Bürokrasi 1

'Zorba (ceberut) devlet' anlayışında bir bürokrasimiz mevcut. Baş belası bu bürokrasiyi biz Osmanlı’dan, onlar da Fransa’dan almıştı. Fransa ise mahut demokrasiyi Afrika’daki sömürgeleri için tasarlayıp uygulamaya koymuştu. Gayr-i insani gördükleri bu uygulamayı daha sonra kaldırmıştı.

/* */

Biz ise son iki yüz yıldır yakalandığımız bu hastalığın müptelası olduk. Zira bu hal, vatandaşıyla arası olmayan, vatandaşına tepeden bakan ve onu insan yerine koymayan devletin arayıp da bulamadığı bir yoldu.

Halkına tahakküm eden ‘zorba devlet’, insan-yetki ilişkisindeki psikolojiyi kullanarak, kendini erişilmez, halkı ise devlet kapısında sürünen ‘sürü’ olarak konumlandırdı.

Oysaki devletler vatandaşları için vardır; amir millettir, devlet ise garson hüviyetinde olmalıdır. Bizde, vatandaş insan sayılmadığından, onun beyanı esas alınmıyor. Ya yalan beyanda bulunursa denilip, milyonlarca dürüst vatandaş, üç beş yalancıya, sahtekâra, düzenbaza mahkûm ediliyor.

Devlet böyle yapmakla sahtekârın, düzenbazın, yalancının işlerinin aksadığını mı zannediyorsunuz? İşi aksayan dürüst vatandaş, yalancı ve sahtekârlar ise her zaman ve her ortamda bir yolunu bulup işlerini görüyor, gördürüyor.

Bürokrasi denilen illet, bu pespaye işte de insanı, insan psikolojisini kullandı. Öyle ki yetkiyi alıp masanın ardına oturan kişi, huzuruna gelen babasını bile tanımadı. Sürekli devletin ve devletlünün asık suratını gösterdi.

Merhum Turgut Özal, 80’li yılların başında, bürokrasiyle mücadele edeceğini ve vatandaşını insan yerine koyacağını vaat ederek iktidara geldi. O gün bugün bu mücadele yapılmasına rağmen bürokrasi yenilmiş değil.

Çünkü geçen iki asır boyunca deliler tüm kuyuları taşlarla doldurdu; şimdi ise her bir taşın çıkarılması için kırk akıllının uğraşması gerekiyor! Bürokrasiyi ortadan kaldırmak amaçlı 76 maddelik bir yasanın Meclis gündemine geleceği söylendi.

İçişleri Bakanı Emniyet’in kendi işine döneceğini, ehliyet ve pasaport nüfus müdürlüklerinde yapılacağını açıkladı. Ayrıca, bakanlıkça yürütülen bazı hizmetlerin yapısında değişiklikler ve sadeleştirmeler yapmayı kararlaştırdıklarını belirterek, bu hizmetler için istenen toplam 2 bin 185 belgeden 754 tanesini kaldırdıklarını, böylece 2016 verileriyle hesaplandığında 75 milyon 777 bin Türk Lirası tasarruf sağladıklarını bildirdi.

Başbakan Yıldırım da “...Akıl teri döktük. Bu bir devrim. Bu yıl sonuna kadar her türlü iş e-devlet üzerinden yapılacak. Artık bürokrasi tuş oluyor. Kolaylaştırın, zorlaştırmayın. Bürokrasiyi ne kadar basitleştirirsek, ülke olarak bundan kârlı çıkarız. Eskiden bir ayda bir işyeri açabiliyordunuz, şimdi bir saatte oluyor; daha da düşebilir. 67 maddelik paket yakında Meclis’te olacak” demişti. Halen bekliyoruz.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar İsmail Hotakoğlu - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bolu Olay Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bolu Olay hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bolu Olay editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bolu Olay değil haberi geçen ajanstır.