CUMHURİYET’İMİZİN ÇINARLARINDAN FERRUH TEKMEN TEYZEMİZİ KAYBETTİK

Geçtiğimiz yıl Cumhuriyet Bayramı’nda, Cumhuriyet Halk Partisi olarak Cumhuriyet Bayramımızı nasıl daha etkin kutlayabiliriz diyerek bazı projeler üzerinde çalışmıştık. Bunun için gruplara ayrıldık ve her ekip kendisi ayrı ayrı çalışmalar yaptı. Bir grup arkadaşımız Karaçayır Mahallesinde bulunan Engelliler Parkı’ı da, engelliler ve ailelerinin katıldığı coşkulu bir Bayram kutlaması yaptı. CHP olarak bu kutlamalara katıldık, gerçekten ses getiren çok güzel coşkulu bir kutlama oldu.

Bizim ekipte bulunan Çiğdem Ulusoy, Remzi Kocaman, Ülkü Mert, Celile Tokgöz ve ben Cumhuriyet’in ilk kuruluş yıllarında yaşamış, Cumhuriyet sevdalısı, Atatürk’ü görmüş ve Atatürk hayranı 90 yaş civarındaki yaşlılarımızı bulalım, onlarla sohbet edelim, Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına götürelim diye düşündük. Projemizin adını da “Cumhuriyet’in Çınarları” olarak isimlendirdik. Yaklaşık bir aylık çalışma İle Bolu’da ondan fazla Cumhuriyet çınarı bulduk. Onları evlerinde ziyaret ettik, onlarla sohbet ettik. Hepimiz gördük ki hepsi çok akıllı, Atatürk hayranı, Cumhuriyet’e bağlı mükemmel ve örnek kişiliğe sahip insanlar.

Ben onlardan çok etkilendim ve bu projeden sonra onlarla tek tek röportaj yapayım ve bu görüşmeleri yazıya dökeyim istedim. Ancak günlük koşuşturmaların arasında zaman öyle hızlı geçti ki, ben bugün yarın derken korktuğum başıma geldi ve Cumhuriyet’in Çınar’larından en renkli ve en tatlı Ferruh Tekmen teyzemizi kaybettik.

Bu ihmalimden dolayı kendime çok kızıyorum. Bundan sonra zaman kaybetmeden diğer Cumhuriyet Çınarları ile görüşmek ve onların anılarını yazmak için acele etmeliyim, diyorum.

Ferruh Tekmen, 1927 doğumlu, tam bir Atatürk aşığı, Cumhuriyet sevdalısı, evinin en güzel yerinde salonunda Atatürk Köşesi yapmış, duvarını Atatürk resimleri ile donatmış, evinin camlarında her zaman Türk Bayrağı olan örnek bir kadın. Ferruh teyzemizi tanıyınca, neden O’nunla daha önce tanışmadım diye pişmanlık duydum. İnanılmaz akıllı, bakımlı, bilgili, dünya tatlısı bir anne. Birisi kurmay albay, diğeri albay iki asker evlat ve diğeri işletme tahsili yapmış pırıl pırıl 3 erkek evlat yetiştirmiş, onların üçüne de yüksek tahsil yaptırmış. Bütün çocuklarıyla ve gelinleriyle mükemmel iyi ilişkileri olmuş.

Gelinlerinden Seval Tekmen, “3 gelini vardı, hepsine kızım, derdi. Hiçkimseyi kötülemezdi. Herkese dua ederdi. Hafızasını diri tutmak için beyin jimnastiği yapardı. Her gün gazete okurdu. Hayatı çok severdi ve hayata hep olumlu bakardı. Bize torunları İle birlikte 50,- 100,- TL her defasında harçlık verirdi. Çocuklara, komşulara şeker dağıtırdı. Pazardan alınacaklar listesini yapar, kağıdın içine de 100,- TL. koyardı. Kaybından dolayı çok üzgünüz. Kaybedeli bir ayı geçti, hala kendimize gelemedik.” dedi.

Oğullarından sadece Arda Tekmen Bey’i korodan dolayı tanıyorum. Çok efendi, kibar bir insan. Annesi ile ilgili konuşurken çok duygulandı ve gözyaşlarını tutamadı. “Annem, yaşamayı çok seviyordu. Uzun yaşamak için kendisine çok dikkat ederdi ve çok hoşgörülüydü. Atatürk aşığıydı. Kendisini bildim bileli çok koyu bir CHP’liydi.” dedi ve üzüntüsünden daha fazla konuşamadı.

Akrabalarından Celile Tokgöz ise “Kendisi ile barışık, hoşsohbet, güler yüzlü, hiç kimse hakkında kötü konuşmayan, hayatı seven bir insandı. Atatürk’ü görmüş ve Atatürk’e hayrandı.“ dedi.

Bizim geçen yıl ki Ferruh Teyzeyi ziyaretimizde Atatürk’ü, 17 Temmuz 1934 yılında Bolu’ya gelişinde Fırka Tepesi’nde gördüğünü ve hayran kaldığını, Atatürk’ün çok yakışıklı olduğunu ve o günden beri unutamadığını anlatmıştı. Ben de ilk kez gördüğüm Ferruh Teyze’nin bu aydın ve bilgili duruşuna hayran kalmıştım.

İnsanların arkasından böyle güzel sözler söylenmesi ve duygular beslenmesi ne güzel. Ferruh Teyze gibi insanlar keşke daha çok olsa.

Ne yazık ki bu aydın ve güzel kadını 91 yaşında, 20 Ağustos 2018’de kaybettik ve 21 Ağustos 2018’de de Şehitler Mezarlığı’nda ebediyete uğurladık. Geride çok güzel izler bırakan bu aydınlık yüzlü, güzel yürekli Ferruh Teyze’miz ışıklar içinde uyusun.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Nilgün Özerdoğan - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bolu Olay Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bolu Olay hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bolu Olay editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bolu Olay değil haberi geçen ajanstır.