GEÇİNMEK…

Geçinmek sözcüğünde neler saklı? Çevremizle iletişimimiz ve maddi yeterliliğimiz yani her konuda ayağımızı yorganımıza göre uzatmamız!..

Bilgisayar alacaksanız; garanti süresi bitiminde güvenlik ve ofis programları için her yıl ne kadar ödeyeceğinizi veya arızalandığında size çıkaracağı masrafları hesaplayarak karar vermelisiniz.

Ev alacaksanız; iş yerinize uzaklığıyla kaybedeceğiniz zamanı, çocuklarınızın okullarına mesafesini yani yol veya servis giderlerini, aidatları, binada veya dairenizde oluşabilecek hasar masraflarını ve beklenmedik kazalar ile afetlere karşı sigortalamayı dahi hesaplayarak karar vermelisiniz.

Evlenecekseniz; kirada yaşayacağınız yılları, en azından başlangıçta iki kişilik düşünmeyi, bayramlarda her iki tarafın da aile ziyaretlerinin getireceği maddi, manevi değişiklikleri, bir gün kendinizi ne yaptım ben diye kara kara düşünürken de bulabileceğinizi hesaplamalısınız. Tatil programlarınızı ve bunun tüm seneye bölünerek nasıl yük olabileceğini ve tüm yüklerin ağırlığında, aile içi geçimsizliğin ulaşabileceği halleri de hesaplayarak karar vermelisiniz.

Üniversitede okuyan çocuğunuz var ise; bulunduğu şehre göre rakamlar değişkenlik gösterse de; gidiş geliş masrafı, fotokopi de çektirse, kitapları ikinci el de alsa tutarı, yemesi, arkadaşlarıyla sosyalleşmesi derken ortalama asgari ücret boyutlarında masrafı olması olağandır.

Şayet siz asgari ücret ayarında gelire sahipseniz; sizi bir anda kalkındıracağını hayal ettiğiniz gelir seviyesine ulaşmak için piyango, loto gibi bağımlılıklar edindiyseniz veya daha beteri zamanında muhallebi çocuğu yakıştırmalarından kurtulmak adına sigara gibi bir bağımlılık edindiyseniz, gerçeklere uyanıp davranışı biçiminizi yeniden yapılandırmak kolay olmayacağı gibi başarabilen nadir kişilerden biri olmanızı yürekten diliyorum.

Yukarıda yazdıklarıma eklenebilir çokça örnek mevcut olsa da; kara tablo çizme niyeti taşımadığım için kafi diye düşünüyorum.

Yaşama başladığımız an itibariyle; ebeveynlerimiz kendi doğru sandıklarıyla bizleri şekillendirmeye çalışırlarken, üstüne kendi hayatlarının ağırlığından sıyrılıp anı kurtarmak adına egosal faydaları için bizlere anlayamadığımız dur yapmalar ile yetişkinliğimizde aşamadığımız duvarlar oluşturduklarını bilseler, eminim çoğundan feragat ederlerdi.

Şimdilerde hem yükümlülüklerimiz hem de çevresel baskılar nedeniyle, kendimizi gerçekleştirememiş olmanın ağırlığında kimilerimiz hastane kapılarında tedavi olmayı değilse dahi, sıkıntıların hafifletilmesi ümidiyle yine eski alışkanlıklarımızla yaşamayı sürdürme arzusunda körebe oynuyorken; kimilerimiz şimdiye dek oluşan yüklerden kurtulup esas benliğimizi deneyimleyebilme ümidiyle kişisel gelişim çalışmalarına katılıyoruz.

Geçinme öz anlamıyla her oluşan duruma rağmen, tüm olay ve kişilerle belli bir barış çerçevesinde kabul edebilerek, devam edebilme anlamı taşıyor. Bunu hatırlayarak red etmek yerine kabule geçişlerimiz ve değişimi cesaretle göze alıp, dönüşüme izin verişlerimiz tüm kapıların anahtarı olabilecek güçtedir.

Geçinmek için her zaman oluşabilecek en olumsuz tabloların farkındalığında, kendimiz ve çevremiz adına daha iyisini nasıl gerçekleştirebiliriz benzeri sorularla anı en iyi şekilde geçirirken, geleceği de en iyi şekilde şekillendirmeye odaklanabiliriz.

Her şekilde geçinmeye odaklı; geleceği arzuladığımız şekilde imgeleyerek, bugünümüzden de tohumlarını ekebiliriz.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Nafiye Ç. Özdemir - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bolu Olay Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bolu Olay hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bolu Olay editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bolu Olay değil haberi geçen ajanstır.