Bolu’da merkez ve ilçe köylerinde yaşayan ve üretim yapan köylülerimiz her geçen gün güç kaybediyorlar . Belediyenin denetimi altında açılacak üretici pazarıyla hem çiftçi kazanır, hem de Bolu’ da yaşayanlar daha sağlıklı, taze gıdaya ulaşabilir.
Geçmişte kendi kendine yeten bir tarım yöresi olan Bolu’da artık temel gıda ihtiyaçları, en başta un dahi Bolu dışından geliyor. Bolu ilçelerinde ise bütün köyler neredeyse boşalmış durumda, köylerde yaşamaya devam eden az sayıdaki köylünün üretebileceği ürünler değerini bulmadığı için üretilmiyor.
Ülkemizde tekelleşen büyük tarım şirketleri Bolulu yerel üreticinin gücünü kırıyor, fiyat egemenliği kurarak üreticiden ucuza alıp tüketiciye pahalıya satıyorlar.
Topraktan soframıza gelene kadar pek çok kez el değiştiren ürünler, hem üreticinin az kazandığı hem de tüketicinin pahalıya gıdaya ulaştığı bir sonuca ulaşıyor. Böylece çiftçiler, ekolojik tarımın temel prensiplerinden biri olan gıda egemenliğini yitiriyorlar, bitki hastalıklarına karşı dirençli olan atalık tohumlar yok oluyor ve yerel, mevsiminde ve taze, sağlıklı gıda üretimi her geçen gün azalıyor.
Uzak mesafelerden gelen, hibrit tohumlarla üretilen , dirençli, uzun ömürlü olmaları için kontrolsüz bir şekilde tarım zehirleri kullanılarak üretilen ürünler, Bolu’nun mahalle pazarlarında halkın tüketimine sunuluyor.
Peki, üretici pazarı nedir ?
Bolu şehir merkezinde her Pazartesi kurulan büyük pazar ve haftanın belli günlerinde mahallelerde kurulan pazarlar mevcut. Bu pazarlarda üretici köylüler satış yapmakla birlikte genellikle aracılar bulunuyor. Bu pazarlarda satış yapan üretici köylülerin kontrol edilmemiş ürünleri sattıkları ve bazılarının da ne yazık ki kendileri üretmedikleri, toptancılardan aldıkları ürünleri ,”kendimiz ürettik” diyerek sattıkları biliniyor.
Üretici pazarlarında ise sadece üreticiler, üyesi oldukları kooperatiflerin himayesi altında satış yapabiliyorlar.
Bilindiği gibi üretici pazarının kurulması ve denetlenmesi yasaya göre belediyelerin sorumluluğu altındadır. Dolayısıyla Bolu Belediyesi’ ne çok önemli bir rol düşüyor. Bolu merkez ve ilçe köylerinde üreticilerin organize edilmesi, mevcut kooperatif yapısı veya yeni kurulacak kooperatiflerle ürünlerin üretimden satışa kadar denetlenmesi, üretici pazarına köylerden yapılacak nakliyenin belediye imkanlarıyla sağlanması ve sonunda nihai tüketici Bolu halkına aracısız bir şekilde ulaştırması mümkündür.
Ege bölgesinde pek çok belediyenin gerçekleştirdiği bu oluşum Bolu Yöresinde gerçekleşirse Bolu’da ekolojik, organik tarım faaliyetleri artacaktır. Belediyenin epeydir gündeminde olduğunu bildiğimiz ve “Yöresel Pazar” diye planları yapılan pazarın” Üretici Pazarı” adı altında yapılandırılması yerinde olacaktır.
Üretici Pazarı, açıldığı andan itibaren her yaştan tüketicinin büyük ilgisini çekecektir. Doğal, taze ve yöresel köy ürünleriyle Bolu halkı sağlıklı gıdaya ulaşacaktır.
Bolu halkı ve şehir dışından yıl boyunca Bolu’ya ziyarete gelen binlerce ziyaretçi, üretici pazarı sayesinde yöremiz köylüsü ile aracısız alışveriş yapma imkanına kavuşacak ve üreten yöremiz köylüsünün ekonomik yapısına önemli katkı sağlanacaktır.
Kurulacak ÜRETİCİ PAZARINDA kazanan, doğrudan üretici olan, ürettiği üründe hak ettiği geliri elde edemeyen Bolu yöresi köylüleri olacaktır.
Teşekkürler...Dilinize ve yüreğinize sağlık...