KARDELEN KÜLTÜR VE SANAT SARAYINA KAVUŞACAK MIYIZ?

BUGÜN BAKIYORUZ KARDELEN SİNEMASI YIKILMIŞ KORKMAYIN KENDİ KENDİNE YIKILMADI YIKTIRILDI 1999 DEPREMİNDE HASAR ALMIŞTI HASARLIYDI AĞIR HASARLIYDI YIKIM KARARI İSABETLE ALINMIŞTI KARDELEN SİNEMASININ İLK AÇILDIĞI ZAMANKİ GÖRKEMİNE SARAY ADI DAHA ÇOK YAKIŞIYORDU ASLINDA ŞİMDİ ARTIK YOK BİR DEVİR KAPANDI

YERİNE NE YAPILACAK DİYE DÜŞÜNENİZ OLDUMU merakımdan soruyorum, benimle aynı düşüncede olan var mı diye bu merakım hoş görünüz lütfen.

Buraya yeni yepyeni bir sanat merkezi düşünüyorum hatta düşünmüyorum hayalimde canlandıra canlandıra adeta o tarafa bakınca görüyor gibi oluyorum

Malumunuz üzere burası 5 kat müsaadeli fakat kat BU YAPILACAĞINI DÜŞÜNDÜĞÜM YAPININ kat yükseklikleri normal konut tarzı yapılara göre çok farklı olacağına göre bir bakalım:

1-ZEMİN KAT-KONSER SALONU burası akustik özelliği olan çok güzel bir konser salonu olmalı bu salonda çeşitli müzik konserleri olacağı gibi bir opera ya ev sahipliği yapabilmelidir. Siz hiç opera gördünüz mü o harika kostümleri ve konuya göre bestelenen duyguları ve olayları şarkılarla anlatılan sahnelerle dolu bir konserdir opera.

Mesela Aide Verdinin bir eseri olan Aide Mısırda geçer meşhur Kermen çok güzel ve o denlide dramatik bir aşk hikayesidir ancak kostümleri ve aryaları kulaklarınızdan silemeyeceğiniz kadar harikadır.

Tabi ki asıl özümüzden doğan türkülerimiz burada hayat bulacak ve sevenleri ile buluşacaktır mesela orta Anadolu’nun büyük ustası Neşet Ertaşın buram buram Anadolu kokan türküleri kulaklarımızın ve gönlümüzün hasretini giderecek içimizde yaşattığımız duygularımızı dillendirecek ve bizi teselli edecektir. Belki buradan belki değil mutlaka bir Hüseyin Turan ya da Musa Eroğlu geçecektir tabi ki yerel okullarımızdaki pırıl pırıl gençlerimizin de vereceği konserlerde olacaktır. Bu noktada biraz geçmişe döndüm biz BOLU LİSESİ’NDE okurken ben müzik bölümündeydim ve müzik öğretmenimizin üstün gayretiyle hazırladığı müzik gecelerinin tümünde görevim vardı kimi zaman Türk Halk müziği kimi zaman Sanat müziği hatta klasik batı müziği bile yer almıştı bu konser gecelerinde şimdi şehrimizde çeşitli müzik çalışmaları var örneğin BOLU BELEDİYESİ sanat müziği topluluğu yine AİBÜ’nün benzer çalışmaları bulunuyor. Bunlar çok güzel olaylardır müzik ruhun gıdasıdır sözü boşuna söylenmiş bir kelime değildir. Anlamı çok büyüktür gerçektende bazı müzikler insanın üzüntüsünü dağıtabilir yine bazıları ise coşturur heyecanlandırır.

