kalmıştır. Zorunda kalmıştır, çünkü üniversite yönetimleri binlerce ÖYP’li araştırma görevlisi için eziyet halini alacak bu düzenlemeyi “emir” telakki ederek harekete geçmiş, derslerini tamamlamış tüm araştırma görevlilerini hiçbir sorgulama yapmadan çağırmaya başlamıştır!

Üniversite yönetimlerinin akademik ve hukuki sorumluluklarının farkında dahi olmadığını gösteren bu durum sonrasında YÖK, çağrılan ÖYP’liler açısından; Lisansüstü eğitim yapılan alanın niteliği, Teknik ve akademik destek verebilecek öğretim üyesi sayısı, Bilimsel çalışma yapabilecek imkanlar, Lisansüstü eğitim yapılan alanın fen, mühendislik ve sağlık bilimlerinde olması halinde ise tam gün laboratuvarda çalışma zorunluluğu, kriterlerini belirleyerek üniversitelerin bu kriterler doğrultusunda hareket etmesi gerektiğini ifade etmiştir.

Ancak belirtmek isteriz ki hangi kriter getirilirse getirilsin, ÖYP’lilerin hukuksuzca mağdur edilmesinin önüne geçilemeyecektir. Söz konusu kriterlerin hepsi sağlanmış olsa dahi en temel akademik gerçeklik ve ÖYP’nin temel amaçları yok sayılmaktadır. Şöyle ki; derslerini başarıyla tamamlamış ÖYP’li araştırma görevlilerinin lisansüstü öğrenimleri bitmemiş, aksine tez yazma aşamasına geçerek akademik açıdan en hayati düzeye geçmiştir. Çünkü tez yazma süreci, bir akademisyenin tüm akademik yaşamını etkileyecek bir önemde, dolayısıyla lisansüstü öğrenme sürecinin en kritik parçasıdır. Bu süreç esnasında da araştırma görevlisi, danışmanı olan öğretim üyesiyle yoğun akademik paylaşıma ve danışmanın yönlendirmesine ihtiyaç duymaktadır. Bu nedenle, araştırma görevlisinin tez savunmasında danışmanı da bulunmaktadır. Dolayısıyla YÖK, hiçbir mantıklı ve hukuki gerekçe üretmeden bu gerçeği yok saymakta, ÖYP’lileri mağdur edecek olanın kendi düzenlemesi olduğunu görmek istememektedir.

Ayrıca YÖK, söz konusu kararıyla bilimsel faaliyeti, teknik ve fiziki koşullara indirgeyerek skandal bir karar da vermiştir. Şayet sorun bu kadar teknik ise şu sorulara ikna edici yanıtlar verilebilmelidir: Araştırma görevlilerinin tez yazma sürecinde danışmanlarıyla akademik ilişki kurmaları gerekmiyorsa, neden “danışman akademisyen” statüsü oluşturulmuştur? Danışmanlık yapan öğretim üyelerinin danışmanlık görevleri nelerdir? Yapılan düzenleme ile danışman öğretim üyesi ve araştırma görevlisi arasındaki ilişkinin koparılmasının, nitelikli akademik çalışma yürütebilmesine olumlu ve olumsuz biçimde ne tür etkiler yapacağı öngörülmektedir?

Eğitim Sen olarak, çözümün kriterler belirlenmesinde değil, ÖYP Usul ve Esasları’nda yapılan söz konusu hukuksuz düzenlemenin kaldırılmasında bulunduğunu bir kez daha hatırlatırız. Aksi halde, ÖYP’lilerin yaşamlarını, akademik çalışmalarını, üniversitelerin geleceğini alt üst edecek bir uygulamaya gidileceğini ve bu durumun sonuçlarının ise oldukça ağır olacağının bilinmesini isteriz. Bu nedenle, söz konusu hukuksuz düzenlemenin hızla iptal edilmesini, kadrolarının bulunduğu üniversitelere çağrılan ÖYP’liler hakkında yürütülen işlemlerin durdurulmasını bir kez daha talep ediyor, bu hukuksuzluktan dönülmesini istiyoruz. HABER MERKEZİ

10 Mar 2016 - 18:04 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bolu Olay Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bolu Olay hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bolu Olay editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bolu Olay değil haberi geçen ajanstır.