DEMOKRASİYE KUMPAS

Geçen hafta Sayın Cumhurbaşkanı AKP ve MHP oylarının yeterince konsolide olmadığını açıkladı.

Konsolidasyon Fransızca bir kelime olup, ekonomide kısa vadeli borçların uzun vadeye dönüştürülmesidir.

Ekonomiden sonra politik literatürde de kullanılmaya başlanmış bu kelime, politikada "güçlendirmek, pekiştirmek, sağlamlaştırmak" anlamında kullanılıyor.

Başka bir açıklamada da anketlere güvenmediğini belirtti.

Bu güne kadar anketlere güveniliyordu da bu gün neden güvenilmiyor? Hem de, üç firma neredeyse her hafta anket yaparken. Bunun bir tek cevabı var önemli merkezlerde geride olması.

Geçtiğimiz hafta listeler de il seçim kurullarına verildi. Mersin adayı Sayın BurhanettinKocamaz’ınadaylığının süresinde bildirilmediği gerekçesiyle kabul edilmemesien büyük sürpriz oldu.

Bu olay bana1994 İzmir mahalli seçimlerini hatırlattı. O yıllarda İzmir’de çalışıyorum. İddialı partiler ve adayları,Sosyaldemokrat Halkçı Partiden Yüksel Çakmur, Doğru Yol Partisinden Burhan Özfatura, Anavatan Partisinden Işın Çelebi, diğer partiler, DSP, RP ve CHP.

Yüksel Çakmur çok az farkla önde, Burhan Özfatura’ya küçük bir destek lazım. Ancak bu günkü gibi ittifaklar da yok. Kendisine destek verebilecek tek parti MHP. Çünkü İzmir belediyesini solun elinden kurtarmak istiyorlar.

Bunun için iki yöntem var. Birincisi MHP seçime katılmayıp Özfatura’yı desteklemek. Ancak bunu açıktan açığa yapmak MHP yi iyice geriletir.

O zaman hem seçimlere giriyormuş gibi yapmalı, hem de DYP yi desteklemeli. Sonunda formül bulunur. MHP listeleri il seçim kuruluna saat 17 den sonra teslim edilir ve zamanında teslim edilmediği gerekçesiyle MHP adayının adaylığı kabul edilmez. Yöntem işe yarar. Seçim sonucunda Burhan Özfatura %27,8 oy oranıyla seçilir. Yüksel Çakmur ise %26,5 oy alır.

Görüldüğü gibi Mersin olayının örneği var. Ancak bu iyi niyetli bir suiistimal iken, Kocamaz’a yapılan ise bir kumpas.

Son iki seçim demokrasi tarihine lekeli seçimler olarak geçecektir. 24 Haziran seçimlerine İYİ Parti’nin katılması engellenmek istendi, ancak hülle yapılarak girebildi. 31 Mart seçimlerinde ise Mersin adayına kurulan tuzakla saf dışı bırakıldı.

Demokrasiye darbeyi bertaraf edecek bir tek hamle var, o da Burhanettin Kocamaz’ın seçimlere katılabilmesidir.

Mazeret mi demokrasiye kumpası boşa çıkarmak.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Nizamettin Yıldırım - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bolu Olay Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bolu Olay hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bolu Olay editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bolu Olay değil haberi geçen ajanstır.