2-1.KAT - TİYATRO SALONU İnsanlığın başlangıcından beri tiyatro vardır ve var olacaktır Tiyatro bir okuldur tiyatro bir öğretidir tiyatro insanın insan olduğunu hissettiği yerdir. Ben yine kendimden örnek vereceğim büyük tiyatro artıştı Müşfik Kenter'in oynadığı ve şair Orhan Veliyi canlandırdığı bir oyundu. İnanın ki bittiğinde kendinizi şaşkın bir şekilde düşünüyor buluyorsunuz Allah’ım yoksa Orhan Veli miydi seyrettiğimiz diye tereddüde düşüyorsunuz ve bir süre sonra kendinize gelebiliyorsunuz. Bu örnekleri çoğaltmak çok kolay memleketimizde tiyatronun kuruluşu ve yol alışı Osmanlı zamanındadır ilk konservatuar olarak 1914 te kurulmuş olmakla beraber. Bundan öncede 1860 ta Gedik paşa tiyatrosu ile ilk temel atılmıştır. Ancak Karagöz ve Hacivat ve meddahlık gibi tiyatro dalları daha önceki dönemlerde de görülmektedir. Osmanlı tiyatrosunda Namık Kemal Ahmet Mithat Efendi Abdülhak Hamit ve Recaizade Mahmut Ekrem gibi büyük yazar ve şairlerin yapıtları olduğu gibi ve MOLIER gibi yabancı yazarların yapıtları da sahneye konulmuştur. Hatta padişah Abdülhamit 1889 da Yıldız SARAYI’na yabancı yazarların eserlerinin sahneye konulacağı bir tiyatro yaptırtmıştır.1914’te Darülbedayi kurulmuştur ilkönce 1920 de Afife Jale sahneye çıkmıştır. Türk dram sanatının ilk başlangıcının Şinasi'nin yazdığı ŞAİR EVLENMESİ adlı oyunla olduğu kabul edilebilinir. Türk tiyatrosunun ilerlemesi ise ünlü tiyatro ve sinema adamı Muhsin Ertuğrul ile olmuştur. 1950 den sonra Türk tiyatrosu daha da gelişmiştir. Önce Muhsin Ertuğrul -Bedia Muhavvıt gibi ustaların ardından yine Naşıt, Gazanfer Özcan -Gönül Ülkü gibi büyük ustalar ve Cıbalı Karakolunun çok ünlü oyuncusu Nejat Uygur gibi yıldızlar yetişmiştir. Kenter kardeşleri de unutmamak gerekir Gülriz Suriri -Engin Cezzar tiyatrosu ve oyuncuları gibi. Şimdi yine sahnelerimizde çok yetenekli oyuncularımız mevcut mesela Demet Akbağ -Yılmaz Erdoğan yine Ferhan Şensoy -Can Gürzap-Oya Başar -Asuman Tabak -Rutkay Aziz -Çetın Tekindor Müjdat Gezen -Genco Erkal vb gibi değerli sanatçılarımız var şimdi kim istemez ki? Bunlardan bir kaç tanesinin oyununu dinlemek ve görmek çok muhteşem bir şey olacağı kesindir.

3-2.KAT... SINEMA SALONU sinema görsel sanatların en sunucusu ve en çok bilinen ve yaygın olarak paylaşılanıdır. Daha önce ki sinema 7.sanat isimli yazımda şehrimizde sinema kültürünün çok eskiye dayandığını ve çok geniş bir halk kitlesiyle paylaşıldığını belirtmiştim. O YAZIYA KISACA dönersek Boluluların en az 40-50 yığdır sinemayla barışık olduğunu tekrarlamak istiyorum Şimdi bazı ticaret merkezlerinde piyasa filmlerini seyretmekle meşguller halbuki bizim yapılacağını dört gözle beklediğimiz yeni sinema salonumuzda çok daha kaliteli yerli ve yabancı filimler dünya klasikleri bile seyredilebilineceğinden ben çok ümitliyim. Mesela dr Jıvagoyu İstanbul’da seyretmiştim hala harikulade sahneleri o kar tanelerinin mükemmel şekilleri ve unutulmaz melodisi hafızamdan silinmemiştir.

4-3.KAT... ATELYE LER KATI... Malum tüm sanat faaliyetlerinin bir mutfağı vardır ve zadende olması gerekir bu katta müzik tiyatro ve hatta resim vs atölyeleri yer almalıdır.

5-KAT. AÇIK TERASLI KAFE... Bu kadar faaliyet alanlarını bünyesinde taşıyan bir oluşumun bir büyük anıt binanın bir kefeye ihtiyacı olacaktır diye düşündüm. İyi fikir değil mi? Yorulan ya da birazda olsa sıkılan ortamını değiştirebilecektir.

Tüm yukarda anlattıklarıma ilaveten bir bodrum kat belki depo ve sığınak olacaktır ve harika bir giriş yanı yaygın adıyla lobby’yi de unutmuyoruz.

HEY NE MUTLU YAKINDA BİZİMDE HARİKA KÜLTÜR MERKEZİ SARAYIMIZ OLACAK vallahı hayalinden bile mutlu oldum saygılar ve sevgiler herkese...

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Şenda Aksungur - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bolu Olay Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bolu Olay hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bolu Olay editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bolu Olay değil haberi geçen ajanstır.