EL SANATLARI YOKSA!

El sanatları olmayan bir ülkede fabrika bacaları yükselemez demiş Alman iktisatçı ERHARD.

İnsan nesli, yaradılışından itibaren sahip olduğu aklını kullanmış, sahip olduklarıyla yetinmemiş, hep yenilik aramış. Tüm düşünce doğanın acımasızlığından, ilkelliğinden kurtulmaktan yana olmuş. Bu arama bilgi çağı dediğimiz günümüzde de, son hızıyla sürmekte. Bu çağda akılları karıştıran, son teknoloji ve buluşların hızına yetişmek adeta imkansız hale gelmiştir. Bu gelişmelerin temelinde, aklı el becerisinde buluşturmak olduğunu görmezden gelmek imkansızdır.

Hayal gücünü yansıtan perspektif görüntüler, birer birer hayata geçiriliyorsa bu, insan oğlunun koruması kadar, nasıl daha rahat yaşanır gerçeğini de düşünmüş olmalarındandır.

Makinaları yapan, maikanaların yaratıcıları, aklı el becerisinde birleştirip kesen testereyi, demiri şekillendirmeyi, öğrenmişlerdir.

Düşünce ufkunun genişletilmesi, düşünen kafaların bir araya gelmesi sonucu daha da kolaylaşır. Hayal gücünü gerçekleştirmek yap boz uygulaması kadar, malzeme özelliğini bilmenin yanında çok okumaya da bağlıdır.

Sırtımızı duvara dayar, el açar beklersek, el adamının ürettiğini kullanma talimatını okuduğumuz halde, çalıştırıp kullanmakta zorlanırız.

Teknik ve teknoloji, kalkınmanın temelidir diyeceğiz, Mesleki Teknik öğretimi her yıl biraz daha erozyona uğratacağız!!!

Kalkınma ekonomi ile doğru orantılıdır diyeceğiz, kalkınmak için üretimi pas geçeceğiz. Nasıl olacak bu iş? Şapkadan tavşanı nasıl çıkaracağız?

Son dönem uygulamalarla, Endüstri Meslek Liselerinde öğrenci sayıları düştü. Otomatik tezgahların üzerinde siyah örtü, makina adeta ağlıyor. Yetmiyor, sanayici ara eleman diye ağlıyor, ekonomistler ihracat durma noktasında diye ağlıyor.

Haydi hayırlısı.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Mustafa Namdar - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bolu Olay Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bolu Olay hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bolu Olay editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bolu Olay değil haberi geçen ajanstır.