KIŞIN KUŞLARI BESLEMEK DOĞRU MU ?


KIŞIN KUŞLARI BESLEMEK DOĞRU MU ?

Karlı kış günlerini beklerken ve peşi sıra buzlar oluştuğunda; biz insanoğlunun el uzatması sonucu kuşların romantik yakınlaşması yaşamı güzelleştiren bir olay…

Yılın geri kalanında evlere bile kolayca yaklaşmayan kanatlı dostlarımızı yakından gözlemlemek ,hele renk cümbüşü göğüslerini titretmeleri , emeklileri,ev hanımlarını,çocukları zevkle pencere önüne çekerken, beslemeye ilişkin cömertliklere itekler.

Bu paylaşmadan müthiş haz duyan eşim, diğer mevsimlerde özellikle çiçek saksılarıyla dolu geniş pencere denizliğine bulgur taneleri serpmeyi görev bilip, canlı performanslarını seyrine evdekileri pencere önüne çağırır.

Kış aylarında orman yaban hayatının durağanlaşması ,Milli Park ve Av Yaban Hayatı Koruma Gen.Müd.ğü elemanlarının büyük, küçük yaban hayvanlarını yemleme uygulamaları haber konusu olmaktadır.

Ancak,bu günlerde okuduğum bir Fransız gazetesi ( SUD OUEST) kuşlar yazısından ötürü, hazza dönüşen bu cömert duygularıma kar suyu kaçtı. Sanki “aynen değil “ dedi.

YEMLEMENİN OLUMLU VE OLUMSUZ YÖNLERİ

Önceleri çoğu araştırma; kuşların aşırı soğuklarda beslenilmesinin, özellikle kentsel yaşamda kışın sağ kalmasını ve sağlık durumunu iyileştirmesine yardımcı rolü olduğunu belirtir.

Onların nüfusları, doğal besin kaynaklarının (bitki tohumları, meyve vb.)giderek azalması ve modern tarım tekniklerinden dolayı zarar görmektedir.

Fakat bazı araştırmacılar ; yabanıl yaşamda hayvanların kendi çevrelerine adapte oldukları(uyum sağladıkları) ve kışın ortasında bile kendi kendilerine yeterli olabildiklerini,besin sağlayabildiklerini belirtmektedirler.Bazıları beslenmenin olumsuz etkilerini vurguluyor.

Yiyeceklerin küçük tüylü hayvanlara dağıtılması ,tüm türlere yarar sağlamıyor.Bu alışkanlık, kuş topluluklarının oluşumunda ,genellikle istilacı türlerin yararına değiştirilmesine katkıda bulunduğunu ifade ediyorlar.

Gıda dağıtım alanları,çok sayıda bir araya kuşun toplanmasını sağlarken,kuşların hastalanma olasılığını ve virüs iletişimini tetiklemektedir. Salmonella ve E.Coli gibi hastalıkları yayarak sağlık tehlikesi oluştururlar.Tekstil böcekleri,pire,ve kuş akarları gibi istilalara neden olurlar.Bazen kuş pislikleri aşırı kirlilikler yaratır.

Fransa’da “Kuş Koruma Birliği “ (LPO); kuşların sadece kış mevsiminin genişletilmiş soğuk dönemi boyunca beslenmesini yararlı görmektedir. Kendimizi onları beslemekte sorumlu tutmaktan ziyade,kanatlı dostlarımıza zarardan kaçınmak için bazı kurallara uymak gerektiğini bilmeliyiz.

Sizlerde yaban hayatının korunmasına günlük katılmak (ev,bahçe,balkon…)ve ekolojik çevre hareketlerini benimseyerek biyoçeşitlilik için hareket etmek istiyorsanız refuges LPO ağına katılabilirsiniz.

Kuşlar için en önemli besinlerin başında siyah ayçiçeği tohumu, E vitaminince zengin olup serçe kuşlarına yararlıdır.Ayrıca, darı,kenevir, tuzsuz yer fıstığı,kabak çekirdeği,kırık mısır,badem,fındık,elma,ve kuru üzüm (hepsi organik olmak tercihi)ile beslemek popülerdir.LPO hayvansal yağdan kaçınılmasını hatta sütün ölümcül sindirim hastalıklarına neden olabileceğini ifade ederken,bununla birlikte peynir gibi süt türevlerinin çok az verilebileceğine izin vermektedir.

Kaçınılması gereken besinler; pirinç, mercimek ve hazır endüstriyel ürünlerin karışımları ve tuz dur.

Kuşların ilkbahar ve yaz mevsiminde beslenmeleri önerilmemektedir. Çünkü çoğu bu mevsimde böcek öldürücüdürler ve bu kendi kendine beslemeyi öğrenmek zorunda kalan genç yavru kuşlara “bağımlılık ilişkisi “yaratabilir.

Tabii dirki; serçe,ispinoz,ardıç kuşu gibi kuşları beslenme ortamı yüksekliğini, mahallenin yaramaz kedilerinden sakınacak yükseklikte olacak bir plana göre tanzim etmelidir.

Ankara Ormancılık Araştırma Enstitüsünden araştırmacı meslektaşlarım;Dr.M.Arslan,Ş.Çetiner,( 2009);bitkilerde olduğu gibi kuşlarda istilacı karakterde olanları şöyle bildirmektedirler:

İspinozlar,kovboy kuşları,bülbüller,sığırcıklar.

Bolu kentinde zaman zaman binlercesi gruplar halinde harikulade seyir zevki yaratan istilacı sığırcık sürüleri henüz bir şikayete sebep olmamıştır .2006 yılı aralık ayında Çorum ilinde ; sığırcık sürüleri önemli rahatsızlık yarattığından Belediye, bir özel şirkete ABD’den kuş kovucu olarak Bird-X Peller Pro2 aleti getirterek , bununla % 100 başarılı netice almıştır.

Herkesin her zaman iyi haberler alması dileğiyle hoşçakalın.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Suat Tosun - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bolu Olay Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bolu Olay hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bolu Olay editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bolu Olay değil haberi geçen ajanstır.