Kiracılar Ayvayı Yedi

Hadi bakalım noterlere gün doğdu. Neden diyeceksiniz bunu biliyorum. Artık on yılını dolduran kiracılar, Noter kanalıyla, sözleşmenin bitimine üç ay kala ihbarname çekmek zorundalar. Ne olacak ki, şunun şurasında kaç paralık iş. On yılda bir vereceğin bir noter parası. Ama, iş başka. Kaç tane mülk sahibi var hesap ederseniz, bu durum ortaya daha net çıkar. Ekonomiye radikal çözüm. Bu konunun sadece bir yanı. Gelelim öbür yanına.

Ya kiracılara ne olacak. Onlara gün doğmadı ya. Dilimiz döndüğünce anlatmaya çalışalım. Gerçi bu sıralar bu tür yazılara pek kafa yormazsınız ama yine de ben görevimi yapayım. Belki bir takip eden olur. Vah benim kiracıma. Kiracı kimdir diye konuyu ele almak bence daha mantıklı olur. Kiracı; elini taşın altına koyup, kazanacağı paraların stoğunu yaptığı, emeğini harcadığı ve rafından tüketiciye ulaşmaya çalışan ticaret erbaplarıdır. Genelde kiracıları büyük çapta orta gelirli kişilerden oluşmaktadır. Zaten gelirleri iyi olsa, kiracı değil mülk sahibi olurlardı. Onlarda serbest ticarete ayak uydurarak verdikleri kiranın karşılığını tüketiciden çıkaracaklar. Elini taşın altına koyan bir başka kişi modeli ise, tüketicidir. O da elini taşın altına koyarak, ezilircesine, gerekli tüketim mallarını evine taşıyarak, bu çarka ister istemez destek verir. Olan kime olur? Artık yorum sizin.

1 Temmuz tarihi belleklerde sadece denizcilik ve kabotaj bayramı olarak kalmayacak. Ayrıca başka önemleri de ortaya konuluyor. Kim nasibini isterse oradan alsın diye. 1 Temmuz tarihi itibarıyla artık borçlar kanunu hükümlerince (347.madde) mülk sahipleri kiracılarına hiçbir şekilde sebep göstermeden 10 yılını dolduranları çıkarabilecek. Peki gelelim sonucu ne olur diye fikire. On yılını dolduran kiralık dükkan boşaltıldığında ikiye katlayacaktır. Verilen Noter ihbarnamesiyle ya şartları kabul edip tüketiciye zam yaparak bu bedeli karşılayacak olan kiracı, ya da bedeli karşılayamayıp vatandaş gibi kendisi de sürünecek olan küçük esnaf. Olayın kazancı kimin derseniz. Ortada gözüküyor. Konutlar için daha farklı bir durum var. Kiraların artışı insanların borçlanmasına neden olacaktır. Banka borcuyla elini taşın altına sokacak olan kiracı zor şartlarda ev sahibi olmaya çalışacak, borçlanacak, icralık olacak sonucunda köşeci ve reklamlarda gördüğümüz ünlü inşaat şirketleri havadan para kazanacaktır.

Kiralayan kişi bakkal veya küçük çaplı bir işyeriyse mesele yok. Alır malını boşaltıp gidersin. Sanayide kiracıysan ne olacak? İçinde insan gücüyle kaldırılamayan bir sürü malzeme. Onca paraya kirala vinci, götür başka dükkana. Bankalar ne yapacak? Mülk sahibinin istediğini verecek, verdiğini mudisinden kat katına çıkaracak. Olan kime olacak haberi olan var mı? Bu söze ne gerek var. Olanın ne olacağı verilen %3 zamda kayıtlı. Haydi hayırlısı.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Erol Yıldız - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bolu Olay Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bolu Olay hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bolu Olay editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bolu Olay değil haberi geçen ajanstır.