Garibanın ne yapsın

Yüz kere de söylesen, bin kere de söylesen elektrik bedelindeki fark geçecek gibi görülmüyor. Tüketiciler elektrik faturasını eline aldığında, yaptığı harcamanın çok üzerinde bir bedeli ödemek zorunda bırakılıyor. Günah değil mi vatandaşın sırtından bu parayı almak. Bu işin başında olanlara sormak gerekir. Hem müslümanım diyeceksiniz hem de vatandaşın parasına göz dikeceksiniz. Pekji bu iş nasıl yoluna girecek.

Elektrik faturaları karşımıza geldiğinde kullandığımız esas miktarın karşılığı olan bedel ile ödenecek bedel arasında dağlar kadar fark var. Kayıp kaçak bedelini vadandaşın sırtına bindirerek bu iş nereye kadar gider anlamak mümkün değil. Yüksek yargı organının verdiği karar ile yürütmenin durdurulmasına dair alınan kararla, aradaki farkın ödenmesi gündeme geldiği şu günlerde, yeni kanun çıkarılarak bundan böyle elektrik bedellerindeki fazla ödemeler yasallaşıyor.

Vatandaş elektriğin kilovatını zaten yüksek bedele alıyor. Bunun nedenlerini önceki yazılarda da sizlere bahsettim. Üşenmek yok. Bir kere daha bu konuyu anlatmamda yarar görüyorum. Elektrik üretim maliyetleri ortalama yaklaşık 2 sent çivarında olduğunu biliyorum. Bunu üreten firmadan Türkiye Elektrik Kurumu kanalıyla bakanlık satın alıyor ve kilovatı 12 sentten üreticiğ firmaya ödeme yapıyor. Yani 2 sente üretiliyor, 12 sente özel sektörden satın alınıyor. Bunu da vatandaşa daha yüksek bedelden satıyorlar. Olay bununla da kalmıyor. Ödenen yüksek meblağın karşılığında bakın neler tahsil ediliyor.

Sözleşme gücü denilen bir bölüm var. Ben henüz ne olduğunu anlamış değilim. buraya bedel ödeniyor. Enerji fonu diye bir bölüm karşınıza çıkıyor. Bu fonun ne amaçla ve kime hizmet götürdüğü belli değil. Anlayan varsa bana yazsın. Bu fonda biriken bedel acaba hangi amaca yönelik insanların cebinden tahsil ediliyor. TRT patı diye karşımıza çıkan bu bedeli niçin ve hangi amaç doğrultusunda ödediğimizi bilen yok. Olmadığı gibi de ne yönetenler ne de onlara muhalif olanlardan tık ses çıkmıyor. Kendi açımdan söyleyeyim ki ben seyretmediğim bir kanala neden destek olayım. Banane oranın ne halde olduğundan. Seyretmiyorum kardeşim. Elektrik tüketim vergisi. Eyvallah ülkenin en kutsal konumuna geldi sıra. Vergiyi alacaksınız sözüm yok. Bu vergiler nerede ve hangi amaçla harcanıyor? Neyse bu vergiyi de anladık. Peki KDV vergi değil mi? Madem ben elektriğin vergisini tüketim vergisi adında ödüyorsam, verginin vergisi olur mu? Verginin de vergisi alınıyor. Adı KDV. Bana bir yetkili lütfen açıklasın. Devir yuvarlama, yuvarlama konusu neyin işareti. Ne yuvarlaması. Yani size söylesek de söylemesek de bu paranın bu miktarını çaktırmadan yuvarlayarak alacağız denilmek isteniyor. Vatandaşın ödemesi gereken 20 lira, cebinden çıkan ise 90 lira. Yetmiş lirası haksız yere alınan para. Hiç kimse çıkıp bir şey demiyor. Böyle bir fatura hangi ülkede var acaba.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Erol Yıldız - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bolu Olay Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bolu Olay hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bolu Olay editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bolu Olay değil haberi geçen ajanstır.