BU SEZON HANGİ FİLMLERİ KONUŞACAĞIZ?

Bolu’ da geçen ilk gençlik yıllarımızda , yerli ve özellikle yabancı filmleri çevrilmelerinin üzerinden ancak birkaç yıl geçtikten sonra seyretme olanağı bulurduk. O yıllarda, tek biletle iki filmi birden peş peşe izlediğimiz, Başak Sineması ,Yeni Sinema ve Saray Sinemaları artık yok , o sinema salonları, hatıralarımızda yaşıyor. Şimdilerde ise, sinema salonları AVMlere taşındı ,salonlar küçüldü ve bu küçük cep sinemalarında her hafta dört beş film gösterime giriyor. Sinema severler, yabancı filmleri dünya izleyicileri ile aynı anda ilimiz sinemalarında izleme olanağına sahip durumdalar.

Bütün dünyada sinema sezonu her yıl Ekim ayında başlıyor. İstanbul’da düzenlenen Filmekimi etkinliği ile pek çok yeni film İstanbul seyircisinin izlemesine sunuluyor. Benim takip edemediğim bu etkinlikteki yeni sezon filmlerini , İstanbul’da yaşayan bir dostumun, Yeditepe Üniversitesi’nde eğitim gören ve aynı zamanda Müjdat Gezen Sanat Merkezine devam eden kızı, Balım K. Kar izlemiş ve kritiklerini yapmış. Pek yakın zamanda Bolu’da da gösterime girecek bu filmler hakkında fikir sahibi olmak isteyen sinema sever okurlarımızı Balım K. Kar’ın yazısı ile baş başa bırakıyorum.

*** *** ***

Cannes, TIFF, Venedik gibi festivallerden haberlerini aldığımız filmler yavaş yavaş vizyona girmeye başladı. Rahatlıkla söyleyebilirim ki, sinema seyircisini hayal kırıklığına uğratmayacak bir seçki var önümüzde bu yıl. Bu filmlerin çoğunu İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından her yıl düzenlenen Filmekimi’nde izleme şansı yakaladım ve sizler için bu yıl adından fazlasıyla söz ettirecek yapımların bir listesini çıkardım.

1)Mother!

Bu yılın en tartışmalı filmlerinden biri olan Mother!, isminin sonundaki ünlemi son 45 dakikasından alıyor. Venedik’te salonun yarısının yuhaladığı, yarısının ayakta alkışladığı filme gelen bu birbirinin zıttı tepkilerden hem yönetmeni hem prodüksiyon şirketi çok memnun. Beğenin beğenmeyin, bu sezon bu filmi çok duyacağınız kesin.

2)The Beguiled

Sofia Coppola’nın son filmi, yıldız bir ekip, iyi sanat yönetimi ve sinematografiye sahip. Bu yılın Oscarlarında en iyi yönetmen adaylığını garantilediğini söyleyebiliriz.

3)Darkest Hour

Gary Oldman’a ilk Oscar’ını getirecek film. İlk fragmanı yayınlandığından beri tüm eleştirmenler bu konuda hemfikir. Filmde Winston Churchill’i canlandıran oyuncu tıpkı Casey Affleck gibi rakipsiz duruyor.

4)The Post

Steven Spielberg + Meryl Streep + Tom Hanks = Oscarlar.

5)Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Filmekimi’nde izleme şansı yakaladığım ve favorilerim arasına giren yapımlardan biri de buydu. Frances McDormand’a sezon boyunca bir sürü adaylık getireceğini şimdiden söyleyebiliriz.

6)The Shape of Water

Guillermo del Toro’nun son filmi Venedik’te Altın Aslan’ı kaptı bile! Sally Hawkins’in adaylıkları ise cepte sayılır!

7)Lady Bird

Benim de merakla beklediğim filmlerden biri Lady Bird. Yönetmen koltuğunda Greta Gerwig’in oturduğu, başrolü Saoirse Ronan’ın üstlendiği film, festivallerde büyük beğeni topladı.

8)Wonder Wheel

Woody Allen’ın son filmi, başroldeki isimse Kate Winslet. Gerçekten heyecanlandıran bir fragmanı yayınlandı geçenlerde, merakla bekliyoruz.

9)A Fantastic Woman

A Fantastic Woman, Şili’den çıkma, başarılı bir yapım. Listede bulunmasının bir diğer sebebi de potansiyel kadın oyuncu adaylığı; zira gerçekleşmesi halinde trans bir birey ilk defa oyunculuk dallarından Oscar adayı olacak.

10)Call Me By Your Name

Geldik her gittiği festivalde seyircinin favorisi haline gelen Call Me By Your Name’e! Luca Guadagnino’nun yönettiği film bu yıl kesinlikle izlemeniz gereken filmlerin başında geliyor.

11)In the Fade

Fatih Akın filmini tabiki de sona sakladım. Yönetmenin en iyi filmlerinden biri olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Diane Kruger’a Cannes’da en iyi kadın oyuncu ödülünü getirdiğini de unutmayalım!

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Reşat Demirel - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bolu Olay Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bolu Olay hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bolu Olay editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bolu Olay değil haberi geçen ajanstır.