BOLU’NUN ZARİF VE HAYIRSEVER HANIMEFENDİLERİ SOLMAZ BAYSAL VE MEBRURE BAĞIŞGIL -4

Geçen haftadan devam ediyorum.

.../.

Solmaz Hanım ve Mebrure Hanım ile ilgili yaptığım görüşmeleri aktaracağım, ama önce Rahmetli Cevat Alparslan Paşa’nın kitabında Mebrure Hanım ve değerli eşi İlhan Bağışgil hakkında verdiği şu bilgileri de sizlere vermek istiyorum:

“İlhan Bağışgil, 1927 yılında Bolu’da Semerkant Mahallesinde doğdu. İlk ve ortaokulu Düzce ve Bolu’da, liseyi Kastamonu’da bitirmiştir. Yüksek öğrenimini İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesinde yaptı ve buradan 1950 yılında mezun oldu.

İzzet Baysal’ın abisi Mehmet Baysal’ın, Emine Samurkaş ile evliliklerinden iki çocukları dünyaya gelmiştir. Mebrure Baysal ve Ahmet Baysal, Ahmet Baysal’ın Ablası Mebrure Baysal 1926 yılında Bolu’da Karaçayır Mahallesinde doğdu. İlk ve ortaokulu Bolu’da okumuş, liseyi İstanbul Erenköy Kız Lisesinde bitirmiştir. Yüksek öğrenimini İstanbul Üniversitesi Kimya Fakültesinde yaptı ve Kimya Mühendisi diploması ile 1950 yılında mezun oldu.

İki Bolulu ailenin çok eskiye dayanan dostlukları vardı. Dolayısıyla İlhan ve Mebrure’nin tanışıklıkları taa çocukluk ve gençlik yıllarına uzanır.

Gençler 1952 yıllarında evlenirler.

İlhan Bağışgil meslek hayatını önce Bolu’da “Baysal Kereste Fabrikası”nın Müdürü olarak (1953-1964) sürdürdü. Daha sonra da emekliliğine kadar İstanbul’da İzzet Baysal’a ait “İzsal Döküm Sanayi A. Ş.” de Pazarlama ve Satın Alma Müdürlüğü’nde bulundu (1964-1993).

Mebrure Bağışgil herhangi bir mesleğe atılmadı; evinin hanımı olmayı tercih etti. İzzet Baysal Vakfı’nın Yönetim Kurulu Üyesi olan Mebrure Hanım sonradan kendi rızası ile ayrılarak vakfın Mütevelli Üyesi olarak görevine devam etti.

Mebrure Bağışgil ve İlhan Bağışgil’in Bolu sevgileri, birikimlerini Bolu’ya yöneltmiş ve büyüklerinin hayır kervanına onlar da katılmışlardır.

...

Her ikisine de sağlıklı uzun ömürler diler, minnet ve şükranlarımızı arz ederiz.

Mebrure Bağışgil, Amcasının Taziye Defterine şu satırları yazmakla hayırlar kervanına katılacağının ve amcasının izinde yürüyeceğinin işaretlerini veriyordu:

“Her zaman için bize destek verdiniz, bize örnek oldunuz, sizin izinizde, sizin ilkeleriniz doğrultusunda gideceğiz. Vakfımızın devamı için ömrümüz yettiğince gayret ve çaba sarf edeceğimizi bilmenizi istiyorum.

Mebrure Bağışgil”

İlhan Bağışgil’in Taziye Defterine yazdıkları eşiyle paralellik gösteriyordu:

“Sizlerden aldığımız feyiz ve deneyimlerinizin sonsuzluğunu bulmaya gayret ediyoruz. Sizlerden öğreti, beceri, doğruluk, ekonomi, çalışma disiplini ve başarının ve başarmanın mutluluğu hep gayemiz olmuştur.”

Gördüğünüz gibi Baysal Ailesinin her ferdi İzzet Babamızın izinden gitmekte ve varlıklarının tamamını Bolu halkına sunmaktadırlar. Böyle bir ailenin örneği değil Türkiye’de, Dünya’da yoktur. Bolulular olarak böyle bir aileye sahip olduğumuz için çok şanslıyız, çoookkk...

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Nilgün Özerdoğan - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bolu Olay Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bolu Olay hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bolu Olay editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bolu Olay değil haberi geçen ajanstır.